Romanii ar putea preciza in cardul de sanatate daca doresc sa-si doneze organele dupa moarte
In Romania, pentru prelevarea organelor de la pacienti care sunt in moarte cerebrala este nevoie, obligatoriu, de semnatura unei rude de gradul I: parinti, frati, sot sau sotie.
Abia peste cateva luni romanii ar putea sa precizeze direct, intr-o rubrica de pe cardul de sanatate, ce doresc sa se intample cu trupul lor, in caz de moarte cerebrala.
Mingea este in terenul oficialilor, iar decizia lor va cantari foarte mult.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In ultimele zile, sute de romani si-au exprimat dorinta de a primi oficial statutul de potential donator.
"Cum sa facem, cei care suntem in viata si care vor sa semneze un act precum ca sunt deacord sa doneze tot ce pot dona in caz de moarte cerebrala?"
"De ce sa asteptati pana se intampla si sa mergeti cu semnaturi si intrebari? Nu mai bine va dau eu scris cu mana mea acum, cat sunt in viata?"
"La notar am intrebat daca pot face o declaratie conform careia imi dau acordul pentru a-mi dona organele post-mortem, dar au ridicat din umeri."
Ministerul Sanatatii nu a lamurit aceste probleme. Va amintim ca in prezent nu exista niciun mecanism legal prin care sa-ti poti manifesta, in timpul vietii, acordul sau dezacordul in privinta prelevarii organelor, in caz ca s-ar ajunge la starea de moarte cerebrala.
Singura solutie este sa-ti informezi familia despre dorintele tale. Intr-o asemenea situatie, rudele sunt cele care primesc fisa de consimtamant.
Abia din acest an ar urma sa apara pe cardul de sanatate optiunea de a fi sau nu donator de organe. Alegerea, pe care orice roman ar urma sa o faca in fata medicului de familie, ar fi stocata pe cipul cardului de sanatate.
Sunt insa doua mari probleme: odata, nu s-a tiparit pana acum niciun asemenea card, iar rubrica "donator de organe" poate fi retrasa din varianta finala.
Si apoi, ar trebui schimbata si legea transplantului, pentru ca asta ar insemna sa trecem, de la acordul obligatoriu al familiei, la un tip de acord personal.
Acum, nici macar procura notariala prin care omul si-ar inregistra oficial dorinta nu are valoare. Biserica sustine in prezent acordul personal pentru recoltare.
Asta, dupa ce a refuzat categoric acordul prezumat, care inseamna sa poti folosi orice cetatean in moarte cerebrala ca donator.
"Transplantul de organe nu numai ca nu este un pacat, ci chiar o jertfa bine placuta lui Dumnezeu, daca se indeplinesc anumite conditii. Daca exista un acord expres al celui care face aceasta donatie", declara Constantin Sturzu, reprezentantul Mitropoliei Moldovei.
In lume exista cel putin patru solutii, ca persoana sa aleaga, atunci cand este sanatos mental si fizic.
In California, dorinta de a fi donator se reflecta intr-o stampila pe carnetul de conducere. In Germania, doritorii primesc un card special.
In alte tari, se foloseste un abtibild pe cartea de identitate. Si mai exista si varianta inscrierii voluntare intr-un registru al donatorilor. Toate permit confirmari in cateva minute.