Dragnea: Un război politic și instituțional în România nu va avea câștigători

Liviu Dragnea
Inquam

Liviu Dragnea a declarat vineri, la Sucevița, că ''un război politic în România nu va avea câștigători'', iar atitudinea președintelui Klaus Iohannis ''nu e bună''.

''Atitudinea asta, din partea președintelui Iohannis, câteodată, pentru că are perioade când este foarte în regulă din punct de vedere al relaționării instituționale cu celelalte puteri, câteodată este foarte tranșant și nu cred că este în regulă. Nu poți să ai astfel de atitudine în ceea ce privește Parlamentul, Guvernul, Coaliția, liderii politici, nu cred că e bine. Un război politic în România și poate chiar instituțional nu va avea câștigători. Cine crede că va câștiga un astfel de război se înșeală amarnic. De pierdut sigur va pierde România'', a arătat Dragnea, conform Agerpres.

El a spus că și-ar dori să existe o comunicare și o colaborare corectă'' între președinte, Parlament și Guvern.

''Sunt decizii grele de luat, importante, strategice pentru România. În felul acesta nu e în regulă, pentru că în jurul nostru se întâmplă lucruri, în lume se întâmplă lucruri, din câte știu eu în toate țările dezvoltate, democratice, oamenii, indiferent de la ce partide sunt, comunică, colaborează și stabilesc puncte de vedere comune și pe toate căile și canalele le urmăresc. Noi nu reușim să facem asta și nu de acuma, din 2005 încoace. Poate rupem acest blestem'', a mai spus Dragnea.

Dragnea: Poziția președintelui Iohannis privind legile justiției nu cred că este una corectă

Citește și
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea: CFR trebuie să plătească amenzi de 142 milioane de euro
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

''Nu cred că poziția domnului președinte Iohannis este una corectă, în sensul că ultimatumuri date, legile trebuie să fie îngropate, trebuie să dispară, pentru că CSM-ul, adică procurorii din CSM și încă trei judecători au spus așa, pentru că cea mai mare parte dintre magistrații din România susțin că trebuie să apară niște modificări în legislație. Am citit astăzi mai multe puncte de vedere foarte bine articulate în care o parte din prevederile acestor proiecte sunt susținute, o parte din prevederile respective sunt susținute cu propuneri de modificare și îmbunătățirea lor iar o parte nu sunt susținute. N-am văzut în această zonă o respingere totală. Cred că și majoritatea din Parlament — și nu numai majoritatea — are posibilitatea să pornească dezbateri serioase pe aceste proiecte legi, creând un cadru unde toate asociațiile magistraților, toate instituțiile să vină să se exprime și la final să iasă un pachet pe care și-l dorește toată lumea de bună-credință'', a spus Dragnea, adăugând că dacă ministrul justiției ar fi fost la ședință, ''era un aviz favorabil''.

Dragnea a subliniat că avizul CSM este unul consultativ și că ''Parlamentul mai are dreptul să legifereze''.

''Avizul CSM este important, dar consultativ. Dacă 10 oameni, înțeleg, bine intenționați, opt oameni au alt punct de vedere iar sutele de magistrați din țară au alt punct de vedere, până la urmă Parlamentul, societatea românească nu au dreptul să discute despre asta, să se gândească că sistemul de justiție are nevoie de modificări? (...) În Parlament este locul unde se fac legi în România. Încă, repet. Acolo este locul unde se fac legi în România și acolo este locul unde se fac aceste dezbateri transparente, deschise, dar cu bună-credință'', a afirmat Dragnea.

Liderul PSD consideră ''puțin forțat'' faptul că CSM a respins toate propunerile ce vizau legile justiției.

''Mie mi se pare puțin forțat. În momentul în care respingi tot, absolut tot, una e să spui prevederea asta e bună, aia nu e bună, o putem modifica așa pentru că așa credem noi, dar când este o respingere totală, este foarte greu să credem că acolo a fost vorba de bună-credință. Nu vrem să acuzăm, dar am văzut și alte opinii ale unor judecători. (...) Am înțeles că sunt două probleme spinoase. Cine numește procurorii-șefi, că cineva sau mulți sunt supărați pe asta. Eu am spus de la început că nu am văzut argumentele care să mă facă pe mine, personal, să-mi schimb opinia, că trebuie să rămână și președintele în acest circuit de numire, iar cu Inspecția Judiciară, am spus-o și eu, au spus-o și premierul și ministrul justiției, trebuie să fie un organism de sine stătător'', a susținut Dragnea.

El a spus că pachetul legilor justiției este una dintre priorități și se va discuta săptămâna viitoare în Coaliție care este cea mai bună procedură.

Totodată, Dragnea a subliniat că nu va fi afectată independența justiției prin adoptarea acestor legi iar celor din afara țării le-a transmis ''să se informeze mai bine''.

''Le transmit cu foarte mare respect să se informeze mai bine și că nu avem de gând să afectăm independența justiției'', a declarat Dragnea.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Dragnea: Guvernul va face o evaluare a celor 135 de secretari de stat
Dragnea: Guvernul va face o evaluare a celor 135 de secretari de stat

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, vineri, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, că premierul va face o analiză a celor 135 de secretari de stat din Guvern.

Liviu Dragnea: CFR trebuie să plătească amenzi de 142 milioane de euro
Liviu Dragnea: CFR trebuie să plătească amenzi de 142 milioane de euro

Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a acuzat, vineri dimineața, Căile Ferate Române (CFR), că ar provoca datorii de sute de milioane de euro statului român.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.