"Primarul nu este profet in orasul sau". Localitatea infratita cu Galatiul in care nu exista borduri sau semafoare in centru

×
Codul embed a fost copiat

CAUT PRIMAR, EP. 6. Primarul iese in piata centrala, in fiecare an, si jura in fata oamenilor ca va fi un primar corect si va lucra pentru binele comunitatii.

Se intampla in Germania, unde functia de primar a capatat o raspundere istorica, dincolo de meseria obisnuita. Campania ProTV "Cautam primar, model european" va prezinta un oras in care traditia cere ca alesul, sa raspunda in fata cetatenilor. E o traditie din vremea cand breslele germane erau la putere, iar membrii lor cereau socoteala liderului.

Fara treceri de pietoni, fara semafoare si cu intersectii si strazi pe unde masinile si pietonii sunt pusi pe picior de egalitate. Este un nou concept la Ulm un oras cochet din sudul Germaniei. Primarul ne-a explicat modul in care a fost amenajat centrul localitatii, unde autoritatile nu au mai montat borduri, intre sosea si trotuar. Ulm are o traditie veche, edilii jura in piata in fata comunitatii ca vor lucra pentru oameni, nu in interes propriu. Iar la Ulm vointa oamenilor, schimba proiectele primariei. Au vrut o parcare subterana uriasa, de exemplu si alesii s-au conformat.

E ora 9 dimineata si in centrul orasului german Ulm incepe forfota. Un tanar se deplaseaza in carucior. Priveste in stanga si in dreapta si traverseaza strada, in drum spre facultate. S-a accidentat de curand la picior, insa ii este usor sa se deplaseze prin zona.

Citește și
primar Tubingen
Vine la munca pe bicicleta si nu lasa niciun cartier nou fara verdeata. Ce putem invata de la primarul ecologist din Tubingen

"E ok asa, imi este usor sunt la nivel…"

Toate pietele si arterele din centru au acces usor si se vede asta dupa numarul mare de persoane cu dizabilitati care trec pe aici. Pentru toti aceasta e normalitatea - sa aiba strazi si trotuare prietenoase. Locuiesc intr-un oras care a pus pret pe conditiile oferite cetatenilor sai, mai presus de orice. Ulm este oras universitar asezat pe Dunare, fiind pozitionat la mijlocul distantei intre Munchen si Stuttgart. Are 170.000 de locuitori si integ orasul a fost construit sa le fie primitor. Incepand de la lucruri simple, cum ar fi trotuarele.

Pe aici trec mijloacele de transport in comuna, e distanta mica, practic nu exista decat un centimetru

Pe o raza de un kilometru, nu vezi niciun semafor, nici trecere de pietoni. E un nou concept aplicat de 3 ani in municipalitate, si culmea, politia sustine ca numarul accidentelor a scazut in centrul orasului. E ca si cum soferii s-ar simti stingheri ca trec printr-o zona care pare ca a fost cedata in favoarea pietonilor.

E un concept care pare ireal, de neconceput in orasele de la noi. Unde romanii sunt loviti anual de masini pe trecerile de pietoni, si unde au loc accidente rutiere grave chiar si acolo unde intersectiile sunt semaforizate peste masura. Traversatul in afara trecerilor semnalizate e sanctionat cu amenda in Romania, dar la Ulm autoritatile au amenajat centrul atfel incat soferii si pietonii sa fie pusi pe picior de egalitate. In lipsa trotuarelor inaltate e mai usor de parcat in zona, dar absolut nimeni nu-si lasa masina pe suprafetele pietonale, de teama amenzilor.

"Au si ei borduri, exista zona statiilor de transport in comun…"

Am vrut sa aflam detalii despre noul concept de amenajare urbana de la cei care conduc orasul. Intr-o cladire renovata impecabil, ne-a primit Gunter Czisch - e primar la primul mandat, castigat in februarie acest an, dupa ce timp de un deceniu a fost directorul financiar al primariei.

