"Batranii care raman singuri cu suferinta lor nu rezista". Voluntarii ingrijesc mii de bunici pe care statul i-a uitat

×
Codul embed a fost copiat

In toata tara, doar 6500 de batrani sunt ingrijiti la domiciliu, cu finantare de la stat. Alte cateva mii sunt ajutati de voluntari, pe banii fundatiilor, dar estimari arata ca un million de bunici au nevoie de asistenta psihologica si medicala. 

Campania Stirilor PRO TV: "Tu stii ce mai fac parintii tai" va prezinta cativa voluntari, care fac minuni, cu bani putini, in timp ce statul iroseste fonduri pentru camine care nu primesc batrani, grav bolnavi, sau care sunt inchise. O mana de asistente si medici inimosi reusesc sa aduca alinare si speranta, acolo unde ambulanta nu mai vine.

SEMNEAZA PETITIA

Suntem intr-un spital, nu in Italia, nici in Elvetia, ci in Brasov. Incaperea luminoasa e practic un atelier de lucru manual. Fara pic de incredere in sine, la 84 de ani, doamna Ana se apuca de crosetat, doar ca sa-I faca Adinei pe plac.

Centrul Hospice - Casa Sperantei, din Brasov

"E o binefacere pt cei care sunt singuri", a declarat Ana Prejmereanu, una dintre pacientele centrului din Brasov.

Citește și
tu stii ce mai fac parintii tai
Solutie norvegiana pentru cei 4 milioane de romani trecuti de 75 de ani. Semneaza petitia si convinge statul sa se implice

Centrul traieste din donatii si ofera asistenta gratis celor care sufera de boli incurabile.

Asistentele si psihologul cu care lucreaza la martisoare sunt prietene de nadejde. Adina si-a atins scopul. Doamna Ana, in sfarsit zambeste.

Asistentele si psihologul cu care lucreaza la martisoare sunt prietene de nadejde

Abia sosita de la chimioterapie, o pacienta mai tanara, voluntara, inveseleste atmosfera, desi din cauza terapiei abia-si mai simte degetele.

"Atunci cand evaluezi durerea o evaluezi din punct de vedere holistic si observi ce-i doare. Marea majoritate se confrunta cu durerea psihica si durerea sociala", a declarat Minodora Ion, asistenta medicala.

Marea majoritate se confrunta cu durerea psihica si durerea sociala, a declarat Minodora Ion, asistenta medicala.

Bunica Ana Prejmereanu are o poveste trista. Fiica ei a fost rapusa de cancer, si-a pierdut si sotul, iar prietenele ei, toate s-au dus. De 8 ani se lupta ea insasi cu cancerul:

"Si fiul meu e plecat in strainatate, cam de 12 ani, face strainataturi dar totusi da telefon", a povestit doamna Ana.

"Pacientul singur cu suferinta lui nu rezista si ajunge depresiv. O videcare sufleteasca face mai mult decat medicamentul", a marturisit asistenta Minodora Ion.

Asistentii de la Hospice - Casa Sperantei au vizitat-o pe Elena Pustiu, de 3 ori pe saptamana, acasa. Dar cand a inceput sa se simta o povara pentru familie, s-a internat aici. Un preot voluntar vine zilnic.

Preotul Valentin Stef

"Ei nu se mai simt utili, ei nu-si mai vad rostul si folosul si cred ca nu e corect lucrul asta. Cred ca omul are o utilitate pana cand inchide ochii. Bunicii nostrii, de exemplu, mai spun povesti frumoase, noi insa punem copiilor DVD-uri", a declarat preotul Valentin Stef.

Aici, munca lor se transforma in bani pentru proiectul Hospice.

"Batranii au nevoie de consiliere, au nevoie de preot cu care sa vorbeasca, au nevpoe de un asistent medical care sa stea alaturi de el, sa-l tina de mana si sa-i explice ce se intampla", a declarat Daniel Bujorean, de la Hospice - Casa Sperantei.

Hospice - Casa Sperantei ofera, tot gratis, si medicamentele care alina durerea: sunt extreme de scumpe si rare, chiar daca sunt compensate. Cine se simte foarte rau se poate interna aici, insa doar pentru cateva saptamani.

