Divorțul de UE ar putea costa Marea Britanie 65 de miliarde de euro
Marea Britanie ar putea plăti Uniunii Europene 65 de milioane de euro ca să iasă oficial din blocul comunitar. Mișcarea urmărește ca părțile să treacă la următorul capitol din negocieri, cel referitor la schimburile comercianel.
În spatele ușilor închise, Londra și Bruxelles-ul poartă negocieri internse privind „nota de plată” pentru Brexit, care ar putea însuma, în total, aproape 100 de miliarde dde euro, scrie publicația britanică The Guardian.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un oficial european de rang înalt a declarat, pentru sursa citată, că Marea Britanie este pregătită să onoreze toate datoriile acumualte către UE în peste 44 de ani ca stat membru.
„Am înțeles că Marea Britanie e de acord cu suma. Am înțeles că acoperă toate datoriile și că reprezintă ceea ce putem înțelege ca un angajament real. Dar trebuie să așteptăm să vedem versiunea finală”, a spus oficialul.
„Nota de plată” s-ar putea ridica la 60-65 miliarde de euro, deși oficialii europeni nu sunt dispuși să negocieze, în timp ce Guvernul britanic vrea să ajungă la o înțelegere mai avantajoasă.
Săptămâna trecută, premierul Theresa May a obținut acordul Cabinetului său pentru creșterea sumei pe care Marea Britanie o va propune Bruxelles-ului. Pe de altă parte, Financial Times a relatat că „nota de plată” s-ar putea ridica, chiar, la 100 de miliarde de euro.
Momentul adevărului va fi, însă, în 4 decembrie, când va avea loc o întrevedere între Theresa May și Jean-Claude Juncker. Atunci, vor fi abordate subiecte precum: nota de plată pentru Brexit, granița irlandeză și protejarea drepturilor cetățenilor europeni. În cazul în care negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, va considera că termenii înțelegerii sunt clari, el va putea face o recomandare pentru trecerea la unmătorul capitol al discuțiilor.
Decizia finală o vor lua liderii UE la Consiliul European din 14 și 15 decembrie, însă recomandarea lui Barnier s-ar putea dovedi crucială.
Sursa: The Guardian
Etichete: ue, brexit, iesire marea britanie din ue, negocieri brexit,
Dată publicare:
28-11-2017 23:12