Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Președintele a retrimis Parlamentului legea energiei. Românii cu fotovoltaice erau obligați să-și pună și baterii solare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe motiv că bateriile de stocare a energiei sunt scumpe și ar fi descurajată producția de energie verde, președintele a retrimis Parlamentului legea energiei electrice.  

Proiectul a ajuns la promulgare cu o modificare inițiată de PSD care a stârnit nemulțumirea prosumatorilor. Legea îi obligă pe cei peste 100.000 de oameni care au panouri fotovoltaice să își instaleze și baterii de stocare, în condițiile în care acestea pot costa și de două ori mai mult decât panourile fotovoltaice.

Dan Pîrsan, Asociația Prosumatorilor: ”Lucrurile se vor mișca în timp și prețul acestor acumulatori va scădea, mai ales că industria așteaptă niște baterii minune care vor revoluționa tot ce știam până acum, dar lucrul acesta ar trebui să vină natural, și nu forțat, nu retroactiv și, dacă se poate, cu un sprijin al statului”.

Se pregătesc două fonduri pentru proiecte de stocare

Până acum, statul român nu s-a implicat în finanțarea sistemelor de stocare a energiei electrice. Două programe ar trebui lansate din toamnă prin care oamenii să îsi poată instala baterii, panouri sau baterii de stocare și panouri.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”Pe baza solicitărilor primite, și sunt peste 80 de solicitări, estimăm că vom putea finanța undeva la 1.800 de Mgw în baterii și, din fondul pentru modernizare, pregătim două fonduri pentru stocare”.

Citește și
Electric
Românii care vor trebui să își instaleze al doilea contor pentru electricitate. Costul este uriaș

Legea a fost modificată de parlamentari la sfârșitul sesiunii, în luna iunie, iar dezbaterea sa nu se va putea relua decât în septembrie, când se termina vacanța parlamentară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult