BACALAUREAT 2013: 7 candidati de la Liceul Bolintineanu, eliminati in urma probei de limba romana

sala, simulare bacalaureat

Sapte candidati la bacalureat de la Liceul Bolintineanu au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi care indica tentativa de frauda la proba de limba si literatura romana, sustinuta luni, informeaza ISMB.

Decizia, luata marti de Comisia de Bacalaureat a municipiului Bucuresti, vine ca urmare a faptului ca asupra celor sapte elevi care au sustinut proba scrisa de limba si literatura romana la centrul de examen al Liceului "Dimitrie Bolintineanu", luni, "au fost gasite dovezi care indica tentativa de frauda - copiute, carti cu rezolvari, telefoane mobile etc", se arata in comunicatul ISMB.

"Dovezile au fost gasite in timpul perchezitiei corporale realizate de ofiterii de Politie, care au descins in centrul de examen si consemnate in procesele verbale transmise de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. Perchezitiile au fost efectuate asupra a 41 de absolventi prezenti la examen", mai precizeaza reprezentantii ISMB.

Lucrarile elevilor eliminati din bacalaureat vor fi anulate, potrivit sursei citate. Decizia a fost luata "in baza Metodologiei de Bacalaureat, art.56 (al. 2), coroborat cu art. 96 (al.1, 2, 3)", se mai precizeaza in comunicatul ISMB. In urma cu cateva ore, Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, declara ca, dupa ce Parchetul va comunica mai multe date din ancheta, se va decide daca toti elevii de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" vor sustine proba de miercuri a bacalaureatului, precizand ca deocamdata nu sunt indicii ca lucrarile ar fi fost viciate.

Ministrul Remus Pricopie a spus ca nu se pune problema ca proba scrisa la Limba si literatura romana sustinuta luni sa fie reluata, precizand ca in majoritatea centrelor de examen examenul s-a desfasurat in conditii bune, doar la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" fiind probleme "extrem de grave".

Citește și
directoare Bolintineanu
Marturiile unui fost elev la Liceul Dimitrie Bolintineanu. "Raspunsurile erau scoase la imprimanta"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Remus Pricopie a precizat ca 256 de elevi au sustinut proba scrisa la Limba si literatura romana la Liceul "Dimitrie Bolintineanu". Ministrul Educatiei a apreciat ca interventia Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti a fost prompta si corecta, anuntand ca pentru proba de miercuri de la bacalaureat, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" va fi o echipa noua. Fosta directoare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" Costica Varzaru a luat bani de la elevi inscrisi la bacalaureat, intervenind sa fie desemnati anumiti supraveghetori "permisivi" si o comisie care sa poata fi influentata in fraudarea examenului, potrivit Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a dispus, marti, retinerea pentru 24 de ore a fostei directoare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala Costica Varzaru, cercetata pentru trafic de influenta. Procurorii au cerut instantei Tribunalului Bucuresti arestarea ei preventiva.

Procurorii au stabilit ca, in perioada mai-iunie, in calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucuresti, Costica Varzaru a pretins si a primit sume de bani de la elevi inscrisi la examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-si folosi influenta pe langa membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unitatii de invatamant, astfel incat acestia "sa nu isi indeplineasca in mod corespunzator atributiile de serviciu pe parcursul desfasurarii examenului".

"Ulterior, inculpata a si efectuat demersuri in acest scop, urmarind sa fie desemnati anumiti supraveghetori permisivi, precum si o comisie care putea fi influentata in sensul realizarii unor fraude in desfasurarea examenului", se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati luni la Politia Capitalei, in cazul suspiciunilor de frauda la proba de Limba romana a examenului de bacalaureat. Dupa ce au fost audiati, acestia au fost lasati sa plece, singura retinuta fiind fosta directoare a liceului, Costica Varzaru.

Unii profesori sunt suspectati ca le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisa de la Limba si literatura romana. Asupra lor ar fi fost gasiti bani si cadouri care le-ar fi parvenit in aceeasi zi, potrivit unor surse judiciare.

Elevii care au sustinut luni proba de limba romana de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din sala, la multi dintre acestia fiind gasite fituici, au declarat marti, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. La cateva ore dupa sustinerea probei la Limba romana, ISMB a anuntat ca a fost schimbata Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, pentru presupuse fapte de coruptie.

Potrivit ISMB, au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum si cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu". ISMB a precizat ca va numi, in cel mai scurt timp, o noua comisie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care "va asigura toate conditiile pentru ca absolventii de clasa a XII-a sa poata sustine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie - iulie 2013".

Examenele scrise de la bacalaureat au inceput luni cu proba la limba si literatura romana, iar marti a fost sustinuta proba la limba si literatura materna. Miercuri va fi sustinuta proba obligatorie a profilului si vineri, proba la alegere a profilului si specializarii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Anchetatorii au interceptari din cancelaria Liceului Bolintineanu, in dosarul fraudei la bacalaureat
Anchetatorii au interceptari din cancelaria Liceului Bolintineanu, in dosarul fraudei la bacalaureat

Anchetatorii au interceptari ale discutiilor dintre profesori inclusiv din cancelaria Liceului "Dimitrie Bolintineanu", care vor fi folosite ca probe in dosar, au declarat marti, pentru Mediafax, surse judiciare.

Marturiile unui fost elev la Liceul Dimitrie Bolintineanu.
Marturiile unui fost elev la Liceul Dimitrie Bolintineanu. "Raspunsurile erau scoase la imprimanta"

Liceul Bolintineanu din Capitala avea intre elevi reputatia unuia unde Bacalaureatul nu reprezenta o problema. Unul dintre fostii absolventi a dezvaluit in exclusivitate pentru StirileProTV.ro cum se desfasura examenul de fapt.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.