Gunter Czisch, primar orasul Ulm: "Scopul acestor masuri este urbanizarea: renuntarea la standardul in dezvoltarea oraselor de dupa al doilea razboi mondial, care definea diferentierea dintre masini, pietoni si biciclisti. Vedeti aici ca renuntam la canturile trotuarelor, Se numeste shared space (spatiu comun) in Germana noua. Vrem sa umplem spatiul si sa spunem ca aici circula soferii de automobile, pietonii si biciclistii cu drepturi egale si sa urbanizam, adica sa reorganizam orasul intern . Ceea ce merge foarte bine, pentru ca acum intelegem conceptul de spatiu unitar, spre deosebire de inainte cand pietonii erau limitati. Si ideea este ca pietonii (Fussgaenger) sa se simta la fel de bine ca cei care folosesc transportul in comun. Asta creste sansele magazinelor si a restaurantelor din zona"

Primarul spune ca nu e permis sa-ti lasi masina pe trotuarele joase, dar primaria a oferita alternativa viabila: o parcarea subterana, cu aproape 600 de locuri pe doua etaje, pe sub strazile din centru. Cu tarif de aproape 2 ori mai mic decat alte orase ale Germaniei.

"E spatioasa, aerisita, pot intra si masini mari…"
"Ai si lift rapid…"

Orasul are un aspect ireprosabil, mai ales ca cei de la primarie trimit de 2 ori pe saptamana echipele de curatenie. Nu doar la udatul prafului, cu perii uzate, care mai mult imprastie mizeria, cum se intampla des in Romania. La Ulm curatenia stradala presupune mult detergent si spalat la mana, sub jet.

In piata centrala troneaza impunator, cel mai inalt turn de biserica din toata Germania. In fata turlei aflata la peste 160 de metri de sol e amanajata o piata volanta. Ulm are cea mai veche biblioteca din tara. Iar autoritatile locale au construit un sediu nou, inaugurat la jubileul de 500 de ani de atestare. Cladirea in forma de piramida se afla chiar langa primarie, intr-o zona cu multe imobile vechi, restaurate impresionant. De altfel orasul e un amestec intre nou si vechi, armonizate aproape perfect.

 

Sunt multe parcari si pe langa albia Dunarii, unde malurile au fost amenajate cu spatii de promenada.


Rares Nastase: "Daca pui o barcuta pe Dunare, are toate sansele sa junga pana in Romania…"
American: "Foarte interesant la germani este cat de bine e organizat totul…"

Acest american da declaratii pe o pista de biciclisti. Si imediat e taxat verbal de un localnici, grabit in drum spre serviciu. Asa sunt nemtii, taxeaza orice abatere de la regula. I-au obisnuit astfel chiar edilii lor. Adrian Heiler lucreaza la Consulatul de la Munchen si povesteste ca vointa localnicilor schimba proiectele la Ulm. Da exemplu parcarea mare din centru. Initial planurile primariei prevedeau un pasaj rutier, ca intreg traficul auto sa fie mutat in subteran. Oamenii au participat la dezbaterile cu autoritatile si au cerut o parcare, nu un tunel, dorind ca traficul auto sa nu fie exclus de la strada. Iar edilii au tinut cont de vointa lor.

Adrian Heiler, consultant Munchen: "Bagati bine la cap, asta se poate si in Romania…"

Inaintea actualului primar, functia a fost detinuta de Ivo Goenner celebru in toata Germania, fiind multi ani considerat cel mai gospodar primar al tarii. A stat la primarie timp de 24 de ani, si in 2016 s-a retras, plecand intr-o lunga vacanta. Iar orasul i-a dedicat un filmulet in ultima zi la birou, filmare pastrata la biblioteca municipalitatii.

"Primarul nu este un profet in orasul sau, eu asta am considerat…"

Plecarea de la primarie a fost emotionanta pentru tot orasul, pentru ca primarul a devenit cel mai celebrul edil al Ulmului. A castigat respectul si dragostea oamenilor dupa ce, timp de un sfert de veac, nu numai ca si-a ascultat locuitorii, dar s-a supus unei traditii vechi de secole la Ulm.

