Etapă decisivă privind Brexitul. Theresa May încearcă să ajungă la un acord cu UE privind „nota de plată”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 04 Decembrie 2017 11:46
Categorie: Brexit
Theresa May la Congresul Conservator

Premierul britanic Theresa May va încerca, luni, să propună liderilor de la Bruxelles o nouă notă de palată pentru Brexit.

Decizia ar urmări ca negocierile dintre Marea Britanie și blocul comunitar să treacă la următoarea etapă a negocierilor.

Astfel, șefa Guvernului britanic va încerca să îi convingă pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și pe negociatorul-șef Michel Barnier că Marea Britanie este gata să înceapă discuțiile privind schimburile comerciale, scriu agențiile Reuters și AFP.

Un diplomat european a declarat, pentru AFP, că va fi „dificil, dar realizabil” să se ajungă la un argument luni, deși rămâne încă de lămurit ce se va întâmpla cu granița dintre nordul și sudul Irlandei, cât și statutul cetățenilor europeni care trăiesc pe teritoriul britanic.

„Deși mai sunt multe de discutat, ziua de luni este importantă, pentru că va deschide calea pentru deciziile cruciale de la Consiliul din decembrie” a spus un purtător de cuvânt, într-un comunicat.

AFP notează că până miercuri nu va fi luată nicio decizie formală, pentru că Michel Barnier trebuie să prezinte situația Comisiei Europene, după care va susține o conferință de presă.

În urmă cu câteva săptămâni, UE i-a dat Marii Britanii un ultimatum, precizând că este necesar să se facă „progrese” privind nota de plată pentru Brexit, drepturile cetățenilor și granițele Irlandei, pentru a se putea trece la noi negocieri. Donald Tusk a avertizat Guvernul britanic că dacă nu va reuși să ia o decizie, UE ar putea „regândi” poziționarea față de Brexit.

O altă problemă este legată de Irlanda. În acest context, UE a precizat că „dacă oferta Marii Britanii va fi inacceptabilă pentru Dublin, atunci va fi la fel și pentru Bruxelles”. O temere a autorităților europene este legată și de statutul celor trei milioane de cetățeni europeni care trăiesc pe teritoriul Marii Britanii, Bruxelles-ul cerând ca aceștia să fie protejați prin lege. 

„Banii reprezintă una din probleme, dar nu cea mai mare. Suntem, mai ales, de faptul că negocierile s-au blocat la discuțiile despre drepturile cetățenilor europeni după Brexit, cât și de situația Irlandei”, a spus Manfred Weber, șeful Partidului Popular European.Marea Britanie ar putea plăti Uniunii Europene 65 de milioane de euro ca să iasă oficial din blocul comunitar. Mișcarea urmărește ca părțile să treacă la următorul capitol din negocieri, cel referitor la schimburile comercianel.

Nota de plată ar urma să fie între 60 și 100 de milioane de euro

 În spatele ușilor închise, Londra și Bruxelles-ul au purtat negocieri internse privind „nota de plată” pentru Brexit, care ar putea însuma, în total, aproape 100 de miliarde de euro, preciza, săptămâna trecută, publicația britanică The Guardian.

Un oficial european de rang înalt a declarat, pentru sursa citată, că Marea Britanie este pregătită să onoreze toate datoriile acumualte către UE în peste 44 de ani ca stat membru.

„Am înțeles că Marea Britanie e de acord cu suma. Am înțeles că acoperă toate datoriile și că reprezintă ceea ce putem înțelege ca un angajament real. Dar trebuie să așteptăm să vedem versiunea finală”, a spus oficialul.

„Nota de plată” s-ar putea ridica la 60-65 miliarde de euro, deși oficialii europeni nu sunt dispuși să negocieze, în timp ce Guvernul britanic vrea să ajungă la o înțelegere mai avantajoasă.

Decizia finală o vor lua liderii UE la Consiliul European din 14 și 15 decembrie, însă recomandarea lui Barnier s-ar putea dovedi crucială.

 

Theresa May la Congresul Conservator Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: AFP

Peste jumătate dintre britanici vor al doilea referendum privind ieşirea din UE
Peste jumătate dintre britanici vor al doilea referendum privind ieşirea din UE
Marea Britanie nu va mai face parte din Europol după Brexit: „În loc să lupte umăr la umăr cu UE, a decis să fie singură”
Marea Britanie nu va mai face parte din Europol după Brexit: „În loc să lupte umăr la umăr cu UE, a decis să fie singură”
Londra și Bruxellesul, acord privind
Londra și Bruxellesul, acord privind "factura" Brexit-ului. Theresa May, acuzată că se supune UE
Divorțul de UE ar putea costa Marea Britanie 65 de miliarde de euro
Divorțul de UE ar putea costa Marea Britanie 65 de miliarde de euro
VIDEO PROTVPLUS.RO
Theresa May
Criză politică la Londra. Theresa May, îngrijorată din cauza "comploturilor" parlamentare
Ministru: Drepturile românilor în UK vor fi respectate indiferent de deznodământul Brexit
Cele 19 voturi care au salvat-o pe May de la votul de neîncredere. Explicația analiștilor
BREXIT. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului May a fost respinsă la limită. Ce variante are premierul
Ce spun analiștii politici despre Theresa May, după ce Parlamentul a respins acordul
Nigel Farage, promotor al Brexitului, susține că va avea loc un nou referendum în UK
Brexit
Presa britanică vorbește despre un „BREXTINCT”, după înfrângerea lui May în Parlament
Măsurile anunțate de Scoția și Irlanda, după ce acordul pentru Brexit a fost respins
Reacțiile liderilor europeni, după ce acordul pentru Brexit a fost respins de Parlament
Theresa May, „trădată” de 118 parlamentari din propriul partid. Ce urmează pentru Guvern
Vice-cancelarul Germaniei: "Este o zi amară pentru Europa"
Macron: Presiunea este de partea Marii Britanii