Aeroportul dezafectat, transformat intr-un urias cartier de locuinte. Un oras "satelit" ofera un exemplu de organizare
CAUTAM PRIMAR, EP. 7. Peste cinci ani dureaza in Germania obtinerea avizelor, inainte sa inceapa un santier. Nemtii nu se joaca atunci cand vine vorba de constructiile sociale pe care primariile le deruleaza in orase.
Campania Stirilor PRO TV "Cautam primar, model european" va arata astazi cum se construieste in tarile civilizate. Nemtii sunt obisnuiti sa locuieasca multi ani cu chirie, iar primariile au inteles sa ridice ansambluri noi, in locul zonelor industriale. Nu le-au lasat in paragina, cum se intampla la noi, ci cumpara terenuri si finanteaza proiecte imobiliare care ulterior produc bani frumosi la bugetul local.
Cartiere noi, cu apartamente cochete, atat pentru inchiriere, cat si la vanzare, ridicate in zonele abandonate. Asa arata oferta cu care edilii unui oras mic de langa Stuttgart isi intampina cetatenii. Zona atrage investitii uriase, pentru ca aici este principala uzina Mercedes. Si pentru ca se extinde, alesii au inteles ca locurile de munca noi au nevoie de spatii de locuit, asa ca acum construiesc pe orice teren disponibil. Si asta desi orasul avea oricum mai multe blocuri sociale, cu conditii foarte bune.
Regiunea Stuttgart este una din cele mai puternice financiar din Germania. Pe langa orasul propriu zis, se dezvolta armonios alte 7 orasele satelit. Sindelfingen e unul dintre ele si aici se gaseste principala uzina a unei marci de masini de lux. Peste 150.000 de companii mari au sediul in regiune, iar zona e renumita pentru industria sa tehnologizata si pentru istoria in domeniu. Primarul din Sindelfingen sustine ca orasul pe care il conduce creste de la zi la zi, peste tot sunt santiere si sunt sute de proiecte noi, care asteapta la semnat, pentru inceperea lucrarilor.
Si pentru ce nevoie de spatii de locuit e mare, primaria s-a implicat pentru obtinerea de noi cartiere. Asa a rasarit acest complex urias, pe locul unui aeroport dezafectat. Pentru investitie, edilii din Sindelfingen si Boeblingen au au accesat impreuna fonduri de la stat, ca sa ridice locuinte, dar si o zona cu spatii de birouri, la granita intre cele doua orasele. Si nu le-au ridicat oricum, haotic, ci dupa un plan bine stabilit, in urma unui concurs de proiecte.
Adica primaria nu s-a multumit sa trateasca niste blocuri sociale pe un teren, ci au facut o regenerare urbana, au obtinut un pol care atrage. Si pentru ca fac un cartier modern, aproape de parcul industrial, chiriile sunt pe masura. "Platesc 1700 de euro pe luna”, spune o tanara.
Intre blocuri totul arata exact ca in pliantele arhitectilor. Santierul respecta planurile in cel mai mic detaliu, total diferit de ce se intampla la multe proiecte imobiliare din Romania. La noi, autoritatile inchid ochii desi una e in documente si alta gasesti pe teren. Si pentru noul cartier, autoritatile germane nu au lasat nimic la voia intamplarii.
O agentie imobiliara lucreaza pentru primarie, pentru a gasi chiriasi si cumparatori. Un apartament sare lejer de 350 de mii de euro, iar cele doua primarii vecine s-au gandit bine si cand a fost vorba de spatiile de inchiriat, langa ansamblul de locuinte. Autoritatile din Sindelfingen aveau oricum mai multe blocuri sociale, preluate de la stat. Viorica munceste la un hotel si sta cu chirie intr-un cartier social. “Am aflat de la cineva ca s-a eliberat un apartament, altfel sunt liste de asteptare."
