Evul Mediu, vazut pe 16 megapixeli
Sunt locuri pe care cuvintele le descriu greu spre imposibil. Locuri in care imaginile fac mai mult de 1.000 de cuvinte. Locuri in care trebuie sa ajungi pe viu. Orasul marocan Fes, in care au ajuns eroii CalatorieiS6, e unul dintre acele locuri.
Un loc in care ai nevoie de toti cei 16 megapixeli ai camerei foto de pe Galaxy S6 pentru a surprinde fiecare detaliu al unei alte lumi. Din pacate, inca nu s-a inventat calatoria in timp. Din fericire, in unele locuri e posibila deja. Dupa primii pasi in Fes calatoresti deja in timp, undeva in Evul Mediu. Fondat in secolul al IX-lea, Fes pare a fi incremeni urmatoarele 12 secole. E al doilea oras al Marocului, cu peste 1 milion de locuitori, si a fost capitala pana in 1925. Orasul istoric - Medina - e una dintre cele mai mari zone pietonale ale lumii si obiectiv protejat UNESCO. Magarul e singurul mijloc de transport, Loganul locului. Altceva nici n-ar fi incaput in labirintul de stradute inguste si cat mai putin drepte, din care e imposibil sa iesi daca nu esti de-al casei sau n-ai un GPS. Preferabil in acest caz de moda veche, adica un ghid.
Incercarea de a gasi ceva poate deveni rapid un rebus de nivel avansat. Te poti invarti ore intregi fara sa ti se para ca ai ajuns de doua ori pe aceeasi "ulita". De jur imprejur, exclusiv cladiri a caror varsta se masoara in secole. Termopanul nu exista nici macar ca gluma proasta. In schimb, portile pot face oricand turul lumii in cadrul unei expozitii de arta. Toata inspiratia oamenilor pare a fi pusa in intrarea in ceea ce altfel ai putea numi cocioabe. Nu-ti vine insa nicio clipa sa remarci asta, ci farmecul aparte ale unei calatorii spre Evul Mediu.
Cartierele orasului istoric Fes sunt impartite pe meserii, iar in fata fiecarei cladiri cineva incearca sa-ti vanda ceva facut de el si familia lui. Surprinzi intunecatele ateliere perfect cu obiectivul foto de pe Galaxy S6, care face fata oricaror conditii de iluminare. Incepi cu toate ciudatenile alimentare, de la carne de camila la cea de rechin, de la melcii vii la deserturile traditionale, de la fructele cu gust autentic pana la nenumarate lucruri care nu stii nici macar ce sunt. Treci apoi la tesatori, ii vezi cum ajung de la cateva fire de ata la miile de modele si culori specifice portului local. Nu prea te vezi imbracandu-te asa, dar nu-ti poti dezlipi ochii de la rafturi si de la tehnica manuala, suta la suta non-electronica, de productie. Ajungi la fierarii care produc orice, de la oale la decoratiuni. Apoi bijutierii in argint si aur. Totul se incheie in "fabrica" pielarilor.
Aici e apogeul calatoriei in timp. Te apleci sa poti intra, urci o scara mai ingusta decat tine, treci prin multe incaperi intunecate, pline de produse din piele care mai de care mai colorate, pana ajungi in partea cealalata, unde, din balcoane, se deschide in fata ta cea mai socanta imagine: bazinele in care se vopseste pielea. Doar mirosul nu poate fi reprodus, dar in rest imaginile surprinse cu Galaxy S6 descriu perfect locul de munca al vopsitorilor. Nu-ti poti imagina un motiv pentru care oricine de acasa s-ar mai plange de ceva la locul de munca. "Atunci cand mai sunt proteste sindicale in Europa, aratati-le imaginile imaginile astea", spune si ghidul. Nu e cea mai corecta observatie, faptul ca se poate si mai rau nu trebuie sa scuze raul. E imposibil sa nu fi insa afectat sub o forma sau alta de ceea ce vezi. Nici nu-ti mai dai seama daca vanzatorii iti ofera pretul corect. E greu sa te simti tu pacalit cand vezi ce munca presupune ceea ce cumperi.
Calatoria S6 pleaca din Fes ca viata fiecarui erou al ei va fi cumva influentata de ceea ce a vazut, simtit si fotografiat in Maroc. Pozele de-o claritate incredibila facute cu Galaxy S6 vor fi marturia ca ceea ce au vazut este realitate, exista, nu e doar o poveste a imaginatiei lor cum ar putea parea. "Bazarul din Fez a fost WOW, am ramas fara cuvinte de cum am facut primii pasi in acea piata", recunoaste Larisa. "Acolo am simtit ca vad adevarata traditie marocana", o completeaza Radu. "Mi-au placut si ei ca oameni. Sunt foarte patrioti, tin foarte mult la tara lor, chiar daca conditiile economice nu sunt grozave. Tin la religia si obiceiurile lor. As vrea sa incep sa-mi apreciez mai mult semenii si spiritual sau religios sa punctez mai mult chestia asta", incheie Alin.
A treia destinatie a Calatoriei S6 a adus imagini unice, desprinse parca dintr-o alta lume. Urmeaza punctul final - Buenos Aires, locul unde cei trei castigatori se vor reincarca pentru ceea ce ar putea fi noul lor stil de viata dupa o calatorie transformationala cum n-au mai trait.
Urmariti-le in continuare aventura de poveste pe www.calatoriagalaxyS6.ro, pe LIVE BLOG stirileprotv.ro, iar joia si duminica si pe ProTV.