Solutie norvegiana pentru cei 4 milioane de romani trecuti de 75 de ani. Semneaza petitia si convinge statul sa se implice

26-02-2014 19:46


In Romania, sunt peste 4 milioane de romani care au trecut de 75 de ani. Mare parte sunt parintii celor care au plecat in lume ca sa-si caute un rost.

Ramasi singuri acasa nu au cui sa ceara ajutor. Problema lor ar putea fi rezolvata, daca autoritatile s-ar inspira din modelele oferite de straini.

In urma cu cinci ani, un grup de norvegieni poposea in Bacau ca sa implementeze un proiect de un milion de euro pentru ingrijirea la domiciliu a batranilor nevoiasi.

Au scolit tineri, apoi i-au angajat cu carte de munca. In acelasi timp, primariile incluse in proiect au continuat programul si dupa ce s-au terminat banii.

Iar astazi, 1300 de varstnici sunt vizitati de angajatii fundatiei si ajutati sa treaca mai usor peste necazurile batranetii. Noi toti i-am putea ajuta SEMNAND PETITIA ONLINE prin care le cerem autoritatilor sa-si indrepte atentia asupra batranilor.

Nu trece zi in care sa nu se gandeasca la copiii ei. Toti sunt departe. In Italia. Au luat-o si pe ea la ei, dar n-a rezistat. S-a vrut acasa. In patul ei, in ograda ei, cu vecinii ei, cu amintirile ei. Ii e greu mai ales ca acum nu se mai poate misca la fel ca inainte.

In urma cu doi ani a fost diagnosticata cu cancer la san, exact in ziua in care i-a murit sotul. Era deja bolnava de diabet si fusese operata si de tiroida. De n-ar fi fost copiii sa-I trimita bani, azi n-ar mai fi putut zambi.

"- Ce pensie aveti?
- 350 de lei. De unde mai mult?
- Va descurcati?
- Nici de medicamente nu-mi ajung"

Cand n-a mai putut a cerut ajutor. SI l-a primit. In fiecare zi e vizitata de angajata Fundatiei de Sprijin Comunitar din Bacau. E doar una din cele 51 de ingrijitoare care au fost incluse intr-un program in valoare de un million de euro implementat, intre 2009 si 2011, de Guvernul Norvegian in opt comune din Bacau. Ingrijitorii au fost selectati din randul tinerilor din sate care au fost scoliti si apoi angajati cu carte de munca.

Norvegienii au cumparat microbuze pentru transportul batranilor la spital, iar primariilor cooptate le-a pus conditia sa continue proiectul dupa terminarea finantarii. Un model spre care autoritatile ar trebui sa-si indrepte atentia.

"Fondurile se aloca prin cererile care vin si le acordam subventii, fie ca e vorba de ONG-uri sau alte centre care apartin de consiliile locale", explica Mariana Campeanu, fostul ministru al Muncii.

Subventiile sunt infime. 120 de lei pentru fiecare batran. Pentru restul fundatiile sau asociatiile trebuie sa apeleze la sponsori. In Romania doar in 27 de judete din 41 se acorda ingrijire la domiciliu si actiunile sunt finantate din bugetele ONG-urilor.

1300 de batrani din Bacau se bucura de sprijin. Catinca Ionica o astepta in fiecare zi pe Dorica ca pe propria fiica.

"Eu am o nadejde cand vine fata asta. E o nadejde pentru mine ce sa fac? I-am spus ca daca nu vedeti fum dimineata, veniti si va impingeti in usa"

Catinca Ionica face haz de necaz si zambeste des. Cand vorbeste insa de copii, ii apar lacrimi in ochi.

Macinata de boli si singura, Catinca Ionica se considera norocasa. N-au uitat-o copiii, iar zilnic vine cineva sa o ajute. In toata tara sute de mii de batrani astepta ca cineva sa le treaca pragul. Pentru asta e nevoie de implicarea statului. De autoritati implicate, de primari inimosi care sa nu-I mai ignore. De asistenti sociali care sa-si faca treaba. De legi si mai ales de o strategie in care uitatii batrani sa devina actori principali

VIDEO PROTVPLUS.RO