"Nevoia este covarsitoare", a marturisti Daniel Bujorean.

15.000 de romani au nevoie urgenta de ingrijire
De aceea, deschid un al doilea centru in Bucuresti. Aici, peste 15 mii de oameni au nevoie urgenta de ingrijire paleativa. Sunt cazurile la care ambulanta nici nu mai vine, sunt bolnavi pe care statul ii lasa sa moara singuri, in chinuri.

"Mai avem nevoie de 900 de mii de euro. Visul nostru e ca la un moment dat acest sistem de ingrijire paleativa sa fie replicat national, si statul sa se implice, finantand aceste ingrijiri", a declarat Daniel Bujorean.

In comparatie cu cheltuiala uriasa si ineficienta a statului, cu asa-zisa ingrijire a batranilor, cheltuielile hospice-ului sunt chiar mici: pentru 2000 de oameni ingrijiti acasa, si in faza terminala - la spital, 500 de mii de euro in 6 luni. Cam tot atat a cheltuit statul pe o singura cladire numita camin de batrani doar in acte. Si sunt zeci de de constructii inutile in care statul a blocat bani.

Costul ingrijirii, in centrul Hospice

Reporter: "Vreun as social de la primarie v-a batut la usa?"
Ana Prejmereanu: "Nu."

Cu umblatura pentru pensia de handicap au ajutat-o tot voluntarii de la Hospice.

"Statul devine din ce in ce mai secular si mai ateu. Daca intram in politica, eu cred ca ei n-au nici Dumnezeu, nici constiinta", a marturistit preotul Valentin Stef.

In catastifele ministerului, ingrijirea la domiciliu e bifata:

"Da, nu prea exista. Eu pot sa va spun ca avem ca numar de persoane care beneficiaza de ingrijire la domiciului circa 6500, deci infim", a declarat Mariana Campeanu, fostul Ministru al Muncii.

Adica ONG-urile ingrijesc 6500 de oameni, pentru care statul aloca o subventie de 124 de lei, pe luna.

"Vindecarea tot noi suntem si depinde de fiecare dintre noi ce facem in cercul nostru de influenta", a declarat preotul Valentin Stef.

Si tu poti schimba lucrurile. Poti dona pentru Hospice Casa Sperantei printr-un SMS, poti cumpara martisoarele facute de bunici, poti sa te oferi voluntar, dar, mai ales, poti opri statul sa mai iroseasca banii pe proiecte inutile. Semneaza petitia de pe stirileprotv.ro, prin care cerem parlamentarilor o lege care sa apere dreptul parintilor nostri la o batranete demna si frumoasa.

TRIMITE UN SMS LA 8843 SI SUSTINE CU 2 EURO DESCHIDEREA UNITATII HOSPICE IN BUCURESTI.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Mihai Petre s-a alaturat campaniei
Mihai Petre s-a alaturat campaniei "Tu stii ce mai fac parintii tai?". Mesajul acestuia pentru mama sa

Mihai Petre, unul dintre membrii juriului "Romanii au talent", s-a alaturat campaniei Stirilor ProTv, "Tu stii ce mai fac parintii tai?".  Acesta a semnat petitia si a dorit sa transmita si un mesaj mamei sale pe Facebook.

Solutie norvegiana pentru cei 4 milioane de romani trecuti de 75 de ani. Semneaza petitia si convinge statul sa se implice
Solutie norvegiana pentru cei 4 milioane de romani trecuti de 75 de ani. Semneaza petitia si convinge statul sa se implice

In Romania, sunt peste 4 milioane de romani care au trecut de 75 de ani. Mare parte sunt parintii celor care au plecat in lume ca sa-si caute un rost.

Batranii au dreptul sa-si traiasca ultimii ani cu demnitate. Semneaza PETITIA prin care cerem autoritatilor sa actioneze
Batranii au dreptul sa-si traiasca ultimii ani cu demnitate. Semneaza PETITIA prin care cerem autoritatilor sa actioneze

In Romania, batranii sunt lasati sa moara singuri in casele lor, pentru ca nicio institutie a statului nu-si asuma ingrijirea lor. Se apreciaza ca 1.000.000 de oameni in varsta din Romania au nevoie in prezent de ingrijire la domiciliu.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.