Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sărbătoare de comemorare a morților, în Transilvania. „E important să ne amintim de ei întodeauna”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Credincioşi din Transilvania au sărbătorit duminică "Luminaţia", sau ziua Morţilor. 

În contextul pandemiei, însă, numărul celor care au mers cu flori și lumânări la mormintele celor dragi a fost mai mic, iar aceştia au păstrat distanță fizică și au purtat măști. Mormintele au fost împodobite, iar rudele celor trecuți la cele veșnice au ținut momente de reculegere.

Obieciul străvechi spune că în noaptea de Luminație, porțile tărâmului de dincolo se deschid.

Femeie: "Pentru că i-am iubit foarte mult, este important să ne amintim de ei întodeauna, indiferent de vremuri..."

Bărbat: "În primul rând este o aducere aminte a efortului depus de părinţi şi înaintaşi pentru realizările noastre. Este bine acest lucru, să ştim că avem rădăcini, dar să ştim că avem şi aripi."

Dacă în alţi ani întregul eveniment se desfăşura noaptea, anul acesta restricţiile impuse de pandemie au schimbat mersul lucrurilor.

Femeie: "Chiar am observat că nu există unul care să fie fără mască, toţi respectă şi speram că ne ajută şi cei morţi, ca să nu ne îmbolnăvească cei care vin."

Şi la cimitirul din Albă Iulia, încă de la orele amiezii, au ajuns cei care au venit să aprindă o lumânare în amintirea celor plecaţi. Bărbat: "E ocazia perfectă pentru noi ardelenii să îi pomenim pe cei răposaţi şi obiceiul la noi este să te duci cu o floare, un ghiveci de flori, o lumânare să spui o rugăciune."

Bărbat: "Te împaci sufletește când vii şi îţi mai aduci aminte de mame, unchi, nepoţi. Vin oamenii cu măşti şi pregătiţi, dar nu mai e lumea care a fost înainte era plin."

Oamenii au aranjat cu grijă fiecare mormânt. Florile şi candelele aprinse au creat, de la distanţă, o imagine aparte. Se spune că lumânările aprinse îi ajută pe cei plecaţi să găsească drumul spre odihna veşnică.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult