Vrem noi centre de transplant, dar Ministerul Sanatatii a uitat sa aprobe criteriile de acreditare
Suntem astazi destul de eficienti si, mai ales, de aglomerati ca sa acreditam urgent centre noi de transplant. Asta spun chirurgii romani cu experienta in grefe de organe, pregatiti sa antreneze echipe din cateva spitale ale tarii.
Secretarul de stat Raed Arafat le da dreptate, dar crede ca va fi nevoie si de aparatura. Deloc usor de achitat in prezent, cand programul national de transplant isi pune sperantele in rectificari bugetare.
La Institutul Fundeni s-a ajuns la 5 grefe hepatice facute in 24 de ore, de 3 echipe care lucrau simultan. Fara exercitiul fantastic prin care medicii si-au format astfel mana, probabil ca doamna Crisan, un caz putin spus la limita, n-ar fi stat astazi de vorba cu noi: "Imi doresc din tot sufletul sa aiba si altii noroc asa cum am avut eu. Merita din plin!"
In tot acest timp, toti pacientii care au primit un organ de la donator mort s-au refacut perfect. La fel ca la Cluj-Napoca, unde s-au numarat si 8 transplanturi renale in doar o zi.
"Deja in 3 luni jumate avem 51 de transplante facute in Cluj, toate au functionat foarte bine, n-am avut niciun deces, deci practic avem o eficienta de 100% anul asta", a declarat Dan Luslcaov, directorul Agentiei de Transplant.
Cele doua centre pentru rinichi - Bucuresti si Cluj - si singurul pentru ficat deja nu mai fac fata.
"Este cert ca trebuie sa apara si alte centre. Macar cele regionale, care pe 1-2 organe sa fie profilate. Poate anumite echipamente vor trebui completate, refacute, dar este vorba despre a pregati echipa, a pregati oamenii", a mentionat Raed Arafat.
Mai multe spitale mari par receptive la a-si deschide noi orizonturi. La Timisoara va veni un profesor austriac si-i va ajuta pe medici sa deprinda transplantul de cord. Interventia s-a mai facut aici in trecut, dar n-a avut caracter permanent. Tot aici se vrea un program pentru transplant renal, iar tineri doctori vor merge in Spania la perfectionare.
Si la Targu Mures se poate face transplant de rinichi, iar la Cluj Napoca vor fi folosite grefele de ficat prelevate in Ardeal. Ramane doar sa trecem de la stadiul de vorbe, intentii si planuri la cel de actiune concreta.
Ar fi si timpul, avand in vedere ca la Timisoara, de pilda, chiar a reusit in anii '80 primul transplant renal de la cadavru, dar totul s-a oprit inexplicabil acum 6 ani. De resuscitare rapida are nevoie si Institutul Inimii din Targu Mures, care a facut cel mai recent transplant de cord in 2011.
Marea problema pentru aprobarea viitoarelor cereri e insa ca toate criteriile de acreditare absolut necesare, si solicitate de altfel de Uniunea Europeana, inca nu exista. Propunerea Agentiei Nationale de Transplant zace intr-un sertar, la Ministerul Sanatatii, inca din august anul trecut.