Juncker și May confirmă prelungirea perioadei de tranziție post-Brexit

Dată publicare: 18-10-2018 20:21
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Brexit - AFP/Getty

Perioada de tranziție post-Brexit va fi, probabil, prelungită dincolo de sfârșitul lunii decembrie 2020, pentru a acorda mai mult timp Marii Britanii și Uniunii Europene să negocieze termenii viitoarei relații.

„Această prelungire a perioadei de tranziţie va avea loc probabil, este o idee bună. Nu este cea mai bună idee (...) dar cred că ne oferă spaţiu pentru a pregăti viitoarea relaţie în cel mai bun mod posibil”, a spus președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Dacă cele două părţi ajung la un acord cu privire la termenii separării lor, Regatul Unit va continua, până la sfârşitul anului 2020, să aplice şi să beneficieze de toate regulile UE, contribuind la bugetul său, dar fără a participa la luarea deciziilor.

Ideea prelungirii acestei perioade, cu un an de exemplu, a fost menţionată în timpul negocierilor de duminică dintre cele două părţi. Scopul ar fi să atenueze tensiunile în legătură cu situaţia frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, care a devenit principalul obstacol în calea încheierii unui acord înaintea ieşirii Regatului Unit din UE la sfârşitul lunii martie 2019.

Însă acest lucru ar însemna un an suplimentar de contribuţii ale Londrei la bugetul european, o perspectivă care îi nemulţumeşte pe susţinătorii britanici ai unei rupturi clare şi rapide de UE.

„Problema duratei perioadei de tranziţie nu a fost abordată ieri de liderii celor 27 de state”, a declarat joi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

El a reamintit că cele 27 de state ale UE au acceptat anul trecut propunerea premierului britanic Theresa May privind o „perioadă de tranziţie de circa doi ani”. „Prin urmare, dacă Marea Britanie a decis că o prelungire a perioadei de tranziţie ar fi utilă pentru a ajunge la un acord, sunt sigur că liderii europeni ar fi gata să privească acest lucru în mod pozitiv”, a adăugat el.

Premierul britanic Theresa May a confirmat anterior că Uniunea Europeană şi Marea Britanie studiază posibilitatea extinderii cu 'câteva luni' a perioadei de tranziţie post-Brexit.

„O idee nouă care a apărut - şi este doar o idee în acest moment - este crearea unei opţiuni pentru a extinde perioada de tranziţie cu câteva luni, şi ar fi doar o chestiune de luni”, a declarat ea în faţa presei.

Informația, confirmată și de premierul Theresa May

Și premierul britanic Theresa May a confirmat, joi, că Uniunea Europeană şi Marea Britanie studiază posibilitatea extinderii cu „câteva luni” a perioadei de tranziţie post-Brexit, pentru a evita apariţia unei frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord, transmit agenţiile Press Association şi EFE.

„O idee nouă care a apărut - şi este doar o idee în acest moment - este crearea unei opţiuni pentru a extinde perioada de tranziţie cu câteva luni, şi ar fi doar o chestiune de luni”, a declarat Theresa May în faţa presei.

Ea şi-a manifestat însă speranţa că nu va fi nevoie de o asemenea prelungire dincolo de luna decembrie 2020, când ar urma să se încheie perioada de tranziţie deja convenită, şi a subliniat că prioritatea ei este ca viitoarea relaţie dintre Marea Britanie şi blocul comunitar să fie implementată până în decembrie 2020, astfel încât să nu mai fie nevoie de extinderea tranziţiei post-Brexit.

Premierul britanic a insistat că ar accepta o extindere a acestei tranziţii numai dacă se va dovedi că viitoarea relaţie dintre Marea Britanie şi UE va fi imposibil de implementat până în decembrie 2020.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO