Mănăstirea din România care ascunde legende fascinante în jurul său și un trecut plin de culoare. Nu trebuie ratată de nimeni

Manastirea Sucevita
Shutterstock

Mănăstirea Sucevița, situată în satul cu același nume, este un important monument istoric, fiind unul dintre simbolurile arhitecturii religioase din Bucovina.  

Amplasată în comuna cu același nume, pe malul pârâului Sucevița, la aproximativ 18 km sud-vest de municipiul Rădăuți, Mănăstirea Sucevița a fost construită în ultimele decenii ale secolului al XVI-lea, prin contribuția financiară a întregii familii de boieri Movilă, din care Ieremia a fost domnitor al Moldovei între anii 1595-1606. Această mănăstire are un istoric impresionant și în jurul ei plutesc multe legndee, care mai de care mai interesante.

Mănăstirea Sucevița - istoric

Construită între anii 1583-1586, mănăstirea a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava în 2015.

Mănăstirea este alcătuită din mai multe obiective, printre care se numără Biserica „Învierea Domnului”, Chilii, Paraclisul, Turnurile de nord-est și nord-vest, precum și Zidul de incintă.

Biserica „Învierea Domnului” a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO în 1993, fiind parte din grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei, alături de alte șapte biserici din regiune.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Mănăstirea Sucevița a fost ctitorită de familia Movilă, care a jucat un rol important în istoria Moldovei.

Monumentul este construit în stilul arhitecturii moldovenești, îmbinând elemente de artă bizantină și gotică, specific epocii lui Ștefan cel Mare.

Incinta mănăstirii este în formă de patrulater, fiind prevăzută cu contraforturi, metereze și turnuri de colț. În interiorul bisericii se găsesc picturi și icoane vechi de mare valoare culturală și religioasă.

Mănăstirea Sucevița este unul dintre cele mai emblematice monumente religioase din nordul Moldovei, încheind suita mănăstirilor ridicate în secolele XV-XVI.

Deosebindu-se de alte mănăstiri prin faptul că a fost rezultatul efortului colectiv al familiei Movileștilor, nu al unui singur ctitor, acest lăcaș sfânt își găsește rădăcinile într-o perioadă de transformare religioasă și socială în țara noastră.

Inițiativa construirii mănăstirii se datorează lui Gheorghe Movilă, care, în tinerețe, a ales calea vieții monahale și a devenit ulterior mitropolit al Moldovei. Despre începuturile mănăstirii se află din documente vechi, deși nu există nimic care să precizeze numele ctitorilor sau data exactă a construcției.

Se știe că inițial exista o biserică de lemn, ridicată în secolul al XIV-lea, în jurul căreia s-a organizat o mică comunitate monahală.

Construcția mănăstirii din piatră a avut loc în perioada anilor 1582-1586, când frații Movilă au devenit sfetnici de încredere ai voievodului Petru Șchiopul.

Ieremia Movilă, vornic în divanul lui Șchiopul și ulterior domn al Moldovei, a fost principalul ctitor al ansamblului mănăstiresc. Împreună cu el este reprezentat Teodosie Barbovschi, fratele de călugărie al lui Gheorghe Movilă și ulterior mitropolit al Moldovei.

Manastirea Sucevita

Legenda Mănăstirii Sucevița 

Mănăstirea Suceviţa este înconjurată de o legendă populară fascinantă. Conform poveştii, în vremurile demult apuse, pe locul unde azi se înalţă măreaţa mănăstire, trăiau nişte călugări singuratici în mijlocul codrilor seculari. Aceşti sihastri îşi construiseră o modestă bisericuţă de lemn pentru a se ruga lui Dumnezeu.

Într-o zi, povestea spune că a sosit în acea pădure o tânără femeie cu un car tras de un jug de bivoli. Femeia s-a înfăţişat în faţa obştii de călugări şi a făcut un legământ surprinzător: ea va căra cu carul său piatra şi materialele necesare pentru construcţia unei noi şi impunătoare mănăstiri de piatră. Unicul lucru pe care l-a cerut a fost ca, după moarte, să fie înmormântată în noua biserică pe care o va clădi cu braţele sale.

Obştea a acceptat oferta femeii, convinsă de devotamentul ei profund. Astfel, vreme de trei decenii întregi, zi şi noapte, neobosita femeie a cărat cu bivoluţii ei materialele de construcţie necesare. În cele din urmă, pe temeliile pregătite de trudnica femeie, marele vornic Ieremia Movilă a ridicat actuala mănăstire Suceviţa, dar femeia nu a fost înmormântată acolo.

Arhitectura mănăstirii

Arhitectura mănăstirii și a bisericii sale impresionează pe oricine ajunge aici. Zidurile groase, aspectul fortificației și cele cinci turnuri, dintre care unul servește drept clopotniță, reflectă necesitatea de apărare a comunității în vremuri de restriște.

Planul pătrat al mănăstirii, cu laturile de 100x104m, este împrejmuit de ziduri masive, înalte de peste 6m.

Biserica mănăstirii, dedicată Învierii Domnului, prezintă o arhitectură tradițională moldovenească, cu influențe bizantine și gotice. Fațada exterioară este decorată simplu, iar ferestrele și portalul ogival al intrării în pronaos reflectă influențe gotice târzii.

Turnul clopotniță, cu cele două clopote decorate cu stema Moldovei și armele familiei Movilă, este o caracteristică distinctivă a ansamblului arhitectural.

Pictura bisericii este un adevărat tezaur cultural, fiind cea mai bine conservată din întreaga regiune. Realizată în perioada domniei lui Ieremia Movilă de o echipă de zugravi conduși de frații Ion și Sofronie, pictura acoperă aproape în întregime pereții bisericii, atât în interior, cât și la exterior. Iconostasul, datând din 1801 și influențat de stilul gotic târziu, este o piesă remarcabilă de sculptură și pictură, oferind un cadru impresionant pentru serviciile religioase.

