Marea Britanie nu va mai face parte din Europol după Brexit: „În loc să lupte umăr la umăr cu UE, a decis să fie singură”
Marea Britanie nu va mai fi membră a Agenției Europene de Poliție (Europol), după ieșirea din Uniunea Europeană, a declarat negociatorul-șef Michel Barnier.
Într-o conferință pe probleme de securitate, care a avut loc la Berlin, Michel Barnier a acuzat Marea Britanie că abandonează apărarea Europei într-un moment în care ar trebui „să fie umăr la umăr” cu vecinii din Uniunea Europeană, informează publicația britanică The Independent.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În luna septembrie, Guvernul condus de Theresa May preciza că își dorește să facă parte din Europol și după ieșirea din Uniunea Europeană, cât și să poată beneficia, în continuare, de baza de infractori comună și de mandatele de arestare europene.
Cu toate acestea, reprezentantul Bruxelles-ului a făcut clar faptul că, după ieșrea oficială din blocul comunitar, Mare Britanie nu va mai face parte nici din Agenția de Apărare Europeană, iar că miniștrii Apărării și ambasadorii britanici nu vor fi invitați la reuniunile internaționale la care vor participa omologii lor europeni.
Barnier a mai adăugat că toate aceste schimbări sunt „o consecință logică a deciziei suverane făcute de britanici”, în urma referendumului de anul trecut.
„În urmă cu peste 500 de zile, Regatul Unit a luat decizia suverană de a părăsi Uniunea Europeană și de a pune capăt unei istorii comune de 44 de ani. Pentru noi, a venit ca un șoc. A fost o decizie care vine după o serie de atacuri pe tărâm european, comise de tineri care au crescut în țările noastre, în Europa. A fost o decizie care a vent la șase luni după ce ministrul francez al Apărării a făcut apel la solidaritate între toate țările europene, ca să se alăture luptei împotriva Daesh. Niciodată nu s-a manifestat atât de puternic nevoia de a fi uniți, pentru a ne putea proteja. Cu toate acestea, în loc să acționeze umăr la umăr cu Uniunea, Marea Britanie a decis să fie pe cont propriu”, a spus Michel Barnier.
Totodată, negociatorul-șef a adăugat că UE trebuie „să își dezvolte” apărarea și securitatea fără Marea Britanie și că va trebui să facă acest lucru până în 30 martie 2019.
„Trebuie să tragem o concluzie legală adecvată: ministrul britanic al Apărării nu va mai participa la întâlnirile cu miniștrii Apărării din UE, nu vor mai fi discuții cu ambasadorii britanici la Comitetul de Securitate. Marea britanie nu va beneficia de pe unrma Fondului de Apărare european, în aceeași măsură cu statele membre”, a mai spus el.
În luna septembrie, premierul Theresa May și-a exprimat angajamentul pentru susținerea „necondiționată” privind apărarea Europei, subliniind că rolul Marii Britanii n-a fost nicicând „mai vital”. La rândul său, ministrul de Interne Amber Rudd a precizat că își dorește o nouă legislație, prin care autoritățile britanice poată face parte din Europol.
„Un nou tratat ne-ar permite să menținem și consolida actuala poziție în cadrul instituției. Ar însemna că putem răspunde provocărilor, pe măsură ce ele evoluează”, preciza ministrul de Interne.
Sursa: Independent.co.uk
Etichete: europol, brexit, michel barnier, iesire marea britanie din ue,
Dată publicare:
29-11-2017 22:14