Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Slănina, alimentul ideal pentru zilele geroase. Cum recomandă nutriționiștii să o mâncăm

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sezonul friguros aduce o schimbare importantă în meniu. Verdeţurile şi crudităţile sunt însoţite tot mai des de slănină, despre care românii spun că e alimentul ideal pentru zilele geroase.

Crudă, afumată, murată sau prăjită sub formă de jumări, slănina creşte semnificativ vânzările producătorilor. Slănina ajunge şi peste hotare, astfel că valoarea exportului s-a triplat în ultimii doi ani. În restaurante, bucătarii se întrec în reţete în care vedeta este slănina, iar la Sibiu a fost organizată o manifestare culinară dedicată ei.

O carmangerie din Săcele, judeţul Braşov, vinde săptămânal o tonă de slănină maturată în saramură şi afumată natural. Clienţii o preferă pe cea cu un fir de carne în ea.

Nutriţioniştii spun că slănina este recomandată mai ales în zilele friguroase, când ne-am planificat activităţi ce implică efort fizic.

Citește și
magazin produse carne
Ce vor pune românii pe masa de Crăciun, în loc de porc. Un kilogram costă şi 80 de lei

Tot ei susţin că este indicat să o consumăm în prima parte a zilei şi doar însoţită de legume.

Flavia Ioana Manole, nutriționist dietetician: ”Are un rol benefic asupra organismului. Creierul este un organ gras, care preferă grăsimea ca să funcţioneze la parametri normali, dar grăsime sănătoasă.”

Proprietarea unui bistro din centrul Brașovului tocmai îşi anunţă clienţii că a introdus în meniu "chisătură" - o tocătură de slănină cu ceapă, asezonată cu roşii bio sau murături, după caz.

Oana Coantă: ”Clienţii s-au reîntors la gusturile astea, vor să își aducă aminte de slănină afumată şi de tot ce înseamnă legătura asta cu cei de la ţară.”

Simplă, tăvălită prin boia sau stropită cu mujdei de usturoi, slănina i-a încântat pe musafiri la un prânz organizat în comuna Cristian, de lângă Sibiu. Porcul clasic s-a întrecut cu cel de Bazna sau de Mangaliţa.

Bisericile fortificate din Trasilvania au fiecare câte un turn al saninei unde saşii puneau la păstrare, în loc răcoros slănină obţinută de la porcii crescuţi în gospodărie.

Derivatele din slănină, cum ar fi jumările sau untura, sunt şi ele foarte apreciate. Mai ales dacă sunt însoţite de brânzeturi, zacusca şi murături. Slănina, sau şuncă, aşa cum i se spune în anumite regiuni, a trecut şi graniţa. Valoarea exporturilor a crescut de la o jumătate de milion de euro în 2015, la aproape 1,7 milioane de euro în 2017.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult