Efectele alcoolului devin o problema de siguranta nationala. Intr-un sat din Vaslui, un minor bea cot la cot cu adultii

×
Codul embed a fost copiat

Continuam campania Stirilor Protv "Dendenta Romaniei: alcoolul, boala din pahar" si vorbim despre lipsa oricaror programe de educatie in privinta efectelor nocive ale alcoolului.

Psihiatrii avertizeaza ca situatia este atat de grava, incat devine o problema de siguranta nationala. Ministrul Educatiei nu ar zice "nu" unei campanii la nivelul intregii tari. Dar cam atat.

Si in tot acest timp, numarul alcoolicilor minori este in crestere. Cu cat varsta la care pustii se apuca de baut este mai mica, cu atat riscul de a deveni dependenti e tot mai mare.

Ce e de facut intr-o zi ploioasa la tara? Variantele de raspuns sunt putine. De regula, barbatii isi parcheaza carutele cu caii la marginea drumului si trag la birt. Vineri, ne-am oprit la intamplare intr-o carciuma undeva pe drumul dintre Todiresti si Negresti Vaslui. Toata lumea bea cea mai ieftina bere. E distractie mare.

In toata distractia asta in care rasetele sunt sustinute doar de aburii alcoolului am intalnit si un copil de pana in 14 ani care bea cot la cot cu tatal si cu prietenii lui. Nimanui nu i se pare ciudat, nici macar barmanului.

Citește și
Alcoolism
Are o sotie si trei copii, insa o greseala facuta in urma cu 10 ani i-a distrus viata. "Ce am pierdut? Cinstea si umanitatea"
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Desi pare incredibil, aceasta scena se intalneste in mai toate satele romanesti. Stie toata lumea. Familia si satenii, pentru care consumul de alcool e ceva firesc, nu vad niciun pericol.

In scoala nu se face educatie antialcool. Niciun copil nu stie, de exemplu, ca daca bea o bere inainte de 14 ani este foarte posibil sa devina alcoolic pana la majorat si sa moara pana sa-si faca o familie. Ce crede insa ministrul Educatiei despre acest fenomen in randul copiilor?

Pavel Nastase-ministrul Educatiei: "Este foarte bine venita aceasta idee si cu sprijinul dumneavoastra, mass media, putem sa facem o campanie care sa aiba efectele pozitive la care ne asteptam cu totii".

Asadar, ideea noastra e buna. In plus, Organizatia Mondiala a Sanatatii ne tot atrage atentia ca situatia dependentilor de alcool din Romania este extrem de grava, romanii mor pe capete, iar cei care tin fraiele, care au mecanismele necesare pentru a face ceva ridica din umeri.

Realitatea este ca acesti oameni, acesti consumatori de alcool, au mare nevoie de ajutor. Iar cei din jur au si ei de suferit. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca fiecare bautor poate afecta direct sau indirect cel putin sapte persoane. Asta inseamna ca intreaga societate romaneasca este afectata de consumul excesiv de alcool.

Gabriela Coman, presedinte Aautoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie: "Nu este singurul exemplu, cand un copil imita gesturile unui parinte de la varsta frageda fara ca nimeni sa nu sesizeze ca asta e o problema grava a lui.

Nici parintele si nici nimeni din jur ce intelege familia respectiva si parintii respectivi atunci cand ii dau copilului alcool. Ce inteleg oamenii din jur, pentru ca daca ziceti ca ati vazut copilul band cot la cot cu barbatii, cu siguranta il vedeau si altii din jur.

Daca nimeni nu sesizeaza, asta este o alta problema a atitudinii celor din jur si a felului in care inteleg ei aceasta problema si este vorba de atitudinea si interventia specialistilor. Adica, in satul respectiv in mod normal ar fi trebuit sa existe un asistent social sau un asistent medical comunitar"

Raspunsul este clar: nu, nu exista. Asistentii sociali din mediul rural sunt prea putini si oricum se ocupa de intocmirea dosarelor pentru venitul minim garantat. Mai mult, o mare problema este faptul ca alcoolul se gaseste peste tot. Reclama este agresiva si legea care interzice vanzarea de acool minorilor este incalcata flagrant.

Barbat: "Este o substanta extrem, extrem de accesibila. Legile privind accesul minorilor nu sunt respectate, deci cumva se ajunge sa se consume de la o varsta foarte frageda. Exista si aceasta tendinta sa-i dai copilului de pofta, in unele comunitati se da copilului ca sa-l linistesti, mai ales copiilor foarte mici. E clar din toate studiile ca copiii nu ar trebui sa aiba acces, sa consume alcool, si de fapt cu cat consumul este mai precoce cu atat riscul de a dezvolta dependent la varsta adulta este mai mare"

Barbat: "Un studiu a aratat ca daca un barbat incepe pe la vreo 25 de ani, de obicei dureaza zece ani pana ajunge la dependenta. Daca incepe la 20 de ani, cinci ani ar fi suficienti, daca un tanar de 15 ani incepe sa abuzeze, deja dupa un an, doi poate fi dependent".

