Exista viata dupa moarte. Coordonatorii de transplant nu au fost platiti de cinci luni
Am ajuns sa ne miram atunci cand functioneaza o parte din sistemul nostru de Sanatate. In timp ce medicii care fac prelevari de organe muncesc de aproape cinci luni neplatiti, pe harta spitalelor care fac recoltari apar noi centre.
De la Arad si Baia Mare, se intorc la Cluj si in Capitala mai multe echipe chirurgicale care poarta, de fapt, salvarea unor vieti.
Printre cei care asteapta acum raspunsul testelor de compatibilitate pentru rinichi si ficat se afla si o maicuta de la o manastire din Moldova.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Din 25 de ani cati a trait la manastirea Varatec, multi au fost cu tratament greu, pentru ciroza. Maica Taisia are si o grupa rara de sange, dar, in sfarsit, are acum sanse reale sa primeasca un ficat sanatos.
Maica Taisia: "M-au mai chemat, n-am fost compatibila. Acum mi-au crescut doi noduli pe ficat. Sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca o sa fie bine intr-o buna zi".
Din februarie, s-au facut deja aproape la fel de multe transplanturi ca in tot anul trecut.
Gabriela Smirnea, medic gastroenterolog: "Ii rugam pe colegii nostri din tara sa aiba atentia marita pentru acesti pacienti care ar putea beneficia de transplant, sa ii trimita la timp".
Pentru ca pacientii ca maica Taisia sa ajunga suficient de puternici la momentul transplantului, medicii fac eforturi pe care greu le putem imagina. Intre timp, coordonatorii explica fiecarei rude a unui potential donator importanta gestului lor. Si, dupa cinci luni in care aproape 300 de romani au fost salvati, o fac tot voluntar si fara sa fie platiti.
Valabil si pentru medicii din Arad, unde s-a facut miercuri prima prelevare de organe.
Teodora Olaru, managerul Spitalului Arad: "Sper sa fim un centru bun, este un debut pentru Arad. In cele cinci luni de cand am intrat in program inca nu am primit niciun ban".
Si totul pleaca de la un document, care de zece luni zace intr-un sertar de la Ministerul Sanatatii. Actul care ar permite managerilor sa le dea cateva sute de lei celor care au venit de acasa si in noaptea de Inviere.
Evident ca pentru recoltarea organelor nu exista plati informale. Ar ramane asadar ca medicii inimosi sa mearga in fata ministrului cu mana intinsa. Desi raspunsul pare deja pregatit, ca pentru toti angajatii din Sanatate.
Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii: "Le-am prezentat o serie de aspecte cu care ne confruntam ca fiind dificile, cum ar fi un buget destul de mic, faptul ca vrem sa facem reforma".
Ramane totusi dilema - daca rolul ministrului e sa gasesca solutii sau scuze.