Care este, de fapt, motivul pentru care oamenii slabi nu se îngrașă niciodată, iar cei supraponderali nu reușesc să slăbească
Cu toții avem oameni slabi în cercul nostru social, care par că pot mânca orice vor, și nu se îngrașă niciodată. Motivul nu ține însă doar de aportul caloric, explică Zachary Evans, doctor în Biologie Umană, citat de Health Insider.
Dr. Zachary Evans spune că, în calitate de medic și om de știință, vede multe conflicte legate de obiceiurile alimentare ale oamenilor slabi. Cu toții presupunem că ei mănâncă mai sănătos sau sunt foarte activi, dar aceasta este, de fapt, doar o parte a răspunsului.
“Oamenii slabi sunt slabi nu neaparat pentru că mănâncă mai puțin, iar persoanele supraponderale au exces de greutate nu neapărat pentru că mănâncă prea mult. Mai este ceva. Prietenii noștri slabi comandă mâncare la pachet, beau băuturi dulci și nu ezită să bea niște vin sau bere când ajung acasă de la serviciu, în fiecare zi. La fel ca toți ceilalți!”, spune Evans.
Deci, cum reușesc oamenii slabi să rămână slabi?
Există trei factori care determină menținerea unei greutăți optime. Primul are, într-adevăr, legătură cu mâncarea, în sensul că oamenii slabi consumă mai puține calorii, pe parcursul unei zile. Vor mânca pizza la prânz, dar vor sări peste cină, de exemplu.
Ar putea fi, de asemenea, mai activi, dar nu neapărat mergând zilnic la sală, ci mergând mai mult pe jos, sau parcându-și, de exemplu, mașina mai departe de magazin, atunci când merg la cumpărături.
Al treilea motiv este însă cel determinant: persoanele slabe au o enzimă activă care reglează metabolismul, și care deseori nu este activată la persoanele supraponderale și obeze. Totuși, există modalități de a o activa, chiar și la acestea din urmă.
Enzima respectivă poartă numele de AMPK (protein kinază activată de 5′ AMP) și este, practic, un “senzor de energie” în corpul fiecăruia dintre noi.
Dacă este activată, această enzimă stimulează metabolismul, îmbunătățește sensibilitatea la insulină, scade inflamația din corp și îmbunătățește performanța musculară. De asemenea, AMPK are legătură cu longevitatea, și poate promova îmbătrânirea sănătoasă.
Datorită AMPK, oamenii slabi au un metabolism mai rapid, și acesta este, de fapt, motivul pentru care unii mănâncă ceea ce mănâncă și rămân slabi, iar alții mănâncă același lucru și se trezesc cu două kilograme în plus, a doua zi.
Cum putem activa enzima AMPK
Datorită rolului său într-un metabolism sănătos, AMPK a devenit una dintre cele mai promițătoare ținte de studiu pentru prevenirea și tratarea bolilor cronice majore, cum ar fi obezitatea, inflamația și diabetul. Există trei metode confirmate pentru a activa acest “senzor de energie”.
1. Exerciții de mare intensitate
Aici sunt incluse alergarea, mersul rapid, urcatul scărilor, săritul cu coarda și multe altele. Din păcate, antrenamentul de mare intensitate nu este o “opțiune imediată” pentru cei care se luptă deja cu kilogramele în exces, și care au nevoie să crească treptat intensitatea efortului. Cu toate acestea, exercițiile fizice sunt acceptate pe scară largă ca fiind una dintre cele mai bune modalități de a îmbunătăți sănătatea și de a activa AMPK.
2. Băi cu gheață
Băile cu gheață par să fi câștigat mai multă atenție recent, deoarece ar putea fi benefice, dacă sunt făcute în siguranță. Până acum, s-a demonstrat că băile cu gheață activează AMPK, în testele cu rozătoare. Nu s-au făcut încă studii asupra oamenilor, dar având în vedere cât de similar reacționăm la stimuli, acest lucru ar putea avea același efect și asupra oamenilor. Atenție, consultați-vă medicul, înainte să încercați această metodă.
3. Post intermitent (nu diete de înfometare!)
“Nu pot sublinia asta destul. Am văzut mulți oameni care dau greș în postul intermitent, pentru că-și limitează mâncarea la minimum, crezând că e nevoie să moară de foame pentru a obține rezultate”, spune Dr. Zachary Evans.
Pentru a activa AMPK prin metoda postului intermitent, o persoană nu ar trebui să scadă niciodată drastic cantitatea de alimente, spune el.
În schimb, ar trebui să urmeze o abordare personalizată a postului, lucru care înlătură, de asemenea, grijile legate de urmărirea și calculul caloriilor, căutarea rețetelor sănătoase, și multe altele.
“În comunitatea științifică, ne place să spunem că activarea AMPK prin postul intermitent este un gardian al metabolismului și un accelerator de pierdere în greutate”, conchide Evans.
ATENȚIE! Pentru sănătatea Dv, consultați un medic înainte de a urma sfaturile și recomandările conținute în acest articol. Responsabilitatea pentru acestea revine exclusiv surselor citate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: dieta, obezitate, sanatate, slabire, myimpact,
Dată publicare:
12-07-2023 13:47