"Negocierile istorice" pentru iesirea Marii Britanii din UE au inceput. Cand se va discuta situatia romanilor din Anglia
Negocierile istorice pentru Brexit au inceput luni la Bruxelles cu stabilirea prioritatilor si a unei agende de lucru.
Drepturile europenilor din Marea Britanie si ale britanicilor din Uniune reprezinta primul subiect abordat. Pe de alta parte, Londra a acceptat ca tratativele, privind un nou acord comercial cu Uniunea Europeana, sa aiba loc abia dupa incheierea acordului de "divort". In schimb, negociatorul-sef al Uniunii avertizeaza ca nu e dispus sa faca nicio concesie.
Cei doi negociatori sefi au tinut sa transmita publicului ca primele discutii au fost amicale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Michel Barnier, negociator sef din partea U.E: "Abia astept sa lucram indeaproape, David, in cadrul acestor negocieri."
David Davies, negociator sef din partea Marii Britanii: "A fost clar de la inceput ca amandoi vrem sa ajungem la cel mai bun rezultat posibil."
Ambele parti vor ca discutiile privind drepturile cetatenilor straini care locuiesc in Regat si ale britanicilor din tarile Uniunii sa aiba prioritate.
Michel Barnier, negociator sef din partea U.E: "Cetatenii sunt pe primul loc. Vrem sa gasim o cale pentru a ne asigura ca drepturile lor sunt protejate, drepturile de care se bucura pana la data retragerii Marii Britanii din Uniune."
Subiectul va fi discutat de premierul Theresa May cu liderii europeni la Summitul UE de la finalul acestei saptamani. Iar luni, Londra va publica un document ce va include oferta britanicilor in acest dosar.
Michel Barnier, negociator sef din partea U.E: "Astazi ne-am pus de acord asupra calendarului, asupra felului in care ne vom organiza si asupra prioritatilor.Vrem sa ne asiguram ca iesirea Marii Britanii din Uniune are loc intr-o maniera ordonata."
Chestiuni legate de obligatii financiare si de problemele frontierei dintre Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord vor avea de asemena prioritate. Negocierile vor fi organizate in sesiuni, o data pe luna - incepand din 17 iulie si pana dupa 9 octombrie.
Cele doua parti au mai putin de doi ani pentru a incheia negocierile, in conditiile in care desprinderea oficiala a Regatului Unit de blocul comunitar trebuie sa aiba loc pana la sfarsitul lui martie 2019.