Misterioasa boala care i-a ingrozit pe cei din New York. Se raspandeste prin Facebook si Youtube
VIDEO. Misterioasa boala care a afectat deja 21 de persoane, majoritatea adolescente dintr-o scoala mica din New York, seamana izbitor cu maladia cunoscuta sub numele de "Epidemia dansului", care a afectat 400 de persoane in Franta, acum 500 de ani.
In iulie 1518, Frau Troffea s-a dus pe o strada din Strasbourg, Franta, si a inceput sa danseze, refuzand sa se opreasca zile intregi. Dupa numai o saptamana, aproximativ 34 de persoane i s-au alaturat, iar dupa o luna numarul ajunsese la aproape 400 de dansatori frenetici.
Toti sustineau ca nu se pot opri si ca miscarile lor sunt necontrolate. Unii au dansat pana la epuizare fizica si au murit de oboseala, sufocati sau de inima.
6 lucruri despre somn pe care sigur nu le stiai
Aceste cazuri de "isterie in masa" sau, formal, "boala maselor psihotice" ar putea oferi cateva indicii medicilor din ziua de azi, care cauta explicatii dar si solutii de vindecare pentru cazurile recente din scoala Le Roy, New York. Acolo, 21 de persoane au un comportament ciudat, asemanator sindromului Tourette, dar care consta in efectuarea de miscari bruste, necontrolate, ca niste ticuri.
Unii parinti si experti ai comunitatii locale sustin ca de vina ar putea fi niste scurgeri chimice. Altii cred ca este vorba despre un focar provocat de o infectie bacteriala. Insa doctorii Laszlo L Mechtler si Jennifer McVige, doi neurologi care trateaza cateva dintre victime, sunt de parere ca acestea sufera de o "tulburare de conversie" - care le canalizeaza stresul si anxietatea printr-o serie de ticuri involuntare. Insa aceiasi medici, citati de Daily Mail, mai spun ca unele simptome ar putea fi rezultatul unei "boli psihotice in masa", asa cum s-a intamplat in 1518 cu "Epidemia dansului". Iar canalele media de socializare nu fac decat sa inrautateasca situatia.
Aparitia epidemiilor de dans au fost inregistrate in Europa prin anul 1374, raspandinsu-se rapid prin satele si orasele continentului timp de peste 300 de ani. Multi istorici au sugerat pana acum diferite cauze pentru epidemia de la Strasbourg, insa cercetatorii din zilele noastre sunt de parere ca Frau Toffea a fost considerata "pacientul zero", chiar daca au mai existat cazuri asemanatoare inainta sa.
Alte exemple notabile de comportamente bizare, contagioase, petrecute in grup, au fost urmatoarele: 95 de eleve din Tanzania care nu se putea opri din ras si aproximativ 1.000 de femei din tinutul palestinian West Bank (Judea si Samaria) care au lesinat dupa ce au aparut niste zvonuri legate de un posibil atac chimic al Israelului.
Doctorii Mechtler si McVige cred ca Facebook si Youtube, unde multe dintre elevele de la Le Roy au postat inregistrari video ale simptomelor lor, au cauzat comportamente similare la alte fete care s-au trezit afectate de aceste ticuri. Prin urmare, medicii le-au recomandat pacientilor sa renunte la Youtube si sa dea "log off" la contul de Facebook. De asemenea, victimele au fost separate de colegele de la scoala, iar aceste masuri par sa functioneze corespunzator, au mai spus doctorii.