Cutremurul din Nepal ne aminteste de slabiciunile romanesti. 450.000 de oameni risca sa moara in cazul unui seism similar
Dezastrul din Nepal aduce in prim plan si marile noastre probleme nerezolvate. Potrivit expertilor, un cutremur similar cu cel din '77 s-ar putea solda cu peste 6.500 de morti, majoritatea striviti sub daramaturi.
Adica de 4 ori mai multi fata de acum 38 de ani. In timp ce orasele s-au aglomerat, zonele vulnerabile au ramas aceleasi. De pilda, in Bucuresti, 371 de imobile sunt considerate pericol public sau cu risc ridicat de prabusire.
Cutremurul devastator din 4 martie 1977 ne-a lasat rani adinci. Numai in capitala s-au prabusit 33 de cladiri. In mai putin de 60 de secunde, au murit sub damaturi 1400 de oameni. Alte cateva mii, au fost raniti.
Acest bloc de pe strada Lizeanu s-a prabusit in cateva secunde. Iata un alt exemplu, langa Universitate.
Xavier, in varsta de 4 ani pe atunci, isi aduce aminte cum blocul lui s-a trasformat intr-un morman de caramizi si oamenii se luptau pentru viata.
"Ne-am asezat sub grinda de la intrare a urmat o cadere in gol de 2-3 secunde. Eu am cazut pe tatal meu, ne-a protejat grinda. Mama mea s-a dus la cealalta intrare a apartamentului si, din pacate, ea nu a supravietuit. Am stat 6 ore nemiscati acoperiti de moloz si ce mai era acolo, era o liniste mortuara."
Dupa 38 de ani, medicul Monica Pop mai are in fata ochilor imaginea dezastrului din 77.
"A fost valea plangerii acolo, in fiecare colt al spitalului se facea un act medical, coseau rani, erau oameni care se vaietau care plangeau nu am cuvinte...erau oameni decedati. Si in timp ce noi eram in sala de operatie a venit cineva cu o portavoce si striga sa evacuam spitalul pentru ca s-ar putea sa cada. N-a plecat nimeni."
Si nu e vorba doar de una, ci de 187 de cladiri considerate pericol public si de alte 184 cu risc ridicat de prabusire.
Profesorul Dan Lungu sustine ca imobilele vechi ramase in picioare dupa '77 dar si cele in cazul carora consolidarea s-a facut la repezeala, pun acum in pericol viata oamenilor.
Pentru a indrepta aceasta situatie primaria generala a venit cu o propunere. Sa ii evacueze pe toti cei care locuiesc in aceste cladiri cu bulina, sa ii mute in cladirile primariei si sa le consolideze casele. Din pacate propunerea nu a avut foarte mare succes. Legea spune ca toti locatarii trebuie sa fie de acord pentru consolidare.
Iar previziunile sunt sumbre. Specialistii sustin ca in cazul unui seism, similar celui din '77, numarul cladirilor care s-ar putea prabusi ar fi mult mai mare. La fel si numarul victimelor. Potrivit studiului facut de Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Constructii, un cutremur cu epicentrul in Muntii Vrancei, de peste 7,2 pe Richter, produs seara, ar putea face peste 450.000 de victime.