Fosilele unui mamut lanos, vechi de 40.000 de ani, descoperite in Siberia. Specia ar putea fi readusa la viata prin clonare
Mamutii lanosi, o specie in prezent disparuta, ar putea fi readusi la viata, prin clonare, dupa descoperirea unor fosile vechi de aproximativ 40.000 de ani, in stare de conservare exceptionala, in Siberia, informeaza dailymail.co.uk.
Ramasitele apartin unei femele de mamut lanos, botezata de cercetatori Buttercup. Fosilele animalului care a trait in Epoca de gheata sunt atat de bine conservate incat specialistii spun ca acesta ar putea fi clonat.
Could woolly mammoths walk the Earth again? http://t.co/PXioieP1gz pic.twitter.com/DbUtIguCKU
— BBC Radio 5 live (@bbc5live) November 16, 2014
Autopsia mamutului Buttercup va fi prezentata intr-un documentar care va fi difuzat la sfarsitul acestei luni, pe postul Channel 4. Acelasi documentar va prezenta programe inovatoare de clonare a mamutilor, care se desfasoara in Coreea de Sud si SUA.
Cercetatorii spera ca, in cele din urma, vor putea reintroduce in salbaticie uriasele animale, la zeci de mii de ani dupa disparitia lor de pe Terra.
Insung Hwang, un genetician din Coreea de Sud, a declarat pentru publicatia The Independent: "Readucerea la viata a mamutilor, fie prin clonare, fie prin inginerie genetica, este un proces extrem de lung. Incercam din greu sa reusim acest lucru in timpul generatiei noastre".
"Din acest motiv trebuie sa discutam acum despre implicatii. Unii dintre colegii nostri inca analizeaza genomul lui Buttercup. Este un proces lung si complicat si nu va fi incheiat in viitorul apropiat", a mai spus acesta.
Profesorul Tori Herridge, expert in biologia mamutului la Natural History Museum din Londra, care a luat parte la acest proiect, crede ca clonarea acestui animal ar crea prea multa suferinta pentru femelele de elefanti asiatici care ar trebui sa joace rolul de "mame surogat" in tot acest proces.
"Oamenii din Coreea de Sud, care colecteaza tesuturi pentru clonare, sunt incantati pentru ca, cu cat tesutul este mai bine conservat, cu atat sunt mai mari sansele de a obtine ADN intact", a mai spus aceasta.
"Cel mai important pas si ingrijorarea etica sunt legate de folosirea elefantilor asiatici ca mame surogat. Clonarea unui mamut va impune experimentarea pe, probabil, multi multi elefanti", a mai spus cercetatoarea.
Femela de mamut lanos a fost descoperita in mai 2013. Cercetatorii cred ca mamutul, care avea cam aceeasi marime ca a unui elefant, a murit in jurul varstei de 50 de ani. Mare parte din corpul ei, trei picioare, capul, trompa erau intacte, dar cercetatorii cred ca a fost mancata de pradatori dupa ce ar fi ramas blocata intr-o mlasina.
Sursa: Daily Mail
Etichete: descoperire, siberia, fosile, mamut lanos,
Dată publicare:
16-11-2014 17:14