Motivul pentru care nu iti gasesti de lucru sau esti dat afara. Studiul care te provoaca
Un studiu realizat de Universitatea Waterloo din Canada lanseaza o ipoteza controversata: cei care obisnuiesc sa se roage sau sa mediteze, din motive religioase, risca se devina lenesi.
Ambitia si dorinta de a atinge un anumite scop in viata au de suferit in cazul unor persoane religioase, dar resemnarea si lipsa de interes pentru lumea materiala ii poate afecta si pe cei mai putin credinciosi, daca sunt expusi la informatii legate de religie.
Studiul respectiv demonstreaza ca aproximativ 90% dintre oameni cred in existenta unei divinitati sau admit ca aceasta ar putea exista.
Printre cei mai credinciosi locuitori ai planetei se numara americani - noua din zece cred in Dumnezeu, scrie LiveScience.
Cercetarea arata de asemenea ca persoanele care se gandesc frecvent la religie se descurca mai greu cand sunt supuse la anumite teste cognitive.
Iata care este explicatia oamenilor de stiinta: ideea ca destinul este decis dinainte de catre o fiinta superioara ii determina, in mod inconstient, pe cei credinciosi, sa actioneze mai putin si sa fie mai resemnati.
Exista totusi un beneficiu important al credintei: cercetatorii au dovada ca, intr-adevar, persoanele religioase rezista mai bine cand sunt supuse la diferite tentatii.
“Este ca in povestea cu Mos Craciun. Oamenii se tem ca Dumnezeu va afla ca nu s-au purtat corect si ca vor fi pedepsiti”, spun cei care au realizat studiul.
Cercetarea a fost publicata pe 24 octombrie in “Journal of Personality and Social Psychology”.
Credinta are un rol important si in cazul persoanelor care sufera de boli cronice.
Un alt studiu, realizat in anul 2006 de catre centrul medical al Universitatii din Pittsburgh, demonstreaza ca bolnavii care se roaga frecvent si cei care participa des la slujbe religioase traiesc mai mult si au o stare psihica mai buna.
Cercetarea este sustina de alte doua studii, efectuate anul trecut, care ar aratat cum reusesc oamenii crecinciosi sa faca fata mai bine stresului si anxietatii.
Un alt beneficiu important este afilierea si integrarea intr-un grup de credinciosi, persoanele religioase avand si o viata sociala activa, datorita implicarii in proiectele comunitatii.