Romania are peste 3 milioane de consumatori de alcool inraiti, dar statul nu ia nicio masura: "N-am vazut alcoolic fericit!"

×
Codul embed a fost copiat

Alcoolismul este cea mai netratata boala din Romania, iar asta in conditiile in care, oficial, sunt peste 3 milioane de consumatori inraiti in tara noastra. Si 3 sferturi din cazurile de violenta raportate....au la baza bautura.

Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii dezvaluie ca excesul de alcool omoara mai multi oameni decat SIDA si tuberculoza la un loc, dar statul roman nu face aproape nimic.

Nu exista o strategie nationala de prevenire a consecintelor negative asociate consumului. Nu avem niciun centru de stat pentru tratament specializat, iar cadrele medicale nu sunt formate pentru a trata boala.

Centrul de sanatate Oxigen din Bacau. Un asezamant in spatele caruia stau doua organizatii non-profit. Gabriel vine aici de aproape patru ani de cand este abstinent.

Este consilier spiritual si... model pentru pacienti alcoolici. Toi cei prezenti, adolescenti, femei si barbati sunt la inceput de tratament. Iti dai seama imediat, dupa cum isi frang in permanenta mainile si dupa tremurul picioarelor. Le este greu...

Citește și
Alcoolism
Are o sotie si trei copii, insa o greseala facuta in urma cu 10 ani i-a distrus viata. "Ce am pierdut? Cinstea si umanitatea"
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

De aceea, empatia si povestea de viata a dependentului din fata lor cantaresc enorm in procesul de constientizare si apoi recuperare.

Gabriel: "Sotia mea a scapat de o povara de o meserie pe care nu si-o dorea sa fie, bodyguardul meu, sa fie stapanul meu, cea care ma ascunde. Suferinta unui alcoolic nu este numai a lui, este a intregii familii."

Gabriel a cunoscut-o pe Roxana inca din adolescenta. S-au casatorit de copii - aveau doar 18 ani. El a devenit preot si a primit o parohie intr-un sat izolat din Neamt.

S-au mutat cu gandul de a fi exemple pentru enoriasi. Incet, incet parea sa le iasa. La fel de silentios insa, in viata preotului se strecura patima.

Gabriel Rasloaga, preot: "La inceput am fost un bautor normal, adica un preot care merge prin casele oamenilor, este invitat sa serveasca. Cand simteam ca intrec masura ma opream, aveam control."

Au fost patru ani buni, isi aminteste Gabriel, curmati brusc de o intamplare nefericita. De Craciun, preotul a batut dealurile in lung si in lat, prin zapada, ca sa ajunga la casele oamenilor.

Efortul l-a doborat. A ajuns la spital...mai mult mort decat viu, cu pneumotorax.

"La pneumotorax se sparge plamanul si e nevoie de un furtun introdus in plaman in pleura, ca sa ajute la reexpansionarea lui , in momentul in care plamanul se strange ramai fara aer, apare lipsa oxigenului si senzatia de moarte."

Roxana Rasloaga: "In anul urmator iarasi a facut pneumotorax pe celalalt plaman. Deja era o panica totala."

Sotii Rasloaga s-au mutat inapoi la oras, sa fie aproape de spital. Preotul facea naveta pentru a sluji in continuare, dar era pe zi ce trece mai speriat. Pe langa boala, un alt gand nu-i dadea pace: nu puteau deveni parinti..

Au depus actele pentru adoptie. Intre timp, crizele lui Gabriel s-au accentuat. Medicii au decis sa-l opereze...Preotul avea sa treaca printr-o noua cumpana. O experienta traumatizanta, intalnita la unul din trei milioane de pacienti aflati sub anestezie totala.

Roxana Rasloaga: "Nu stiu ce s-a intamplat. Cert este ca s-a trezit in timpul operatiei, era constient, a fost nevoie sa-l sedeze, l-au tinut cu morfina."

De altfel, Gabriel isi aminteste ca pe toata perioada internarii i s-a administrat zilnic morfina. Trei saptamani la rand...

