Cutremurul de Nepal, surprins de echipa ProTV. 2 milioane de copii au nevoie disperata de ajutor: "Un nou seism i-ar ucide"
O echipa a Stirilor PRO TV, aflata in Nepal, a surprins marti dimineata un nou cutremur de amploare care a lovit aceasta tara.
Seismul, cu magnitudinea 7,3 pe scara Richter, a facut cel putin 66 de morti si peste o mie de raniti in tara devastata deja de seismul si mai violent din 25 aprilie. PRO TV si UNICEF au lansat o campanie de strangere de fonduri pentru a-i ajuta pe cei aproape doua milioane de copii ramasi fara adapost si, in multe cazuri, orfani. Nu au apa, nu au hrana si sunt in mare pericol. Oricand, in zonele devastate de cutremur, poate izbucni o epidemie.
Ajuta si tu copiii din Nepal. Trimite acum un SMS la 8827 si doneaza 2 euro. Numarul este valabil in retelele Vodafone, Orange si Telekom. Citeste si: Din Nepal, corespondentul ProTV Paul Angelescu: "Oamenii au fugit in strada, de frica sa nu cada cladirile peste ei"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Noul cutremur, care a avut epicentrul intre capitala Katmandu si muntele Everest, a pus la pamant cladirile deja afectate de primul dezastru si a provocat mari alunecari de teren. In capitala, oamenii au iesit inspaimantati pe strazi de teama replicilor.
In Nepal se afla si colegii nostri, Paul Angelescu si Zsolt Vago. Ei au filmat marti momentele de spaima teribila ce au urmat dupa ce s-a cutremurat pamantul. Oamenii s-au rugat sa scape cu viata din aceasta noua incercare. Sunt pe strazi sau in corturi, pentru ca nu mai au nimic. Iar copiii lor pot muri de foame si de sete, pentru ca ajutoarele ajung greu in zonele sinistrate.
"Tocmai a fost un cutremur si oamenii au iesit speriati din casa. Le e frica sa mai intre inapoi si... acest om s-a asezat pe jos sa... si noi ne-am speriat destul de tare. O sa mergem acum in zonele unde au fost cladiri prabusite sa vedem...", relateaza Paul Angelescu de la fata locului.
Nu am plecat bine, ca pamantul s-a cutremurat din nou, iar panica a atins apogeul. "O replica a venit... Oamenii sunt speriati. Barbatul acesta alearga sa salveze viata copiilor sai", descrie Paul Angelescu panica generala creata de cutremur.
Oamenii au ramas minute in sir blocati pe drum. Nu stiau incotro sa se indrepte si ce sa faca. Ar fi intrat in case, dar parea cel mai nesigur loc in care se puteau afla. Asa ca unii au ales sa ramana sub cerul liber si sa se alature celor care nu mai au de saptamani un acoperis deasupra capului. Pe ei i-am vizitat acum doua zile.
"In multe dintre cartiere terenurile de sport au fost transformate in tabere cu corturi in care traiesc cei care au ramas fara case in urma cutremurului. Suntem intampinati de copii, singurii care mai zambesc zilele acestea in Nepal", spune Paul Angelescu.
Copiii au ramas fara un adapost, fara haine si fara mancare, insa isi fac de lucru in tabara de refugiati. Cer dulciuri de la vizitatori si se joaca. Parintii lor nu stiu ce vor face maine si cum vor trai fara sa aiba nimic. Trebuie sa-si hraneasca in primul rand copiii, nu se mai gandesc si la ei.
Copiii au nevoie de ajutor iar unii parinti sustin ca guvernul nepalez nu gaseste resurse pentru nevoiasi.
Reporter: Guvernul v-a dat medicamente?
Sinistrat: Nu!
Reporter: Corturi?
Sinistrat: Nu!
Reporter: Cine vi le-a dat?
Sinistrat: Sunt ale noastre.
Reporter: Cum ar trebui sa donam banii?
Sinistrat: La privati, la Crucea Rosie, la Unicef. Daca dati la guvern 1000 de rupii, numai 10 ajung la oameni.
UNICEF strange bani pentru acesti copii sarmani. Incearca sa ii ajute cu prelate pentru corturi, tablete pentru purificarea apei si truse sanitare. Adica sa le ofere un adapost si apa curata pentru ca pericolul cel mai mare este aparitia unei epidemii.
Ken Paige, UNICEF: "Adesea i-am intrebat pe copii daca vor sa mearga acasa, pentru ca acasa inseamna confort, siguranta protectie si fericire si ma asteptam sa zica 'da', dar au zis nu. Raman in corturi, pentru ca le e frica de un alt cutremur care i-ar putea omori."
Pana cand vor sti incotro sa se indrepte si vor avea curajul sa o ia de la capat, adultii incearca sa isi puna la adapost familiile. "Este asteptata o furtuna, oamenii bat mai adanc pilonii, sa nu ramana in ploaie", spune Paul Angelescu. Mortii se numara cu zecile dupa cutremurul de marti. Cele mai multe victime provin din zona epicentrului, la poalele muntilor Himalaya.
Oficialii Natiunilor Unite au cerut comunitatii internationale sa intensifice trimiterea de ajutoare in Nepal. In zonele sinistrate au ajuns doar 22 de milioane de dolari, desi organizatia a solicitat peste 400 de milioane. Oricine vrea sa dea o mana de ajutor poate sa doneze 2 euro prin SMS la 8827. In Nepal sunt si corespondentii Pro TV Paul Angelescu si Zsolt Vago, care, alaturi de reprezentantii UNICEF, au gasit o tara distrusa de cutremur, dar plina de speranta.