Londra și Bruxellesul, acord privind "factura" Brexit-ului. Theresa May, acuzată că se supune UE

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 29 Noiembrie 2017 17:31
Categorie: Internaţional

Dornică să deblocheze negocierile pentru Brexit, Marea Britanie este dispusă să plătească aproximativ 50 de miliarde de euro, la "divorţul" de Uniunea Europeană.

Potrivit mai multor publicaţii britanice, Londra a avansat această sumă, după ce ofertă anterioară, de 20 de miliarde, a fost considerată nesatisfăcătoare, de cei de la Bruxelles.

În acest context, politicieni din opoziție și presa din Marea Britanie au acuzat-o pe șefa guvernului de la Londra, conservatoarea Theresa May, că se supune cererilor Uniunii Europene.

"Prețul unei viziuni imperiale iluzorii a Marii Britanii post-Bexit: 45 miliarde de lire sterline (59 miliarde de euro), precum și o pierdere de influență și în comerț'', a declarat Tom Brake, purtătorul de cuvânt pentru Brexit al liberal-democraților (pro-UE), care vor organizarea unui al doilea referendum din momentul în care este convenit un acord privind Brexit-ul.

''Marea Britanie se pleacă în fața UE în căutare de progrese privind Brexit-ul'', scrie Financial Times, citând diplomați ale căror nume nu sunt făcute publice și care sunt de părere că guvernul ar putea plăti o sumă netă de până la 45 miliarde de euro (54 miliarde de dolari).

Negociatorul șef al UE pentru Brexit, francezul Michel Barnier, a afirmat miercuri la Berlin că negociatorii pentru Marea Britanie și UE nu au ajuns încă la o soluție financiară. ''Lucrăm încă'', a precizat el.

Politicieni din Marea Britanie au reacționat însă mult mai puternic. Parlamentarul laburist Chuka Umunna, un susținător de seamă al taberei 'Open Britain', pro-UE, a afirmat că schimbarea este ''foarte semnificativă''.

Ministrul de externe Boris Johnson, ministrul mediului Michael Gove și alții din tabăra Leave, pro-Brexit, ''nu au spus niciodată că va fi plătită o sumă mare pentru separarea de UE, ci mai degrabă invers'', a scris Umunna pe Twitter.

''Această nouă mare realitate înseamnă că cele 350 milioane de lire sterline suplimentare pe săptămână pentru sistemul național de sănătate (NHS, Naţional Health Service) — fără de care partizanii taberei Leave spun că ei ar fi pierdut referendumul pentru Brexit — pur și simplu nu vor exista'', a mai spus Umunna.

Henry Bolton, liderul Partidului pentru Independența Regatului Unit (UKIP), anti-UE, a calificat oferta drept ''scandaloasă'' .

La rândul său, fostul lider al UKIP, Nigel Farage, scria în ediția de miercuri a cotidianului Telegraph că oferta Londrei reflectă ''o cedare a guvernului în fața UE care va uni într-un dezgust poporul britanic''.

Divorțul de UE ar putea costa Marea Britanie 65 de miliarde de euro
Divorțul de UE ar putea costa Marea Britanie 65 de miliarde de euro
VIDEO PROTVPLUS.RO
vladimir putin
Tentativă de asasinat la adresa lui Vladimir Putin, dejucată înainte de sosirea sa în Serbia
UE vrea să îngheţe fondurile în cazul ţărilor membre care nu respectă statul de drept
The Times: UE este pregătită să amâne data Brexitului până în 2020
Operațiune amplă pentru salvarea unui copil blocat de 3 zile într-un puț, în Spania
Scrisoare deschisă după ce un producător a încercat să se sinucidă în sediul unui post TV
O imagine cu o focă având pe cap o pungă a declanşat indignare online
statul islamic
Patru soldați americani, uciși într-un atac în Siria. Statul Islamic revendică atacul
Cum arată cortul pliabil din carton care a devenit viral. A fost creat de o organizație din Italia
Avalanșă impresionantă, filmată în Alpii elvețieni. VIDEO
Primul interviu al sauditei fugită în Canada. Lucrurile „interzise” făcute în premieră
Locul de pe glob unde s-au înregistrat 50 de grade Celsius
15 oameni au murit, după atentatul de la un complex din Kenya. FOTO