Marea Britanie nu va mai face parte din Europol după Brexit: „În loc să lupte umăr la umăr cu UE, a decis să fie singură”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 29 Noiembrie 2017 22:14
Categorie: Brexit
Europol

Marea Britanie nu va mai fi membră a Agenției Europene de Poliție (Europol), după ieșirea din Uniunea Europeană, a declarat negociatorul-șef Michel Barnier.

 

Într-o conferință pe probleme de securitate, care a avut loc la Berlin, Michel Barnier a acuzat Marea Britanie că abandonează apărarea Europei într-un moment în care ar trebui „să fie umăr la umăr” cu vecinii din Uniunea Europeană, informează publicația britanică The Independent.

În luna septembrie, Guvernul condus de Theresa May preciza că își dorește să facă parte din Europol și după ieșirea din Uniunea Europeană, cât și să poată beneficia, în continuare, de baza de infractori comună și de mandatele de arestare europene.

Cu toate acestea, reprezentantul Bruxelles-ului a făcut clar faptul că, după ieșrea oficială din blocul comunitar, Mare Britanie nu va mai face parte nici din Agenția de Apărare Europeană, iar că miniștrii Apărării și ambasadorii britanici nu vor fi invitați la reuniunile internaționale la care vor participa omologii lor europeni.

Barnier a mai adăugat că toate aceste schimbări sunt „o consecință logică a deciziei suverane făcute de britanici”, în urma referendumului de anul trecut.

„În urmă cu peste 500 de zile, Regatul Unit a luat decizia suverană de a părăsi Uniunea Europeană și de a pune capăt unei istorii comune de 44 de ani. Pentru noi, a venit ca un șoc. A fost o decizie care vine după o serie de atacuri pe tărâm european, comise de tineri care au crescut în țările noastre, în Europa. A fost o decizie care a vent la șase luni după ce ministrul francez al Apărării a făcut apel la solidaritate între toate țările europene, ca să se alăture luptei împotriva Daesh. Niciodată nu s-a manifestat atât de puternic nevoia de a fi uniți, pentru a ne putea proteja. Cu toate acestea, în loc să acționeze umăr la umăr cu Uniunea, Marea Britanie a decis să fie pe cont propriu”, a spus Michel Barnier.

Totodată, negociatorul-șef a adăugat că UE trebuie „să își dezvolte” apărarea și securitatea fără Marea Britanie și că va trebui să facă acest lucru până în 30 martie 2019.

„Trebuie să tragem o concluzie legală adecvată: ministrul britanic al Apărării nu va mai participa la întâlnirile cu miniștrii Apărării din UE, nu vor mai fi discuții cu ambasadorii britanici la Comitetul de Securitate. Marea britanie nu va beneficia de pe unrma Fondului de Apărare european, în aceeași măsură cu statele membre”, a mai spus el.

În luna septembrie, premierul Theresa May și-a exprimat angajamentul pentru susținerea „necondiționată” privind apărarea Europei, subliniind că rolul Marii Britanii n-a fost nicicând „mai vital”. La rândul său, ministrul de Interne Amber Rudd a precizat că își dorește o nouă legislație, prin care autoritățile britanice poată face parte din Europol.

„Un nou tratat ne-ar permite să menținem și consolida actuala poziție în cadrul instituției. Ar însemna că putem răspunde provocărilor, pe măsură ce ele evoluează”, preciza ministrul de Interne.

Europol Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Independent.co.uk

Theresa May îl critică pe Trump, după ce a distribuit filmulețe rasiste: „Este greșit!”
Theresa May îl critică pe Trump, după ce a distribuit filmulețe rasiste: „Este greșit!”
Divorțul de UE ar putea costa Marea Britanie 65 de miliarde de euro
Divorțul de UE ar putea costa Marea Britanie 65 de miliarde de euro
Cel mai negru scenariu după Brexit se confirmă. Anunțul făcut de Guvernul de la Londra
Cel mai negru scenariu după Brexit se confirmă. Anunțul făcut de Guvernul de la Londra
Donald Tusk i-a dat Theresei May un ultimatum în ceea ce privește negocierile pentru Brexit
Donald Tusk i-a dat Theresei May un ultimatum în ceea ce privește negocierile pentru Brexit
VIDEO PROTVPLUS.RO
Theresa May - brexit
Ce spun analiștii politici despre Theresa May, după ce Parlamentul a respins acordul
Nigel Farage, promotor al Brexitului, susține că va avea loc un nou referendum în UK
Presa britanică vorbește despre un „BREXTINCT”, după înfrângerea lui May în Parlament
Măsurile anunțate de Scoția și Irlanda, după ce acordul pentru Brexit a fost respins
Reacțiile liderilor europeni, după ce acordul pentru Brexit a fost respins de Parlament
Theresa May, „trădată” de 118 parlamentari din propriul partid. Ce urmează pentru Guvern
Olaf Scholz
Vice-cancelarul Germaniei: "Este o zi amară pentru Europa"
Macron: Presiunea este de partea Marii Britanii
Prim-ministrul scoţian: Theresa May ar trebui să organizeze un nou referendum
Ce urmează după ce acordul privind BREXIT a fost respins de parlamentarii britanici
Juncker, după votul negativ pentru acordul Brexit: Am luat act cu regret de rezultat
Tusk, după respingerea acordului Brexit: Cine va avea curajul să spună care-i soluția?