Dragnea: Un război politic și instituțional în România nu va avea câștigători

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Sambata 30 Septembrie 2017 10:34
Categorie: Politic
Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a declarat vineri, la Sucevița, că ''un război politic în România nu va avea câștigători'', iar atitudinea președintelui Klaus Iohannis ''nu e bună''.

''Atitudinea asta, din partea președintelui Iohannis, câteodată, pentru că are perioade când este foarte în regulă din punct de vedere al relaționării instituționale cu celelalte puteri, câteodată este foarte tranșant și nu cred că este în regulă. Nu poți să ai astfel de atitudine în ceea ce privește Parlamentul, Guvernul, Coaliția, liderii politici, nu cred că e bine. Un război politic în România și poate chiar instituțional nu va avea câștigători. Cine crede că va câștiga un astfel de război se înșeală amarnic. De pierdut sigur va pierde România'', a arătat Dragnea, conform Agerpres.

El a spus că și-ar dori să existe o comunicare și o colaborare corectă'' între președinte, Parlament și Guvern.

''Sunt decizii grele de luat, importante, strategice pentru România. În felul acesta nu e în regulă, pentru că în jurul nostru se întâmplă lucruri, în lume se întâmplă lucruri, din câte știu eu în toate țările dezvoltate, democratice, oamenii, indiferent de la ce partide sunt, comunică, colaborează și stabilesc puncte de vedere comune și pe toate căile și canalele le urmăresc. Noi nu reușim să facem asta și nu de acuma, din 2005 încoace. Poate rupem acest blestem'', a mai spus Dragnea.

Dragnea: Poziția președintelui Iohannis privind legile justiției nu cred că este una corectă

''Nu cred că poziția domnului președinte Iohannis este una corectă, în sensul că ultimatumuri date, legile trebuie să fie îngropate, trebuie să dispară, pentru că CSM-ul, adică procurorii din CSM și încă trei judecători au spus așa, pentru că cea mai mare parte dintre magistrații din România susțin că trebuie să apară niște modificări în legislație. Am citit astăzi mai multe puncte de vedere foarte bine articulate în care o parte din prevederile acestor proiecte sunt susținute, o parte din prevederile respective sunt susținute cu propuneri de modificare și îmbunătățirea lor iar o parte nu sunt susținute. N-am văzut în această zonă o respingere totală. Cred că și majoritatea din Parlament — și nu numai majoritatea — are posibilitatea să pornească dezbateri serioase pe aceste proiecte legi, creând un cadru unde toate asociațiile magistraților, toate instituțiile să vină să se exprime și la final să iasă un pachet pe care și-l dorește toată lumea de bună-credință'', a spus Dragnea, adăugând că dacă ministrul justiției ar fi fost la ședință, ''era un aviz favorabil''.

Dragnea a subliniat că avizul CSM este unul consultativ și că ''Parlamentul mai are dreptul să legifereze''.

''Avizul CSM este important, dar consultativ. Dacă 10 oameni, înțeleg, bine intenționați, opt oameni au alt punct de vedere iar sutele de magistrați din țară au alt punct de vedere, până la urmă Parlamentul, societatea românească nu au dreptul să discute despre asta, să se gândească că sistemul de justiție are nevoie de modificări? (...) În Parlament este locul unde se fac legi în România. Încă, repet. Acolo este locul unde se fac legi în România și acolo este locul unde se fac aceste dezbateri transparente, deschise, dar cu bună-credință'', a afirmat Dragnea.

Liderul PSD consideră ''puțin forțat'' faptul că CSM a respins toate propunerile ce vizau legile justiției.

''Mie mi se pare puțin forțat. În momentul în care respingi tot, absolut tot, una e să spui prevederea asta e bună, aia nu e bună, o putem modifica așa pentru că așa credem noi, dar când este o respingere totală, este foarte greu să credem că acolo a fost vorba de bună-credință. Nu vrem să acuzăm, dar am văzut și alte opinii ale unor judecători. (...) Am înțeles că sunt două probleme spinoase. Cine numește procurorii-șefi, că cineva sau mulți sunt supărați pe asta. Eu am spus de la început că nu am văzut argumentele care să mă facă pe mine, personal, să-mi schimb opinia, că trebuie să rămână și președintele în acest circuit de numire, iar cu Inspecția Judiciară, am spus-o și eu, au spus-o și premierul și ministrul justiției, trebuie să fie un organism de sine stătător'', a susținut Dragnea.

El a spus că pachetul legilor justiției este una dintre priorități și se va discuta săptămâna viitoare în Coaliție care este cea mai bună procedură.

Totodată, Dragnea a subliniat că nu va fi afectată independența justiției prin adoptarea acestor legi iar celor din afara țării le-a transmis ''să se informeze mai bine''.

''Le transmit cu foarte mare respect să se informeze mai bine și că nu avem de gând să afectăm independența justiției'', a declarat Dragnea.

Liviu Dragnea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Dragnea: Guvernul va face o evaluare a celor 135 de secretari de stat
Dragnea: Guvernul va face o evaluare a celor 135 de secretari de stat
Liviu Dragnea: CFR trebuie să plătească amenzi de 142 milioane de euro
Liviu Dragnea: CFR trebuie să plătească amenzi de 142 milioane de euro
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ludovic Orban
Orban, despre închisoarea la domiciliu: ”PNL va ataca această lege idioată la CCR”
Iordache: „E incorect ca intrarea României în Schengen să fie condiţionată de MCV”
Băsescu acuză: "Acesta se numeşte jaf! Au săvârşit cea mai mare samavolnicie”
Fondul Suveran de Investiții, adoptat de Guvern prin OUG, după ce CCR a respins legea
PSD va decide luni ce miniştri sunt remaniaţi. Şi Gabriela Firea riscă sancţiuni
Rădulescu, despre raportul MCV: "Ipocrit. Anumite ţări sunt tratate într-un fel, altele în alt fel"
Călin Popescu Tăriceanu
Tăriceanu, despre dosarul de la DNA: ”Au pus numai lucrurile ce duc la o anumită concluzie - că eu aş fi vinovat”
Nouă gafă a premierului Viorica Dăncilă. Ce cuvânt a folosit în loc de ”predicţii”. VIDEO
Dăncilă: Datele INS arată că măsurile luate de Guvern sunt corecte, creşterea economică este sustenabilă
Dăncilă a criticat raportul MCV. Premierul a precizat însă că rămânerea României în UE este singura cale
Traian Băsescu: ”Dacă ţineţi la România, schimbaţi guvernul!”
Cum explică Florin Iordache gestul obscen prin care a şocat Parlamentul României