Diferenta dintre sistemul romanesc si cel norvegian, vazuta prin ochii unei romance, psihiatru, care lucreaza cu Barnevernet
COPIII NORVEGIEI. EPISODUL 3 Pentru unii muma, pentru altii ciuma. Asa vad Norvegia romanii care au ales sa traiasca acolo. In acest moment sunt peste 15.000 de conationali in Tara Fiordurilor.
Unii au invatat din prima ca intr-un astfel de loc legile sunt aplicate cu strictete si orice greseala atrage pedepse drastice. Altii isi primesc lectia abia acum. Drama prin care trec sotii Bodnariu, carora le-au fost luati copiii, a ridicat multe semne de intrebare despre regulile din Norvegia. O echipa a Stirilor Protv a intrat in casele mai multor romani stabiliti acolo pentru a vedea cum traiesc si se descurca departe de tara, dar si pentru a intelege diferentele culturale, dintre noi, si norvegieni.
Cel mai mare mall din Norvegia. Mai bine de 11 milioane de oameni intra in fiecare an aici. Monica Eriksen este seful acestui loc. A ajuns in Norvegia acum 20 ani.
Monica Eriksen: Este o tara in care se traieste bine. Acum datorita petrolului Norvegia este foarte privilegiata pentru ca vedeti dumneavoastra in Europa criza a izbucnit de ceva timp si predomina aici nu prea am simtit-o in niciun fel.
Sotul e norvegian si au 3 copii. A auzit din presa ca Protectia Copilului le-a luat sotilor Bodnariu copiii.
Monica Eriksen: Atat cat stiti dumneavoastra stiu si eu. N-am intalnit pana acum niciun caz. E prima data in 20 de ani cand aud asa ceva.
In Norvegia programul de lucru si de viata se respecta cu sfintenie. 8 ore se lucreaza, 8 ore se doarme si 8 ore ai la dispozitie sa te relaxezi.
Dupa program, isi ia copiii de la after school: David, Charlie si Thea.
Monica Eriksen: Aici e mare diferenta intre ceea ce noi romanii consideram educatie buna si ceea ce norvegienii considera educatie buna. Aici e foarte important sa ii dai copilului sa faca cat mai multe activitati extrascolare, in special sportive. Norvegienii isi duc copiii la schiat de la 2 ani. Imi aduc aminte ca mama imi spunea sa am rezultate bune la scoala. Aici nu se pune problema asa. Copiii nu au note pana la liceu.
Si cu toate astea Monica e nemultumita de sistemul de invatamant.
Monica Eriksen: Scoala e mult mai slaba. Pentru ca aici copii nu sunt stimultati la competitie. Ei vineri nu au teme in weekend, nu au nimic de facut.
In Norvegia se castiga bine, dar viata e scumpa. Locuiesc intr-un cartier pe un munte langa Oslo. O casa aici costa peste un milion de euro. Sotul nu-i acasa. Lucreaza pe o platforma maritima. Cei 3 copii sunt norvegieni, dar Monica ii scoleste romaneste.
Monica Eriksen: Mai usor. Mult mai usor ca in Romania. Teme nu foarte multe. La clasa I se da o tema pe saptamana. Noi avem toate manualele de romana, matematicile facem in plus.
In Romania presa a speculat faptul ca problemele familie Bodnariu ar fi pornit de la religie, de la faptul ca Norvegia ar fi un stat secularizat, antireligios.
Reporter: E vreo problema cu religia in scoala?
Monica Eriksen: La ei se face o istorie a religiilor, un pic de crestinism, despre budism..
Reporter: O problema daca unul e crestin?
Monica Eriksen: Nu,
Reporter: Vad ca el poarte cruciulita.
Monica Eriksen: Nu, nu. E libertate.
Daca Monica n-a auzit pana acum trei luni nimic despre Barnevernet - Protectia copilului din Norvegia, Elivera Anderson lucreaza cu aceasta institutie in fiecare zi.
Cuvantul "barnevernet " in sine..."barne" inseamana copil si "vent" inseamna protectie. Misiunea serviciului este sa protejeze copilul.
Este medic psihiatru si la ea ajung multi copii luati de autoritati din casa parintilor.
Elvira Anderson: Despre serviciul meu nu prea pot sa vorbesc, dar ce pot sa spun e ca am un copil nascut in Romania si crescut acolo si un copil nascut si crescut in Norvegia. Stiu, am ramas foarte surprinsa cand fiul meu care venea de la gradinita si tatal lui care este norvegian il intreba cu cati copii ti-ai impartit jucariile astazi. Mi-aduc aminte ca in Romania tata o intreba pe sora mea cu cati copii te-ai batut la gradinita? Intodeauna copilul meu a fost invatat sa imparta jucariile, sa se gandeasca la altii, sa nu puna persoana lui pe prim plan.
Spune ca si in Romania si Norvegia legile dupa care functioneaza protectia copilului sunt la fel.
Elvira Anderson: Legea protectiei copilului este aceeasi cu cea din Romania. Doar ca la noi nu se respecta
Diferit este felul in care in Norvegia copilul este tratat si privit.
Elvira Anderson: Copii sunt indemnati sa gandeasca si sa ia decizii si din proprie intiativa. Sa se descurce in viata...se vorbeste foarte mult cu copiii, sa se explice de ce lucrurile sunt albe sau negre. Nu se pleaca de la ideea ca copilul este al meu si la batranete sa am pe cineva care sa aiba grija de mine...este o investitie in copil. Nu in ideea egoista ca cineava are grija de mine.
Martin este in clasa doua. Elvira mai are o fiica, nascuta si crescuta in Romania care acum este medic in nordul Norvegiei.
Elvira Anderson: Cred ca m-am schimbat foarte mult.
Reporter: Acum vazand in urma ce greseli ati facut?
Elvira Anderson: Fiica mea imi reproseaza ca nu am destul timp pentru ea. Ca nu m-am jucat timp pe jos...cu el ma joc.
Atunci cand ajunge in Oslo, episcopul tarilor de nord, Macarie Dragoi ramane in casa familiei Eriksen.
Chiar daca sunt norvegieni, copiii sunt crescuti in religia mamei. De la episcop, familia afla mai multe despre romanii care au probleme cu protectia copilului. Episcopul vine din nordul tarii de la mii de kilometri acolo, unde familia Nan a ramas fara copii. Doua fetite luate de autoritati norvegiene.
PS Macarie Dragoi, Episcopul Tarilor de Nord: Am simtit o durere cumplita, greu de purtat. Ne-am rugat la paturile lor cu speranta ca pana la urma copilasii se vor intoarce acasa. Povestea familiei Bodnariu si dar si alte situatii in care copii au fost despartiti de parinti le-au bagat romanilor frica in san.
PS Macarie Dragoi, Episcopul Tarilor de Nord: Sunt cateva familii care vor sa se intoarca in Romania. Deja sunt 15 pe care eu le cunosc care s-au intors sau se vor intoarce din Norvegia cu copilasii.
Reporter: Pornind de la povestea asta?
PS Macarie Dragoi, Episcopul Tarilor de Nord: Da
Pentru familie Eriksen, povestile spuse de episcopul Macarie sau aflate in ultima vreme de la televizor par desprinse dintr-o alta lume. Pentru Monica Eriksen si pentru Elvira Anderson Norvegia inseamna un loc civilizat care functioneaza dupa reguli stricte. Reguli pe care daca le incalci esti pedepsit.