Gabriel Rasloaga, preot: "Am iesit din spital dependent de morfina, lucru pe care nu-l stiam si periodic faceam crize ca un dependent, voiam ceva, simteam un gol, incepeam sa tremur, sa transpir si nu stiam de ce. Si la un moment dat am observat ca imi treceau starile astea in momentul in care consumam ceva. Orice alcool. Nu stiam carui medic sa ma adreez si sa-i spun ca ma doare ce? Nimic nu stiam ..sa-i spun ca am un gol in suflet unui medic?"

Roxana Rasloaga: "Bea doua-trei zile, nu puteam conta deloc pe el, pentru ca era intr-o stare de ameteala. Nu aveam cu cine discuta efectiv dormea si nu facea nimic."

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consum moderat inseamna, pentru un barbat in putere, cel mult 40 de grame de alcool pur intr-o zi. Adica cel mult doua beri sau doua pahare de vin ori 80 de ml de tarie.

La femei, doza se injumatateste.

Gabriel nu a mai tinut cont de nimic si a alunecat rapid spre alcoolism. Cand anume a devenit dependent? Nici el - si niciun alt alcoolic, de altfel - nu pot indica precis momentul.

Gabriel: "In parohie incepusem treptat sa-mi pierd demnitatea, respectul... Daca alta data aveam un cuvant greu de spus, acum imi era pus la indoiala. Am avut momente cand am baut mi s-a rupt filmul si am stat pana a venit sotia, intr-o coma. Mi s-a rupt filmul si alea sunt momente pierdute."

A apelat si la sprijin psihiatric, insa fara succes. O raza de lumina a aparut atunci cand cei doi soti au adoptat un baietel de numai doua saptamani. Gabriel a rarit-o cu bautura si s-a comportat asa cum trebuie s-o faca un parinte.

Firul normalitatii s-a curmat insa brusc, tot din cauza starii de sanatate. Preotul a ajuns pentru a doua oara la cutit, pentru o interventie la celalalt plaman.

Deprimat, si-a reluat obiceiul...

Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula, presedinte Crucea Albastra Romania: "N-am vazut pana acum alcoolic fericit dintre cei care vin sa ceara terapie. Fereasca D-zeu sa fie un lider printre cei care consuma, ca poate sa consume o comunitate intreaga. Pe langa el sufera familia si intreaga comunitate crestina care s-a legat de el, s-a bucurat de el."

Pe 8 noiembrie 2012, de Sfintii Mihail si Gavril, preotul si-a tinut slujba si a ramas la un pahar...cu un enorias. Era ziua in care avea sa i se schimbe viata.

Gabriel Rasloaga: "Nu era nimic deosebit, era un whisky. Si pe urma m-am urcat la volan. In drum spre casa am depasit o ambulanta, iar cand am dat sa ma repliez in fata aveam un Logan. Am franat, dar n-am mai putut si l-am lovit in spate si s-a izbit intr-o cladire, iar acum spun ca numai mana lui Dzeu a facut sa nu fie nicio victima. Niciunul din masina n-a patit nimic, desi masina s-a facut zob."

Reporter: Ce ati simtit?

Gabriel Rasloaga: "Nimic, eram amortit, eram baut, eram beat nici nu are rost sa dau cifre ce alcolemie aveam. S-au minunat ca mai stau pe picioare. A doua zi am realizat si am incercat sa dreg busuiocul, cum s-ar spune, si a urmat seria acea de procese care m-a... Si atunci am realizat ca trebuie sa pun punct, ca m-a speriat atat de tare ca nici la procese nu ma prezentam. Ma simteam atat de vinovat incat voiam chiar sa fiu pedepsit si nu ma pedepsea nimeni si voiam sa primesc pedeapsa cea mai grea, cea mai urata."

Reporter: De ce voiati sa fiti condamnat?

Gabriel Rasloaga: "Pentru ca m-am simtit vinovat, era sa omor trei oameni. Era sa-i omor. Eu, beat, nu am patit absolul nimic."

"Mi s-a luat parohia repede, ca nu cumva sa fac biserica de ras, va dati seama am aparut in ziar ca un preot beat, mi s-a dat si numele si ma deranja, dar acum nu mai am o problema. Da, eu sunt Gabriel Rasloaga, alcoolicul."