Rares Nastase: "In spatele meu se afla Sworhaus, aici primarul depune juramantul in fata oamenilor…"

Edilul se prezinta in fata electoratului care il aplauda pentru gest. E o traditie care vine din vremea cand breslele meseriasilor erau la putere in aceasta parte a Germaniei. Breslasii aveau pretentii mari de la reprezentantul lor, care trebuia sa le dea explicatii la fiecare mandat. Localnicii stiu in prezent ca atat timp cat primarul jura in fata lor, intotdeauna va fi in slujba lor, pentru ca ar fi o mare rusine sa nu fie aplaudat ci huiduit in piata publica, la juramant. Iar Ivo Gonner a reinnoit juramantul in fiecare an!, nu doar la schimbarea mandatului.

Localnic: "Jura sa fie primar pentru toti, si pentru cei bogati si pentru cei saraci…"

Juramantul e prilej de sarbatoare, iar autoritatile locale organizeaza in aceeasi zi o mare petrecere pe Dunare.

Ulm e infratit cu orasul Galati de la noi, insa singura asemanare este ca prin ambele trece Dunarea. Fostul edil Ivo Gonner a vizitat Galatiul, venind cu sfaturi si idei de colaborare, si asta sustine ca va face si noul primar. Gunter Czisch va jura in fata alegatorilor sai in februarie anul viitor. Traditia juramantului dateaza la Ulm din vremea cand breslele conduceau orasul si cereau conducatorilor sa dea socoteala in fata multimii.

Gunter Czisch primar Ulm: "E o foarte mare raspundere acest juramant, pentru ca reprezinta un lant de foarte multi predecesori care au incercat mereu sa se ridice la nivelul acestui juramant si pentru mine e o raspundere deosebita, dincolo de politica si de functie"

 

Mandatul primarului capata o insemnatate istorica, iar asta presupune o raspundere mare in deciziile privind orasul. Iar oamenii sunt multumiti cand vad ca vointa lor conteaza in deciziile importante privind transformarile din oras. Fiecare localnic se simte parte dintr-o urbe care se dezvolta frumos, si in care nu exista tabere, disensiuni si locuitori frustrati.

Localnic: "Un primar bun e cel care ii tine pe oameni uniti, ii aduce laolalta pe toti membrii comunitatii."

Primarul orasului este pasionat de muzica jazz si ocazional canta la baterie. Si ii plac masinile retro scumpe, dar povesteste ca sotia nu-l lasa sa cheltuie economiile familiei, pentru a-si cumpara una.


Sunt oameni obisnuiti, cu o disciplina aproape de fier. Sunt oameni care asculta de multi alti oameni, adica de TOTI de cei care le-au acordat votul. Stiu ca alegatorii lor sunt cei care LE-AU ACORDAT FUNCTIA si in schimb le ofera normalitate si o stare de bine. La Ulm, langa Dunare, localnicii traiesc cu increderea ca alesii lor fac an de an, un oras tot mai bun si mai primitor pentru ei.


 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
A plecat in Germania acum 20 de ani si a ajuns primar de comuna. Povestea lui Stefan, un edil care NU primeste salariu
A plecat in Germania acum 20 de ani si a ajuns primar de comuna. Povestea lui Stefan, un edil care NU primeste salariu

CAUTAM PRIMAR, EPISODUL 3 | Primarii fara salariu, cu functie onorofica, dar cu mare interes pentru a gasi solutii in comunitatile pe care le conduc, sunt des intalniti in Germania.

Vine la munca pe bicicleta si nu lasa niciun cartier nou fara verdeata. Ce putem invata de la primarul ecologist din Tubingen
Vine la munca pe bicicleta si nu lasa niciun cartier nou fara verdeata. Ce putem invata de la primarul ecologist din Tubingen

CAUT PRIMAR, EP. 5. In Germania, un primar merge in inspectie in oras pe bicicleta, nu cu o masina luxoasa si este interesat de solutii ecologice pentru comunitate.

Stii ce ar putea face primarul tau pentru ca santierele sa nu mai incurce pe nimeni? Modelul din orasul tramvaiului suspendat
Stii ce ar putea face primarul tau pentru ca santierele sa nu mai incurce pe nimeni? Modelul din orasul tramvaiului suspendat

CAUTAM PRIMAR, episodul 4. Campania: "cautam primar, model european", va prezinta azi solutii pe care germanii le aplica pentru a usura traficul rutier in localitatile industrializate.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.