Ovidiu Alexinschi, psihiatru: "Nu exista pasi, nu exista persoane, nu exista un sistem care sa implementeze un program, iar educatia sanitara trebuie inceputa chiar din scoala de la varste fragede, pentru ca vedem ca sunt din ce in ce mai multi tineri, adolescenti , chiar copii care sunt tentati cu diverse bauturi cu aroma de capsuni, de portocale slab alcoolizate cat sa le faca tranzitia usoara dintre viata de consumator. Copil consumator de sucuri catre consumator si client de bauturi alcoolice. Exista aceasta tentativa a fructului oprit in primul rand.

Pe de alta parte, faptul ca nu li s-a explicat suficient de catre scoala de catre mediul educational cat de multe daune poate provoca alcoolul asupra creierului, mai ales la varste mature, asupra parcursului lor viitor profesional, asta are implicatii majore pe viitor. Ei incep sa devina consumatori chiar de la varste foarte mici: 12, 14, 15 ani ceea ce duce in timp dupa 10 sau mai multi ani devina dependent cu acte in regula"

Studiile medicale arata ca daca un copil de 14 ani incepe sa bea alcool riscul sa devina si alcoolic este de cinci ori mai mare decat al unuia care se apuca de baut la 18 ani de exemplu.

Iar cand parintii beau, riscul ca cei mici sa devina dependenti este de trei ori mai mare decat in familiile in care copiii nu au astfel de exemple. Grav este ca mai ales in mediul rural nimanui nu i se pare deplasat sa-i dea copilului alcool, sa-l tarasca la carciuma sau sa bea cot la cot cu cei mici.

Un domn care abia poate articula cuvintele si-a adus cei doi copii de nici cinci ani la carciuma.

Scenele sunt reale. Nu le-am decupat din niciun film artistic. Dramatismul lor ne arata inca o data ca suntem martorii unui fenomen care in scurt timp va distruge societatea romaneasca.

Pierdem forta de munca, automat contribuabili, mor oamenii pe capete. Avem minori dependenti, dar si copii ramasi pe drumuri din cauza parintilor alcoolici.

Unul din cinci copii aflati in sistemul de protectie sociala are parinti alcoolici, jumatate din omoruri sunt comise de criminali aflati sub influenta alcoolului.

Si tot bautura este de vina pentru peste 80 la suta dintre cazurile de suicid, peste 60 la suta dintre violuri si 30 la suta din accidentele rutiere fatale.

Statisticile arata ca peste 40 la suta dintre adolescentii romani s-au intoxicat cu alcool cel putin o data. SI atunci se pune intrebarea: cati romani trebuie sa ajunga la cimitir si inchisoare, cati copii delincventi sau abandonati pentru ca statul sa faca ceva cu adevarat?

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
A cheltuit pe sampanie cat pe o garsoniera. Cum arata o nota de plata din Loft, celebrul club din Mamaia
A cheltuit pe sampanie cat pe o garsoniera. Cum arata o nota de plata din Loft, celebrul club din Mamaia

O nota de plata din celebrul club de fite din Mamaia, Loft, s-a viralizat. O persoana a cheltuit nu mai putin de 30.000 de euro pe 45 de sticle de bautura scumpa. Bacsisul a fost la fel de impresionant.

Are o sotie si trei copii, insa o greseala facuta in urma cu 10 ani i-a distrus viata.
Are o sotie si trei copii, insa o greseala facuta in urma cu 10 ani i-a distrus viata. "Ce am pierdut? Cinstea si umanitatea"

Romania are o mare si straveche problema cu alcoolismul. Saracia si lipsa de perspectiva au agravat, an de an, situatia.

Mariana, mama care a socat o tara intreaga, face copii ca sa cumpere alcool. Femeia a nascut a 11-a oara, pentru alocatii
Mariana, mama care a socat o tara intreaga, face copii ca sa cumpere alcool. Femeia a nascut a 11-a oara, pentru alocatii

Aproape trei milioane de romani beau fara masura. Principalul motiv pe care il invoca este stresul. Saracia favorizeaza si ea consumul de alcool.

Consumul excesiv de alcool a devenit un sport national. De ce avem aproape trei milioane de alcoolici in Romania
Consumul excesiv de alcool a devenit un sport national. De ce avem aproape trei milioane de alcoolici in Romania

La sate, unde traieste jumatate din populatia tarii - cea mai saraca patura sociala - alcoolismul a atins cote de nestapanit. Se bea mult si prost.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.