Mormintele celor doi frați Movilă, Ieremia și Simion, sunt adăpostite în biserica mănăstirii, iar plăcile funerare care le marchează prezintă stemele Moldovei și a familiei Movileștilor, alături de decorații sculptate elaborate.

Ce altceva poți vedea în împrejurimi

Suceava se află în nord-estul României, în frumosul ținut al Bucovinei. Este una dintre cele mai străvechi și semnificative localități din țară, cu o istorie bogată care își întinde rădăcinile pe parcursul multor secole.

De-a lungul timpului, Suceava a fost un centru vital al Moldovei, funcționând ca reședință principală timp de două secole, până când a devenit parte din Imperiul Austriac între anii 1775 și 1918.

În epoca domniei lui Petru I al Moldovei, Cetatea Sucevei a devenit sediul central al puterii în țara Moldovei și a rămas așa până la timpul domniei lui Alexandru Lăpușneanu, când centrul administrativ s-a mutat la Iași.

O vizită în Suceava nu e suficientă ca să vezi varietate de atracții turistice, precum Curtea Domnească din Suceava, Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic (cunoscut și sub numele de Hanul Domnesc), Muzeul de Științe ale Naturii, Muzeul Satului Bucovinean și Planetariul.

Cetatea de Scaun și Cetatea Cheia

Cetățile Sucevei au o importanță deosebită în istoria Moldovei. Cetatea de Scaun a Sucevei și Cetatea Șcheia, construite la sfârșitul secolului al XIV-lea de domnitorul Petru al II-lea Mușat, au servit drept centre de apărare împotriva invaziilor otomane.

Cetatea de Scaun a Sucevei, inclusă în lista monumentelor istorice din județul Suceava din 2004, este situată pe un pinten terminal al unui platou la o altitudine de 70 de metri față de valea Sucevei, oferind o panoramă deosebită a întregii regiuni.

Muzeul Satului Bucovinean

Muzeul Satului Bucovinean, înființat în anii '70, reprezintă o altă atracție deosebită din Suceava. Cu peste 30 de obiective turistice, inclusiv case tradiționale din lemn și ateliere meșteșugărești, muzeul oferă o incursiune captivantă în viața și tradițiile rurale autentice ale Bucovinei.

Vatra Dornei

În apropierea Sucevei, există numeroase alte destinații turistice remarcabile. Stațiunea Vatra Dornei, cunoscută și sub numele de "Perla Bucovinei", îi încântă pe vizitatori cu izvoarele sale minerale și cu peisajele montane spectaculoase. Mănăstirile Voroneț și Putna, construite în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, reprezintă bijuterii ale arhitecturii și spiritualității medievale moldovenești.

Gura Humorului

Gura Humorului este un loc cu adevărat deosebit, mai ales dacă vrei să ai parte de un concediu liniștit. Poți să stai în natură și vizitezi o mulțime de obiective turistice. De asemenea, Munții Rarău și Obcinele Bucovinei atrag turiștii cu peisajele lor spectaculoase și biodiversitatea bogată.

Ciocănești

Satul Ciocănești, cu casele sale pictate în culori vibrante, și Chilia lui Daniil Sihastrul, o mărturie a spiritualității românești, completează aerul idilic al Sucevei. Salina Cacica și Tinovul Mare oferă o incursiune fascinantă în lumea peisajelor naturale și a patrimoniului geologic.

Mănăstirea Putna

Acest lăcaș de cult popular a fost denumit de către Mihai Eminescu drept „Ierusalimul Neamului Românesc”.

Se află la 33 de km de orașul Rădăuți și este printre cele mai importante obiective turistice din Suceava.

Mocănița Huțulca

Dacă ajungi în Suceava, nu rata să faci o călătorie cu Mocănița de la Moldovița - Huțulca. Acest tren cu aburi este printre cele mai spectaculoase obiective turistice din Bucovina. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Ruta trenului din Europa care ajunge în peste 20 de orășele idilice
Ruta trenului din Europa care ajunge în peste 20 de orășele idilice

Dintr-o combinație de romanticism, conștientizare a climatului și dorința de călătorii lente, trenurile de noapte câștigă popularitate în întreaga Europă.

Cum poți să obții o ofertă bună la zboruri last-minute. Trucul care te ajută să economisești
Cum poți să obții o ofertă bună la zboruri last-minute. Trucul care te ajută să economisești

Află cum trebuie să procedezi pentru a obține o ofertă bună la zboruri last-minute. Sunt câteva secrete care, dacă le iei în considerare, îți vor fi de mare ajutor.

Distracție non-stop în Vama Veche, de 1 Mai: ”Ne simțim bine, nu contează cât de frig este afară”
Distracție non-stop în Vama Veche, de 1 Mai: ”Ne simțim bine, nu contează cât de frig este afară”

S-a dat startul nopților albe în Vama Veche. Liberi și dornici de distracție, mii de tineri au împânzit stațiunea care a vibrat, la propriu, în ajunul zilei de 1 Mai.

Recomandări
Cazul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon. Concuzii oficiale: ”Nu există suspiciune că a existat vreo abatere”
Cazul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon. Concuzii oficiale: ”Nu există suspiciune că a existat vreo abatere”

Colegiul Medicilor din Bucureşti prezintă concluziile anchetei la Spitalul Pantelimon din Capitală, privind acuzațiile de administrare necorespunzătoare a unui medicament, ceea ce ar fi dus la decesul a 17 pacienţi în patru zile.

Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului
Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului

În plină ofensivă a forțelor Moscovei în Ucraina, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut, miercuri, suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară din țara vecină, informează Reuters.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.