Cum pot deveni prosumatori cei care locuiesc la bloc, fără să plătească. Panouri fotovoltaice gratuite, în Sectorul 6
Și oamenii care locuiesc la bloc pot deveni prosumatori fără să plătească nimic. O organizație non-guvernamentală le oferă posibilitatea să instaleze gratuit panouri fotovoltaice.
Un proiect pilot a fost realizat în sectorul 6 al Capitalei, dar sunt pe listă și celelalte sectoare. Fiecare asociație de proprietari înscrisă va primi 15.000 de euro.
Pe un bloc din sectorul 6 a fost instalat un sistem de 5 KiloWați de panouri fotovoltaice. Totul a fost posibil prin proiectul „ÎntreVecini”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acest bloc pe care mă aflu acum este primul pe care au fost montate panouri fotovoltaice prin acest program. Așadar, locatarii au devenit mici prosumatori și vor beneficia de costuri reduse la consumul comun de energie electrică.”
Dan Tudose, specialist fotovoltaice: „Producția de energie electrică este consumată instantaneu pentru consumatori în timpul zilei, iar surplusul este livrat în rețeaua publică și se primește o factură de reducere pentru energia livrată către rețeaua națională”.
Aurel Bratu, președintele asociației de proprietari: „Au fost 88 de blocuri implicate în acest proiect”.
Nadia Crânganu, cenzor în cadrul asociației de proprietari: „Am fost și noi surprinși că ne-au ales pe noi. După iarna aceasta în care prețurile au explodat cu toții căutăm alternative și de încălzire și pentru energie electrică”.
Pe lângă instalarea panourilor fotovoltaice, voluntarii care au demarat proiectul vor organiza și cursuri pentru locatari.
Sabina Mihăelescu, mangerul general al organizației între vecini: „Din discuțiile noastre unii își doresc grădină, alții sunt mai mult pe direcția de spor, alții sunt pe educație financiară, educație civică, educație legală”.
Locatarii au amenjat și grădina din spatele blocului.
Femeie: „Foarte frumos, ne-am ocupat aseară și am pus zarzavaturi, mai punem. Mai am o vecină aici și mai vine și ea să mă ajute”.
Bărbat: „Am avut privilegiul de a fi primii care să beneficiem de așa ceva și așteptăm rezultatele”.
Asociațiile de locatari din celelalte sectoare ale capitalei se pot înscrie în proiect pe site-ul intrevecini.ro. Cei interesați vor găsi și un ghid explicativ despre cum pot deveni prosumatori la bloc.
Trebuie să depună o scrisoare de intenție, să aibă un spațiu verde și o terasă însorită pentru panouri.
Femeie: „Chiar m-a surprins în mod plăcut ceea ce au făcut ei și vrem și noi să facem”.
La final va fi selectat un singur bloc din fiecare sector, care va primi 15.000 de euro, bani veniți din sponsorizări. Voluntarii vor sa extindă proiectul și în alte orașe.