Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Satul din România în care lumea pare că stă în loc. Aici se află izvorul al cărei ape nu se strică niciodată

Satul Sucevița este reședința comunei cu același nume din Suceava și este așezat la confluența Obcinei Mari cu Depresiunea Rădăuților.

Principala atracție turistică de aici este Mănăstirea Suceviței, ctitorie a Movileștilor. Mănăstirea este un monument istoric foarte important al României, care datează de la sfârșitul secolului al XVI-lea și care se află pe lista obiectivelor turistice din Suceava care trebuie vizitate. 

Situată în satul Sucevița, la sud-vest de Rădăuți, mănăstirea ascunde o mulțime de legende fascinante, fiind mândria orașului Suceava.

Plecând de la arhitectura sa, care seamănă mai mult cu o fortăreață sau cu o curte și care include și biserica centrală, mănăstirea este un centru al credinței ortodoxe care a păstrat până în zilele noastre farmecul și atmosfera veche monahală.

Citește și
ambulanta
Zeci de copii, cazați la o pensiune din Sucevița, au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară
Sucevița - obiective turistice

Cel mai important obiectiv turistic de aici este Mănăstirea Sucevița, cu o istorie impresionantă.

Mănăstirea Sucevița

Situată la 18 km de Rădăuți și la 55 de km de Câmpulung Moldovenesc, Mănăstirea Sucevița este una dintre cele mai impresionante ctitorii din Moldova.

Inițial construită ca o cetate modestă cu o biserică de lemn, mănăstirea a fost fondată din ordin domnesc de către familia Movileștilor, printre care se numără și Gheorghe Movilă, mitropolit, și Ieremia Movilă, domnitor al Moldovei în perioada 1594 – 1606.

În timpul domniei lui Petru Șchiopul, frații Movilă au ridicat prima clădire a ansamblului, o biserică zidită între anii 1582-1584. Unsprezece ani mai târziu, Ieremia Movilă a adăugat două pridvoare bisericii și a comandat pictura atât în interior, cât și în exterior.

Cunoscută drept „Testamentul artei clasice moldovenești”, pictura mănăstirii Sucevița este considerată una dintre cele mai remarcabile din regiune. Realizată în frescă de către pictorii moldoveni Ioan Zugravul și fratele său Sofronie, ea prezintă scene religioase și istorice cu un puternic caracter narativ.

Arhitectura mănăstirii combină elemente de artă bizantină și gotică, îmbinând tradiția cu inovația.

Pereții masivi, turnurile impunătoare și fortificațiile exterioare conferă mănăstirii aspectul unei cetăți medievale.

Interiorul său, cu iconostas sculptat în lemn de tisă în stil baroc-rococo, este o comoară a artei religioase românești.

Mănăstirea Sucevița este un simbol al identității și tradiției moldovenești, așa că nu e de mirare că o mulțime de turiști ajung aici anual.

Dealul Furcoi

Dealul Furcoi se află în satul Sucevița, pe valea pârâului cu același nume, la aproximativ 18 km sud-vest de orașul Rădăuți.

acest deal devine centrul atenției în fiecare an pe 6 august, când devine locul de desfășurare a hramului mănăstirii Sucevița.

În această zi de sărbătoare, credincioșii practică un obicei vechi, urcând Dealul Furcoi de cel puțin o dată sau de trei ori, în căutarea iertării păcatelor.

Traseul către Dealul Furcoi poate fi parcurs și de către grupuri de turiști în alte zile ale anului, cu condiția ca vremea să fie favorabilă. Ajunși în vârful dealului, turiștii sunt răsplătiți cu o priveliște deosebită asupra zonei din jur.

În vârful dealului, la aproximativ 200 de metri distanță, se găsește un izvor cunoscut sub numele de "Izvorul Pustnicului".

Se spune că apa acestui izvor nu se strică niciodată, chiar și atunci când este păstrată pentru perioade îndelungate. Pelerinii obișnuiesc să urce până la acest izvor în semn de purificare, iar la capătul său se află o mică capelă.

