Statul doar se face ca ii ingrijeste pe batrani. Situatia absurda din Sântana, unde alesii au uitat promisiunile din campanie

×
Codul embed a fost copiat

In timp ce parintii plang de dorul copiilor plecati in lume, statul se preface ca ingrijeste batranii. Banii nostri stau blocati in camine neterminate sau dezafectate care ar putea nu doar sa gazduiasca varstnici, ci sa si ofere locuri de munca.

Semnati PETITIA prin care cerem autoritatilor sa respecte dreptul romanilor la o batranete demna.

Mergem la Santana, in judetul Arad, unde alesii locali au preferat sa lase un spital intreg in mizerie, decat sa-l transforme in camin de batrani. Desi este treaba lor, asistentii sociali habar n-au cati bunici au nevoie de ajutor, iar primarul se amuza de promisiunile pe care le-a facut in campania electorala. Multi localnici si-au lasat parintii singuri de nevoie, plecati in cautarea unui loc de munca. Si ironia face ca unii dintre ei ingrijesc alti batrani, in tari straine.

In Olari, un sat din Arad, doi parinti plang de dorul fiicei lor. Ea e in Italia de cinci ani. Ei sunt inca in putere, dar departarea de ea si de nepot ii omoara. Au ramas cu fotografiile.

Pe Marinela, fiica lor, am gasit-o intr-un camin de batrani, langa Torino, asistenta sefa. Cand am intrebat-o de parinti, au podidit-o lacrimile.

Citește și
tu stii ce mai fac parintii tai
Solutie norvegiana pentru cei 4 milioane de romani trecuti de 75 de ani. Semneaza petitia si convinge statul sa se implice
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Su uita plangand spre camera si le transmite parintilor un mesaj: "Mami, va pup si va iubesc mult!".

"Sunt doi ani de cand n-am fost acasa, imi e cam dor, ca inainte mergeam de doua ori pe an. Anul trecut n-am reusit sa merg", spune Marinela. Mama ei vede filmarea si, printre lacrimi, spune: "Puiul meu... scumpa mea".

Marinela si-a lasat fiul in grija bunicilor doar 4 luni. Apoi l-a luat cu ea. Lucreaza in 3 locuri si il creste singura. Ii e greu fara ajutorul lor, iar lor le e urat fara nepot.

In Italia, Marinela are viata ei. Castiga bine, iar pacientii o iubesc. Fuge la sedinta, dar directorul ne arata unde lucreaza ea: caminul a fost amenajat in functie de nevoia seniorilor. Cei cu dizabilitati locuiesc la parter, in camere care dau in gradina.

Sala de mese seamana mai degraba cu o bucatarie de acasa. Nu lipseste coaforul, unde o data pe luna vine o stilista ca sa ridice moralul doamnelor. Caminul mare are o sala de sport si una de recreere.

Batranii platesc din pensie si din alocatii de stat pentru o batranete fara grija zilei de maine. Marinela stie ca nu-i va putea oferi mamei asa ceva.

"A spus ca se duce 1 an si vine inapoi. Dar nu are la ce sa se intoarca. A lucrat in Santana 12 ani, la spital. Si dupa ce a facut actele a spus ca pleaca", spune Viorica, mama Marinelei.

A avut fler. Spitalul din Santana a ajuns o ruina. S-a inchis la un an dupa plecarea ei, din ordin al ministrului sanatatii. Aici, consiliul local ar fi trebuit sa faca un camin de batrani. Nu a vrut. A pastrat o mica unitate de urgenta, practic o camera de prim ajutor. Restul e devastat.

Saloanele arata ca dupa razboi: paturi trantite claie peste gramada, cu ura parca, de fostii angajati, maldare de cearsafuri mizere aruncate la voia intamplarii, aparatura si resturi de medicamente imprastiate. In bucatarie, angajatii nici n-au mai spalat vasele inainte sa plece. Iar fisele bolnavilor au fost lasate de izbeliste. Biroul arata ca si cum ar fi trecut pe aici recuperatorii.

Tot ce a fost bun s-a furat sau distrus. Doar aparatul de la radiologie mai functioneaza. Este sigilat de 3 ani, in asteptarea cuiva care sa-l foloseasca.

Cladirea se surpa sub umezeala si igrasie. Iar primarul da din umeri, fara sa se simta vinovat.

Sorin Tomuta, primar Santana: "Am promis, intr-adevar, in campania electorala ca voi face tot ce se poate pentru a redeschide spitalul si am facut demersuri, inclusiv am fost la ministru".

Se amuza de promisiunea cu care a castigat alegerile. Sorin Tomuta, primar Santana: "Pot sa spun ca e aproape imposibil, pentru ca spitalul in momentul de fata ar trebui amenajat conform noilor standarde care sunt in domeniu".

Primarul e multumit cu prestatia lui fata de batranii care l-au votat. Sorin Tomuta, primar Santana: "Chiar avem o persoana varstnica pentru care noi platim la un alt spital din judet contravaloarea serviciilor medicale si este internat acolo de mai mult timp".

Restul bunicilor din zona sunt ignorati de sistem.

Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii: "Probabil ca sunt in evidenta primariilor... Daca au cerut ajutor, dar daca nu… Ca doar sunt batrani care la 90 de ani muncesc".

La primarie nu exista o evidenta. Iar primarul paseaza problema la voluntari.

Sorin Tomuta, primar Santana: "In Santana sunt foarte multi tineri plecati in strainatate, in tarile vestice, si au ramas din pacate multe familii, batrani, care n-au niciun sprijin. Incercam sa-i ajutam noi cu ceea ce se poate. Avem fundatii care incearca sa sprijine prin diverse modalitati".

Chiar la 2 pasi de primarie, baba Maria asteapta in prag un ajutor care nu mai vine. Pe la ea n-a trecut niciun asistent - social sau medical. Ultima oara a fost la doctor cand si-a pierdut ochiul. Pe atunci inca lucra.

"M-au lasat singura si... iaca asa. Jenica e in Spania, celelalte, in Germania", spune baba Maria.

Supravietuieste cu o pensie de 390 de lei, nu crede ca va apuca iarna urmatoare. In situatia ei sunt un milion de batrani, izolati in mizerie si uitati de guvernanti care, nu doar ignora nevoile lor, ci isi si bat joc de banii publici.

Semnati PETITIA. E momentul sa-i punem la treaba, sa-si faca meseria pentru care ii platim.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
"Batranii care raman singuri cu suferinta lor nu rezista". Voluntarii ingrijesc mii de bunici pe care statul i-a uitat

In toata tara, doar 6500 de batrani sunt ingrijiti la domiciliu, cu finantare de la stat. Alte cateva mii sunt ajutati de voluntari, pe banii fundatiilor, dar estimari arata ca un million de bunici au nevoie de asistenta psihologica si medicala. 

Solutie norvegiana pentru cei 4 milioane de romani trecuti de 75 de ani. Semneaza petitia si convinge statul sa se implice
Solutie norvegiana pentru cei 4 milioane de romani trecuti de 75 de ani. Semneaza petitia si convinge statul sa se implice

In Romania, sunt peste 4 milioane de romani care au trecut de 75 de ani. Mare parte sunt parintii celor care au plecat in lume ca sa-si caute un rost.

Batranii au dreptul sa-si traiasca ultimii ani cu demnitate. Semneaza PETITIA prin care cerem autoritatilor sa actioneze
Batranii au dreptul sa-si traiasca ultimii ani cu demnitate. Semneaza PETITIA prin care cerem autoritatilor sa actioneze

In Romania, batranii sunt lasati sa moara singuri in casele lor, pentru ca nicio institutie a statului nu-si asuma ingrijirea lor. Se apreciaza ca 1.000.000 de oameni in varsta din Romania au nevoie in prezent de ingrijire la domiciliu.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.