Stadionul care prinde viata, consuma pasiune, dar produce energie
Larisa, Radu si Alin au descoperit in Buenos Aires energia generata de pasiunea argentinienilor. Fie ca e vorba de gatit, tango sau fotbal pasiunea e nelipsita. Confirmarea a venit pentru eroii Calatoriei S6 si pe stadionul celei mai iubite echipe de aiic
"Primul lucru pe care-l spune un copil nu e mama sau tata, ci Viva Boca!" N-am intalnit argentinian care sa nu fie mandru de fotbalul din tara lui, care sa nu-l venereze pe Maradona sau sa nu-l respecte pe Messi, care sa nu tina cu vreo echipa. Vorbesc de barbati, femei, receptioneri, soferi, ghizi turistici, profesori de tango si de gatit sau vanzatori de ziare. Nu conteaza pe cine intrebi. Toti tin cu o echipa de fotbal si vocea li se aprinde cand vorbesc despre ea. Pana si profesorul de tango recunoaste ca fotbalul e pe primul loc in tara lui, iar tango-ul care-i e viata practic vine abia la distanta pe locul al doilea.
Intr-o tara mai degraba saraca, stadionul e locul unde oamenii vin sa se descarce de frustrari, dar si sa se incarce cu energie. Ai la dispozitie 90 de minute, dar iti ajung doar primele cateva pentru a simti deja vibratia. Cam ca Galaxy S6, a carui baterie se incarca extrem de rapid suficient pentru cateva ore de utilizare. E unul din punctele forte ale noului Galaxy S6, asa cum fotbalul e esential pentru viata argentinienilor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cand vorbesti de fotbal in Buenos Aires exista o zicala. "Noi spunem ca 50% plus 1 tin cu Boca", descrie ghida din Buenos Aires a Calatoriei S6 popularitatea echipei. Ea e chiar acel 1, deci si eventuala subiectivitate ii apartine. Stadionul e insa o destinatie fireasca, obligatorie, pentru Larisa, Radu si Alin, eroii Calatoriei S6, la ultimul lor popas in 15 zile in jurul lumii. Sunt la finalul drumului, au nevoie de energie pentru intoarcerea acasa. Iar pe toata durata expeditiei au observat cat de importanta e incarcarea pentru un gadget pe care l-au folosit intens, mai ales pentru a pastra amintirile unei calatorii unice.
La Bombonera, numele popular al arenei pe care joaca Boca, se afla in cartierul La Boca. O zona saraca a uriasului Buenos Aires, care aduna 14 milioane de oameni in zona metropolitana si peste trei milioane in oras. Doar stadionul si cateva stradute sunt obiective turistice, pe celelalte strazi din La Boca recomandarea tuturor este nici macar sa nu te aventurezi.
Sunt trei zile de la Super Clasico, meciul Boca - River, atunci cand ajungem la stadion si totusi mii de "papelitos" - bucatele de hartie - inca zboara peste tot in amintirea pasiunii generate inca o data de meciul castigat acum de gazde cu 2-0. Nimeni de la stadion nu rateaza ocazia sa-ti aminteasca scorul.
Constructia e depasita dupa standardele moderne, dar cu atat mai frumoasa pentru iubitorii clasicismului din fotbal. O structura de beton, abrupta si neregulata, pictata cu grafitti si colorata in galben-albastru, asemenea cladirilor de pe strazile laturalnice. Galben-albastru sunt culorile echipei, ele insesi cu o poveste fascinanta. Initial, rivalele Boca si River aveau aceleasi culori, alb si rosu. Au decis ca una sa si le adjudece printr-un meci direct - a castigat River. Asa ca Boca a trebuit sa aleaga altele si a facut-o printr-o metoda inedita: va adopta culorile primului vas care va sosi in port. A fost un vas suedez, asa ca pana azi galben-albastru sunt culorie echipei.
Vizita stadionului incepe la muzeu, acolo unde sunt povestite numeroasele trofee ale echipei. Piesa de rezistenta e insa statuia lui Maradona, construita in 2006 pentru a aniversa 20 de ani de la magistrala Cupa Mondiala 1986. Cei care au sprijinit constructia sunt mentionati pe o placheta, in timp ce Maradona sta cu mana la inima.
Vibratia incepe sa se simta insa cand iesi pe stadion. Un film de prezentare 3D incearca sa-ti explice ce-nseamna sa patrunzi ca fotbalist pe La Bombonera atunci cand e plin, chiar daca incap "doar" 55.000 de spectatori. Iti poti imagina apoi cand pasesti tu in fata tribunelor, coplesitoare chiar si goale. Simti ca se pravalesc pe tine. Nu e ca la un meci, dar experienta e facuta sa te apropie. Mai ales la peluza ultrasilor Bocai.
Acolo, ghidul iti explica faptul ca, nu intamplator, dedesubt se afla fix vestiarul oaspetilor. Ca sa simta vibratia infricosatoare a tribunei atunci cand mii de oameni tropaie deasupra pe structura de beton. Ca sa fie si mai bine inteles, ghidul te invita sa testezi! Tot grupul sare in tribuna si striga gol! Sunt doar cateva zeci de oameni, dar efectul e impresionant deja. Cativa merg mai departe si urca chiar pe gard. Acum intelegi mai usor ce simt oaspetii pe La Bombonera. Si cum se incarca suporterii cu energie chiar consumand pasiune. N-ai cum sa pleci plictisit de acolo. Suparat, da, dar indiferent, nu.
Vizita pe stadion se incheie, iar cu ea Calatoria S6 se apropei de final. E ultima zi din cele 15 petrecute de Larisa, Radu si Alin in jurul lumii, la Seul, Paris, Casablanca si Buenos Aires, in cautarea unui nou stil de viata. Nu ezita niciun moment cand sunt intrebati daca viata lor va fi influentata de experienta unica traita cu Galaxy S6. Au observat ce insemna tehnologia de varf intr-un oras al viitorului, cum e Seul, au admirat stilul si designul in Paris, au fotografiat culorile si traditiile din Casablanca si au incheiat incarcandu-se rapid in Buenos Aires pentru noua lor viata. Au fost peste 40.000 de kilometri si 50 de ore in aer, 12 fusuri orare, patru continente, dar si peste 150.000 de pasi si 120 de km parcursi pe jos, masurati pana la ultimul pas si metru de Galaxy S6 cu S Health. Calatoria s-a incheiat, drumul abia incepe.
Sursa: Pro TV
Etichete: calatorii, argentina, samsung, buenos aires, samsung galaxy,
Dată publicare:
08-05-2015 12:10