Vietile a mii de romani ar putea fi salvate. Legislatia europeana pentru transplant, modificata
Comisia Europeana lucreaza la completarea directivei trans-frontaliere, care permite in prezent unui cetatean din Uniune sa plece in spatiul comunitar pentru orice operatie in afara de transplant.
Modificarea va trece pe lista interventiilor si grefele de organe. Si va permite si pacientilor romani sa faca rapid transplanturi de plamani, inima sau pancreas, prin schimburi de organe disponibile cu tarile vecine.
Gestul parintilor Carolinei, o adolescenta care s-a stins in urma unui atac cerebral, a induiosat o tara intreaga. In memoria fetei, au semnat pentru prelevarea organelor.
Parintii regreta ca inima fetei n-a putut fi folosita in tara, dar in curand, in asemenea cazuri, organul viabil va putea fi trimis peste hotare. In schimb, am primi alte tipuri de grefe, ori pacientii romani ar fi transplantati gratuit in statele partenere.
Un document trimis secretarului de stat Raed Arafat de Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste meritele Agentiei Nationale de Transplant, dar subliniaza ca munca voluntara a profesionistilor din transplant contravine legislatiei in vigoare, care prevede plata acestora cu o jumatate de norma. Se va pierde rapid entuziasmul, avertizeaza oficialii europeni, tocmai acum cand, la fiecare cateva saptamani, inca un spital din tara identifica un prim donator.
Presedintele comisiei de experti in probleme medicale ai Comisiei Europene tocmai a trimis Agentiei Nationale de Transplant o solicitare oficiala de a delega un reprezentant la Bruxelles. La urmatoarea intalnire, acesta ar trebui sa expuna modalitatea prin care Romania a reusit cresterea numarului de donatori. Un raspuns simplist ar fi - prin implicare umana. Tara noastra sufera insa acum la capitolul sustinere financiara.
Acelasi act expediat Ministerului Sanatatii pledeaza pentru finantare la zi pentru operatiile de transplant, chiar daca acestea sunt mai numeroase decat prevedea initial bugetul.