Ministru: „Parlamentul Marii Britanii încearcă să amâne Brexitul pe termen indefinit”

Dată publicare: 01-05-2018 15:19
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13
Sursa: The Guardian


brexit

Parlamentul Marii Britanii ar putea „amâna pe termen indefinit ieșirea din Uniunea Europeană”, în cazul în care votul de luni din Camera Lorzilor va fi susținut de Camera Comunelor, susține ministrul britanic pentru Comerț Internațional.

Astfel, ministrul Liam Fox și-a condamnat colegii parlamentari pentru că ar sfida rezultatul referendumului, încercând să dea impresia că Theresa May a fost înfrântă, cât și pentru că și-au asumat un rol sporit în ceea ce privește ieșirea din blocul comunitar, informează The Independent.

„Amendamentul Lorzilor de seara trecută sugerează că am putea amâna ieșirea din UE pe termen indefinit. Este un mecanism ascuns prin care se încearcă blocarea voinței democrate”, a spus Liam Fox.

Reacția sa vine după ce Camera Lorzilor a votat un amendament care prevede că Parlamentul - ci nu Guvernul - va decide următorii pași, în cazul în care înțelegerea pentru Brexit a premierului Theresa May va fi respinsă, în această toamnă. Această mișcare a parlamentarilor reprezintă o înfrângere pentru Cabinetul May, care ar putea fi retrimis la masa negocierilor, dacă înțelegerea cu Bruxelles-ul nu va fi acceptată.

În cazul în care decizia din Camera Lorzilor va fi susținută și de parlamentarii din Camera Comunelor, este foarte posibil ca Theresa May să se întoarcă la negocieri sau chiar să se pună presiuni pentru organizarea unui nou referendum în ceea ce privește Brexitul. În acest context, Liam Fox și-a avertizat colegii că ar putea cauza un scandal public dacă vor continua să-i pună obstacole Theresei May.

Potrivit ministrului pentru Comerț Internațional, opțiunea ca Marea Britanie să iasă din UE fără un acord este încă pe masă, însă a fost redusă la nivelul de „posibilitate”. Totodată, el vorbit despre implicațiile apartenenței la uniunea vamală.

„Ne-am afla într-o poziție mai dificilă decât cea în care suntem astăzi. Trebuie să acceptăm ceea ce UE a decis în privința piețelor de acces cu Marea Britanie. Uniunea vamală este ceva de care beneficiază Turcia; va trebui să acceptăm regulile impuse de Bruxelles fără să avem un cuvânt de spus privind modul în care au fost făcute. Nu avem o majoritate parlamentară, ceea ce ne face viața mai grea”, a mai adăugat el, într-un interviu la BBC Radio 4.

Principalii militanți pentru Brexit, Liam Fox și Boris Johnson i-au cerut premierului Theresa May să abandoneze opțiunea unui „parteneriat vamal”, scrie The Guardian.

„Nu cred că va exista o uniune vamală care să fie vreodată acceptabilă. Dacă rămânem într-o astfel de uniune, vom avea mult mai puține șanse să modelăm viitorul Marii Britanii decât avem astăzi. Nu pentru asta au votat cetățenii”, a subliniat el.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: The Guardian, Independent.co.uk


VIDEO PROTVPLUS.RO