Povestea romanului care a facut dublu transplant de plamani. Cat a costat interventia
De trei luni, un roman de 42 de ani respira prin plamanii unui donator din Austria. Dublul transplant pulmonar a fost facut la Viena, dupa ce finantarea interventiei, care nu se mai face in tara noastra, a fost amanata de Ministerul Sanatatii.
In clinica AKH, din capitala Austriei, medicii au folosit, timp de cateva zile, o inima artificiala ca sa il tina in viata. Operatia si tratamentul au costat peste 100.000 de euro.
In aprilie, cand pleca la Viena la analize, desi nu primise inca banii pentru transplant, Adrian era ca o umbra. Plamanii ii functionau la 20% din capacitate iar inima incepuse sa cedeze. Ministerul Sanatatii ii amana finantarea interventiei, iar sansele sa isi vada baietelul de 3 ani in prima zi de gradinita scadeau in fiecare zi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dupa ce i-au inlocuit ambii plamani, medicii vienezi i-au implantat o inima mecanica. Un mecanism de dimensiunile cordului uman a fost legat la toate vasele si a pompat, timp de cateva zile, acelasi volum de sange ca inima puternica a unui atlet. La exterior, Adrian a avut o unitate centrala cat o poseta, care a fost scoasa dupa cateva zile.
In Romania, si transplantul de plamani si inimile artifciale sunt inca de domeniul fantasticului.
Transportul medical de urgenta, operatia si ingrijirea postoperatorie necesare lui Adrian au costat statul roman 120.000. In fiecare an, 4-5 romani fac transplant pulmonar la Viena, si pentru fiecare trebuie platite facturi similare. In prezent, pe lista de asteptare sunt 6 bolnavi; daca Romania ar avea un program propriu pentru grefe pulmonare, trei sferturi din cei peste 700 de mii de euro care ar trebui achitati pentru ei ar ramane in bugetul Sanatatii.
Inca de acum 6 luni, ministrul Sanatatii anunta, pentru 2013, conceperea unui proiect pentru transplant pulmonar in tara. Secretarul de stat Raed Arafat accepta atunci ca a alege un pacient din trei, care sa plece afara, echivaleaza cu un verdict.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii admit acum, neoficial, ca in intentia de a face grefe pulmonare in tara nu s-au luat inca masuri concrete.