Cetatenii UE din Anglia, moneda de schimb in negocierea Brexit. Ce risca cei care nu au avut tot timpul asigurare medicala

Ultimul update: Miercuri 21 Iunie 2017 07:18
Data publicarii: Duminica 18 Iunie 2017 07:50
Categorie: Brexit

Negocierile pentru "divortul" dintre Marea Britanie si UE ar trebui sa inceapa luni. 3 milioane de europeni din Anglia, printre care multi romani, asteapta cu neliniste sa li se decida soarta deoarece nu exista garantii ca vor putea trai ca pana acum.

Multi au incercat sa obtina deja permise de sedere, ca sa nu aiba surprize mai tarziu, dar s-au lovit de prevederi ale legii de care habar nu au avut. Nina Hoffman este originara din Germania. A venit in Marea Britanie in urma cu 11 ani, ca profesoara de germana.

Desi e casatorita cu un britanic si are doi copii cu el, nu a cerut cetatenie pana acum, doarece - fiind cetatean european - nu avea nevoie. "Evident, nu stiu daca voi putea ramane aici" , spune ea. Ca sa obtina cetatenia, Ninei ii trebuie mai intai un permis de sedere pe termen nelimitat.

A apelat la un avocat si a descoperit ca are o problema. "Mi-a analizat istoricul - cand am lucrat, cand am fost in concediu de crestere a copilului - si a gasit un gol, cand nici n-am lucrat, nici nu eram in concediu. Stateam acasa, avand grija de copii. M-a intrebat daca am avut asigurare medicala privata. Nu, n-am stiut ca trebuia. La doctor, la dentist, nimeni nu mi-a spus nimic."

Secretul succesului. Cum a reusit liderul laburistilor Jeremy Corbyn sa dea peste cap toate predictiile si sondajele politice

Asa ca Nina, desi are copii si un sot cu cetatenie britanica, risca sa fie poftita sa plece. De aceleasi probleme, foarte putin cunoscute, se lovesc acum tot mai multi europeni care vor permis de sedere.

"Cam 70-80% dintre cei care m-au contactat dupa referendum au o problema cu aceasta asigurare la dosarul pentru permisul de sedere. Nu au avut si sunt foarte frustrati" , spune un avocat.

Autoritatile britanice spun ca prevederea a fost impusa de Uniunea Europeana, dar UE sustine contrariul. Comisia Europeana are alta interpretare si a declarat pentru CNN ca aceasta regula incalca legislatia europeana. Astfel ca multi europeni se simt ca o moneda de schimb in aceste negocieri pentru Brexit.

De la referendum incoace, aproape 70.000 de cetateni europeni si-au luat permis de sedere permanenta. Anul acesta, numarul lor a crescut cu 59 la suta fata de 2016.

Merkel anunta ca este pregatita de negocierile pentru Brexit, atat timp cat planul este respectat de catre Marea Britanie

Merkel anunta ca este pregatita de negocierile pentru Brexit, atat timp cat planul este respectat de catre Marea Britanie

brexit

”Pas decisiv” în negocierile pentru Brexit. UE și UK au convenit asupra perioadei de tranziție

Surpriză la Londra: Brexitul ar putea fi amânat. Drepturile străinilor din Regat, mărul discordiei

Ce urmează după Brexit. Englezii își mută afacerile și-și schimbă cetățenia. “Viețile tuturor se vor schimba”

Jean-Claude Juncker, mesaj pentru Marea Britanie: „Theresa May trebuie să fie mai clară”

Brexitul trasează granițe neașteptate în UE. Frontiera care amenință unitatea Regatului

Theresa May: Marea Britanie și UE, aproape de un acord cu privire la perioada post-BREXIT

Brexit - AFP/Getty

Brexitul distruge unitatea Regatului Unit. Decizie surpriză a Scoției și Țării Galilor

Irlanda de Nord ar putea rămâne parţial în UE după Brexit. Reacţia Londrei

Donald Tusk critică Marea Britanie în negocierile BREXIT. ”Vor să ia cireașa de pe tort”

Brexitul ar putea genera un război în Europa. Țara îngrijorată de ieșirea Regatului din UE

Un nou partid britanic a lansat o campanie pentru anularea Brexit. "Vrem să fim duri"

Theresa May exclude al doilea referendum pentru Brexit. "Părăsim UE, nu dăm înapoi"