Afla totul despre simptomele si tratarea vertijului!
Ameteala, transpiratii reci si senzatia ca totul se invarte in jur. Iata simptomele cu care se confrunta pacientii cu vertij.
Acestea pot ascunde insa o viroza sau un traumatism cranian. Sa vedem cum functioneaza metodele moderne de diagnosticare a unui vertij.
Iata ce arata statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii: circa 10% dintre oameni se confrunta la un moment dat cu tulburari de echilibru. In populatia de peste 40 de ani, procentul se ridica la 40%. Pentru varsta a treia, tulburarile de echilibru reprezinta cea mai importanta cauza de adresare la medic. Cele mai intalnite simptome sunt ametelile si vertijul.
Vertijul poate sa apara in cazul unor boli inflamatorii cum sunt complicatiile otitelor cu afectarea labirintului, ceea ce inseamna ca se produce o acumulare de puroi in urechea medie si interna care determina o hipervalrenta initial si apoi o hipovalenta a labirintului afectat, spune Gabriela Paraschiv, medic specialist ORL.
Cel mai des intalnit este vertijul pozitional. In cazul acestuia, pacientii relateaza o senzatia de rotire care dureaza in jur de 20 de secunde. Pe locul doi este neuronita vestibulara, in care nervul este atacat de un virus. Aceasta afectiune se manifesta printr-un vertij care poate dura zile intregi si este insotit de greata si transpiratii reci.
Metodele de diagnosticare a vertijului sunt probele de echilibru static si dinamic: pacientul ridica mainile si face proba indicatiei, inchide ochii si daca mainile se deplaseaza catre urechea afectata este o proba obiectiva a vertijului.
Pacientul este testat si in picioare. Cu ochii inchisi trebuie sa mearga cativa pasi. Daca se modifica directia de mers spre stanga, inseamna ca urechea stanga este afectata.
Exista si metode moderne de diagnosticare: o camera in infrarosu cu care se monitorizeaza miscarile globului ocular. Mai exact, daca globul ocular se indreapta catre stanga, medicul stie ca are de-a face cu o tulburare la nivelul urechii stangi. Si posturograful ajuta la depistarea tulburarilor de echilibru. Pacientul sta pe o platforma cu senzori ce detecteaza miscarile corpului in incercarea de a se reechilibra.
Si nu uitati: este foarte important sa va prezentati la medic imediat ce simtiti ca totul se roteste in jur. Cu cat mai devreme este descoperita cauza, cu atat mai repede va veti insanatosi.