Campania Stirilor Pro TV "Exista viata dupa moarte", prezentata de OMS, in Croatia
Organizatia Mondiala a Sanatatii a invitat ProTV si televiziunea araba Al Jazeera sa ilustreze cele mai eficiente campanii medicale de presa din ultimul an.
Exista viata dupa moarte a triplat numarul pacientilor salvati prin transplant. La Conferinta Internationala de la Zagreb, reportajele Stirilor ProTV au fost vazute de reprezentantii unor sisteme de sanatate care ar trebui sa devina modele pentru statul roman.
In Croatia, de pilda, o tara in care bugetul de sanatate e de cinci ori mai mic ca la noi, transplantul de cord si implantul de inimi artificiale sunt deja o rutina.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pentru multi romani, era prima oara cand auzeau ca un donator in moarte cerebrala este de fapt un om mort, chiar daca respira si are batai de inima.
Oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au confirmat ca, in Romania, lipsea doar informatia care a adus la lumina dorinta oamenilor de se ajuta unii pe altiii.
Acesta era genul de pacient care, acum o jumatate de an, ar fi primit o condamnare la moarte. Nu era compatibil cu nicio ruda si singura sa sansa era o grefa de la cadavru. La jumatate campaniei s-a intamplat minunea.
Romanii au vazut asemenea exemple in jurnalele de stiri in ultimele 5 luni si jumatate, aproape in fiecare seara. Numarul de donatori si de transplanturi era, la un moment dat, incredibil.
Spaniolii spun ca tot informarea prin presa a adus mesajul ca e pacat sa luam organele cu noi, pe lumea cealalta.
In urmatoarele zile, veti vedea spitale in care niciun pacient muribund nu e considerat pierdut.
In Romania, pentru transplant, exista inca o limita de varsta - 65 de ani. In Croatia, in schimb, nimeni nu crede ca o grefa e irosita pe un bunic de 75 de ani. In tara cu cele mai numeroase transplanturi de cord din lume, cardiologii au ajuns sa implanteze acum de rutina inimi artificiale. Au cel mai in varsta donator din lume - 94 de ani, pentru ca Biserica Romano-Catolica si-a educat enoriasii sa-si ajute aproapele atunci cand viata lor s-a scurs.
Sunt lectii care ar fi de folos si oficialilor romani.