În ultimii ani, în această zonă a fost construit și un frumos schit din lemn, aducând un plus de frumusețe și spiritualitate acestui loc încărcat de istorie și tradiție.

Cu câteva decenii în urmă, un seism puternic aproape că a distrus dealul și a amenințat să se prăbușească peste valea unde este amplasată mănăstirea Sucevița.

Se spune că cutremurul a fost oprit de rugăciunile celor din lacasul de cult.

Centrul de Ceramică de la Marginea

Centrul de ceramică neagră de la Marginea se află în apropierea mănăstirii Sucevița și reprezintă o tradiție veche care își are rădăcinile încă din vremea dacilor.

Olăritul a fost o practică intensă în zona de nord a Moldovei încă din secolul al XV-lea, fiind inițial o necesitate pentru depozitarea hranei.

Localitatea Marginea a moștenit această tradiție de aproximativ 300 de ani.

Tot aici vei găsi un muzeu amenajat într-o casă veche, precum și un restaurant tradițional unde se prepară bucate folosind oalele confecționate manual.

Culoarea închisă a ceramicii neagre se datorează procesului specific de ardere, în care ultima etapă are loc fără oxigen, iar fumul se impregnează în vase, conferindu-le un aspect natural și distinct.

Pasul Palma

La o altitudine de 1100 de metri, în județul Suceava, se întinde Pasul Palma, o trecătoare ce străbate Obcina Mare și leagă Valea Moldoviței de Podișul Sucevei.

Acest loc este nu doar o cale de traversare, ci și un monument cu o legendă interesantă.

Povestea începe în anul 1960, când două echipe au început construcția drumului ce urma să lege localitățile Sadova și Sucevița, traversând Obcina Feredeului și Obcina Mare.

Cele două echipe au început lucrările de la capetele acestui drum, una din Sadova și cealaltă din Sucevița.

După opt ani de muncă asiduă, aceste echipe s-au întâlnit în Obcina Mare, în punctul cel mai înalt al trecătorii. Aici, au bătut palma, marcând momentul întâlnirii, iar în acest loc a fost ridicat monumentul Palma.

Monumentul este un simbol al muncii și perseverenței de care au dat dovadă drumarii.

Monumentul are o înălțime de 7 metri și reprezintă o palmă cu degetele întinse vertical, înconjurată de un drum serpuit, care pare să se desfășoare spre infinit.

Drumul care duce până la acest monument te poartă printr-un peisaj deosebit.

Unde se află și cum ajungi în Sucevița

Sucevița este un sat de munte aflat de-a lungul Drumului Național 17 A care leagă municipiile Rădăuți de Câmpulung Moldovenesc. Distanțele sunt relativ mici: 20 km până la Rădăuți, 57 km până la Câmpulung Moldovenesc și 60 km până la Suceava, așa că toți cei care vin și doresc să viziteze Sucevița o pot face cu ușurință.

Cu mașina:

Pentru a ajunge la Sucevița din București, trebuie să urmezi traseul: DN2 București, Urziceni, Buzău, Focșani, Adjud, Bacău, Roman, Vadu Moldovei, Spararesti, pe DN2E, Păltinoasa, Cacica, Solea, Arbore, Marginea Sucevița. Durata călătoriei este de aproximativ 7 ore.

Din Cluj-Napoca, poți alege ruta: DN17 Cluj Napoca, Dej, Beciean, Salva, Nasaud, Sangeorz Băi, Vatra Dornei, Pojorata, DN 17 A Sadova, Vatra Moldoviței, Palma, Sucevița. Durata călătoriei este de aproximativ 6 ore.

Cu trenul:

Poți lua trenul cu destinația București - Suceava, de unde poți continua călătoria cu mașina până la Sucevița. Timpul estimat al călătoriei este de aproximativ 8 ore.

Cu avionul:

Există zboruri interne către Suceava, Aeroportul Internațional Ștefan Cel Mare, de unde poți face transferul cu mașina către Sucevița.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult