Situația custodiilor în cazul familiilor ”mixte”, după BREXIT
Marea Britanie a solicitat o "colaborare stânsă” cu Uniunea Europeană în vedea soluționării disputelor legislative apărute ca urmare a demarării procedurilor de Brexit.
Una dintre problemele sesizate constă în situația delicată a copiilor care provin din familii mixte: unde unul dintre părinți este cetățean britanic, iar celălalt este cetățean al unei țări din blocul comunitar european, notează The Independent.
Autoritățile de la Londra au cerut Uniunii Europene să rezolve disputele legale care vor surveni după Brexit, iar una dintre direcțiile sensibile de negociere se îndreaptă către custodiile copiilor proveniți din familii mixte.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Autoritățile britanice susțin că o cooperare juridică stânsă va fi „crucială” pentru milioanele de cetățeni europeni care trăiesc în Marea Britanie, dar și pentru britanici.
Ministrul Justiției, David Lidington a atras atenția asupra situației copiilor. "În prezent, avem un sistem bun și eficient al legislației UE care spune în cazul în care există un litigiu transfrontalier - asupra custodiei copilului, asupra divorțului sau asupra drepturilor consumatorilor - aceasta este procedura pentru a decide care instanță judecătorească este responsabilă să le soluționeze cazul.
"Dacă sunteți o soție de naționalitate germană, care divorțează de un soț britanic, iar amandoi sunteți părinții unui copil dus în Grecia, atunci doriți ca acest lucru să fie rapid clarificat fără birocrație", explică oficialul.
Domnul Lidington a adăugat că acest aranjament va înceta atunci când Marea Britanie va părăsi UE, dar "putem și vom continua să avem o înțelegere”, adăugând că cel mai bun rezultat ar fi "dacă vom avem un set de măsuri de cooperare mai strâns între țările vecine pentru a continua cooperarea foarte strânsă pe care o avem acum cu privire la aceste chestiuni juridice civile”, adaugă Lidington.
Propunerile Regatului Unit sunt menite să asigure claritatea în privința activitățiilor instanțelor de judecată naționale și asupra unor conținuturilor legislative dintre cele două entități.
Noul cadru instaurat după Brexit va înlocui înțelegerile existente în cadrul cărora Regatul Unit face parte din sistemul de cooperare juridică civilă al UE, care prevede un set clar de reguli pentru gestionarea diferendelor transfrontaliere.
Sursa: The Independent
Etichete: negocieri, copii, ue, custodie, brexit,
Dată publicare:
22-08-2017 16:36