Atunci s-a produs declicul. Gabriel si-a propus sa se tina departe de tentatii pentru un an de zile.

"In anul ala eram cel mai rau om posibil. Eram incontinuu agitat, nemultumit, nervors, in continuu tipam. In anul ala cred ca am terorizat si copilul."

Intalnirea cu preotul Liviu Burlacu - un alt alcoolic aflat in abstinenta - i-a deschis ochii. .

"Cand eram in parohie aveam un enorias care avea un cal orb si multa vreme nu am stiut ca era orb si cand am aflat ca el se duce cu calul la lemne eram mirat si l-am intrebat cum lucrezi cu calul asta si mi-a spus „are incredere in mine". Asta fac si eu acum, ma vad orb si ma las ghidat de Dumnezeu."

In prezent, incearca sa-i ghideze pe ceilalti dependenti, pentru ca nu e vorba doar despre ei si boala.

Statisticile arata ca fiecare consumator de alcool afecteaza direct sau indirect cel putin sapte persoane. Chiar daca intr-o familie nu se consuma deloc bautura, unul dintre cei dragi poate deveni victima unui alcoolic. Al unui sofer beat, spre exemplu...

Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca excesul de alcool omoara mai multi oameni decat SIDA si tuberculoza la un loc.

Dan Rosca, psihiatru: "Aproape ca afecteaza siguranta nationala prin pagubele pe care le produce."

Profesor conf. univ. dr. Constantin Necula, presedinte Crucea Albastra Romania: "Trebuie sa recunoastem ca etichetuta aia pusa pe dop acolo inseamna bani la guvern, la bugetul de stat. Din nefericire incurajam consumul de alcool. Uitati-va la reclamele pe care le avem la meciuri. Reclamele pe care le avem la festivalurile internationale. Eu stiu cat de greu s-a impus „consumul de alcool dauneaza grav sanatatii" si care a fost scos imediat si pus cot la cot cu „consumul de grasimi, ulei si zahar" incat am avut un dependent care venea acasa si-si certa nevasta ca ea consuma trei elemente interzise de reclama, nu unul singur ca la el. Avem moduri de a eluda un pic consumul, ca las' ca merge si asa."

Mai mult, in Romania nu exista centre specializate ori medici formati in terapia anti-alcool pentru a tine in frau acest flagel.

Numai Dumnezeu stie cum au reusit cateva sute de dependenti sa controleze boala.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Efectele alcoolului devin o problema de siguranta nationala. Intr-un sat din Vaslui, un minor bea cot la cot cu adultii
Efectele alcoolului devin o problema de siguranta nationala. Intr-un sat din Vaslui, un minor bea cot la cot cu adultii

Continuam campania Stirilor Protv "Dendenta Romaniei: alcoolul, boala din pahar" si vorbim despre lipsa oricaror programe de educatie in privinta efectelor nocive ale alcoolului.

Are o sotie si trei copii, insa o greseala facuta in urma cu 10 ani i-a distrus viata.
Are o sotie si trei copii, insa o greseala facuta in urma cu 10 ani i-a distrus viata. "Ce am pierdut? Cinstea si umanitatea"

Romania are o mare si straveche problema cu alcoolismul. Saracia si lipsa de perspectiva au agravat, an de an, situatia.

Pana la 40% din pacientii internati au boli provocate de alcool. O zi la Urgente, in Vaslui:
Pana la 40% din pacientii internati au boli provocate de alcool. O zi la Urgente, in Vaslui: "La noi, e sarbatoare zilnic"

Luat la bani marunti, statul roman se dovedeste extrem de neinspirat la capitolul investitii. Multe domenii sufera teribil din cauza deciziilor administrative proaste.

Ce s-a intamplat cu mama care a socat intreaga tara in 2014, cand a fost filmata bauta si cazand peste propriul copil
Ce s-a intamplat cu mama care a socat intreaga tara in 2014, cand a fost filmata bauta si cazand peste propriul copil

Campania "Dependenta Romaniei. Alcoolismul -boala din pahar" continua cu o poveste care a socat intreaga tara in 2014. Si, cu siguranta, va tulbura opinia publica si acum.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.