Chiria costa doar 700 de euro, dar nu numai din aceasta cauza sunt liste lungi de asteptare. Ci si pentru ca ansamblul, vechi de 30 de ani, e modernizat si reparat an de an, pentru a fi cochet si primitor. E langa un parc urias ce seamana cu o padure si fiecare imobil are parcari subterane, cu alte spatii verzi deasupra, ca si cum nu era suficienta vegetatia parcului mare. Viorica din Sindelfingen enumera si regulile de convietuire din aceste blocuri. Unde nu ai voie sa pui antene si nici macar sa atarni rufe la uscat, pe balcon. Cine afecteaza vizual fatadele, e imediat taxat de ceilalti locatari. Cu greu au fost permise cateva rulouri pentru umbra, la ultimele etaje, unde soarele arde mai tare. "Daca lasi un cearsaf ceva imediat iti striga din blocul vecin, imediat suna…"
Poti lua amenda cateva sute de euro si risti sa fii evacuat de administratorul cartierului, angajat la primarie, daca nu respecti regulile. Nemtii s-au obisnuit sa sanctioneze, sa alerteze autoritatile ori de cate ori exista derapaje. Membrii comunitatii vad ca prin sesizari, lucrurile se rezolva, autoritatile locale iau atitudine si tin cont de reactia lor.
In Regiunea Stuttgart au fost inventate motocicleta si automobilul cu patru roti, fiind locul de nastere practic pentru industria auto mondiala. Aici ajung in fiecare an peste 4,3 miliarde de euro, pentru investitii in cercetare si dezvoltare de masini, adica mai mult de 12% din totalul investit la nivel national, in domeniu. Un tinar inginer care sa mutat recent intr-o localitate de langa Stuttgart spune ca toata industria atrage un numar mare de persoane din toata tara, si pretul chiriilor in zona creste vertiginos.
Atunci cand au loc demolari la santierele aflate langa blocuri, constructorii sunt obligati sa foloseasca panouri uriase din cauciuc stropit intens, tocmai pentru a nu dispersa praful in zona rezidentiala. Fasii uriase intinse cu macaraua stau paravan, iar lucrarile inainteaza cu deranj cat mai mic in zona.
Inainte sa inceapa santierele, regula in Regiunea Stuttgart presupune ca orice proiect poate fi respins, daca nu este suficient de explicit. Asa ca dezvoltatorii comanda planuri cat mai detaliate. Iata cum arata proiectia video a unui nou mall, pe locul unei cladiri actuale. Sunt precizate locurile de parcare, dar si detalierea fiecarui etaj.
Iar dupa turnarea fundatiei, dezvoltatorii au invitat vecinii si oamenii din zona, la vizitarea sanierului. E prilej de sarbatoare si localnicii sunt chemati sa fie partasi la lucrari total transparente, nimeni nu se fereste sa ascunda ceva. Sunt aspecte care nu tin doar de legislatie, ci si de bunul simt, pentru ca orice dezvoltator din Germania stie ca daca nu e transarent si nu castiga increderea si acceptul riveranilor, nu va avea nici unda verde de la autoritati.
Cel mai mare santier la Stuttgart include o noua gara centrala, ca parte din proiectul mamut Stuttgart 21, un nod de cale ferata al carui santier dureaza de mai bine de un deceniu. Si odata cu startul demolarii vechii cladiri de la gara, arhitectii au intocmit deja un tur virtual, asa ca cei interesati pot vedea cum va arata imobilul, la final. Totul din grija si transparenta pentru cetatenii orasului.
Comunitatile infloresc odata cu industria, in Germania. Cresc mana in mana, si nu pot una, fara cealalta. E vorba de strategii si viziuni coerente. Autoritatile locale au inteles ca nu poti avea uzine, fara cartiere pentru oameni, fara cai de acces bune, fara dezvoltari coerente, atent supravegheatae si concepute. Asa arata normalitatea gandita, organizata, lamurita in amanunt si apoi cladita ordonat, in orase in care alesii oamenilor pun intotdeauna pe primul loc, calitatea vietii.