Chinurile la care sunt condamnati copiii de catre mamele care beau in timpul sarcinii. Situatie dramatica in satele romanesti
Romania este prima in Europa cand vine vorba de femei care mor in urma abuzului de alcool. Iar lucrurile nu se opresc aici. Multe viitoare mame sunt dependente de bautura. Nici lor, nici celor din familie, practica nu li se pare insa deplasata.
Din toate punctele de vedere, insa, aceste femei nu fac altceva decat sa construiasca un drum blestemat pentru pruncii inca neadusi pe lume.
Continuam campania "Dependenta Romaniei-alcoolismul- boala din pahar". Anual vin pe lume zeci de copii condamnati la chin de mamele inconstiente. Bebelusi al caror organism le este afectat iremediabil pentru ca cele care i-au adus pe lume nu s-au oprit din baut. Suferinta este si fizica, pricinuita de anomalii greu de descris, dar si psihica. Intelectul micutilor are de suferit.
La centrul pentru copii cu dizabilitati Barlad, de cum treci pragul institutiei, micutii se agata de tine cu putere. Nu ti-ar mai da drumul.
Altii incearca sa se catere ca sa ne poata vedea mai bine. Ati putea spune ca sunt scene pe care televiziunile le tot arata, de cate ori ajung in camine pentru copii. De data asta, ceea ce NU SE VEDE este cutremurator. O fetita care tot cauta imbratisari a implinit noua ani. Cantareste cat un copil de numai trei - nu asimileaza nutrientii din hrana - si este dezvoltata intelectual cat un copil de doi ani.
Elena Lasconi: "Aici am vazut si am simtit ce inseamna cruzimea in stare pura a unor parinti iresponsabili. Jumatate dintre micutii aflati centrul pentru copii cu handicap din Barlad sunt schiloditi sufleteste si trupeste pentru ca mamele lor au baut alcool in timpul sarcinii."
Asa s-a intamplat si in cazul micutei. Mama ei a baut pe toata perioada sarcinii. A adus-o pe lume cu sindrom alcoolic fetal. Dupa cativa ani, femeia si partenerul ei de viata si-au pus capat zilelor tot din cauza alcoolului.
O alta fetita rasfoieste o carte de colorat cu laba piciorului. Are creioane insa nu poate desena.
La toate aceste nenorociri se adauga si lipsa de implicare a statului. Asistentii sociali stau de pomana. Mai ales la tara, unde este imposibil sa ascunzi astfel de vicii. Implicit, sa ascunzi problemele cauzate de bautori.
Lipsurile sunt evidente. Dincolo de ele, rasar cliseele care le incurajeaza pe viitoarele mame sa bea, atat in timpul sarcinii, cat si postpartum, izvorate tot dintr-o bezna educationala.
Dr. Alexinschi Ovidiu, psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola: "Alcoolul inhiba de fapt glandei mamare in cantitati mari nemaivorbind de faptul ca ajunge prin lapte la copil cu tot cortegiul de simptome de rigoare. Ataca creierul si apar o multime de probleme. Sau gravidele care consuma alcool la fel. Este extrem de nociv apar copii cu multiple malformatii din cauza alcoolului. Sau "vinul rosu care da sange", un alt mit fals pentru ca alcoolismul produce tulburari mari, discrazii sanguine cu anemie, cu trombocitopenie sau cu alte tulburari pe linia sangvina."
Realitatea arata ca mamele care consuma alcool in timpul sarcinii sunt tinere - de multe ori adolescente - si locuiesc la tara. Fac parte din familii dezorganizate, cu parinti divortati sau plecati la munca in strainatate. Saracia si disperarea ii determina sa nu se mai uite in urma dupa ce pleaca din tara..
A patit-o si Matei, consumator inrait, pe care l-am gasit abia tinandu-se pe picioare.
Matei: "Da, am baut cu colegii cu prietenii cu baietii. Am suparari si eu, am necazuri, a plecat sotia in Italia de noua ani de zile si n-a venit niciodata."
Este Matei un betiv? E simplu sa-l etichetam asa. Dincolo de ridicolul situatiei, psihiatrii au cazut de acord asupra unui aspect. Toata lumea bea din cauza stresului. Alcoolicul fericit este un mit. Pe de alta parte, exista vreun stres mai mare decat saracia?
Asa ca nu este de mirare ca romanii beau din ce in ce mai mult. Ca mor pe capete din acest motiv. Ca aproape jumatate din paturile din spital sunt ocupate de bolnavi ajuns in starea actuala si in urma consumului de alcool. Ca abandonul scolar in mediul rural este in crestere. Ori ca adolescentele devin mame de tinere.
Fara sa invete, la scoala, ce efecte nocive are alcoolul sau cum sa se protejeze de o eventuala sarcina. Au auzit doar ca berea e numai buna pentru lactatie, ca vinul face sangele bun si ca, in general, este normal sa bei ceva ca sa muncesti in batatura.
Situatia e dramatica in satele romanesti si pentru ca asistentii sociali sunt putini, nepregatiti si prea ocupati la birou cu intocmirea dosarelor pentru venitul minim garantat, singurul venit pentru multe familii din Romania, implicit mijlocul prin care isi pot face rost de bautura.
In fiecare an, zeci, poate sute de copii se nasc cu sindrom alcoolic fetal. Pe cei abandonati ii monitorizam. Multi insa sunt tinuti acasa de parinti, pentru a incasa un alt beneficiu de la stat - ajutorul pentru persoanele cu handicap.