Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mai multe vaccinuri gratuite sau compensate pentru pacienții români. Despre ce seruri este vorba

Your browser doesn't support HTML5 video.

După treizeci de ani cu lipsuri de lungă durată în stocurile de vaccinuri, guvernul promite o acoperire mai bună a imunizării gratuite și acces compensat pentru adulți.

De la 1 decembrie, vaccinul împotriva cancerului de col uterin va fi disponibil la jumătate de preț, pentru femeile de până în 45 de ani. Iar băieții între 11 și 18 ani pot fi imunizați gratuit împotriva infecției cu papiloma-virus. În plus, pentru copiii de peste 2 ani, este în premieră, gratuit, și vaccinul gripal sub formă de puf.

Vaccinul intranazal împotriva gripei sezoniere a devenit gratuit cu rețetă de la medicul copilului. Altfel, costă 120 de lei.

Acum cinci ani, în epidemia de gripă au murit 99 de români. În accest an, varianta injectabilă costă 60 de lei.

Reporter: Ce se modifică?

Cosmina Berbecel, expert al campaniei de vaccinare: „Vaccinurile gripale sunt compensate diferit, 50% pentru categoriile de vârstă 45-64 de ani, inclusiv fără comorbidități”.

Imunizarea împotriva gripei rămâne gratuită pentru copiii de la 6 luni la 18 ani, gravide, personal medical, bolnavii cronici și vârstnici peste 65 de ani.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Trebuie să ne păstrăm statusul de țară fără poliomielită, fără epidemii de rujeolă, rubeolă și trebuie să le oferim o șansă femeilor din România prin vaccinarea împotriva papiloma virus”.

Cele două doze necesare imunizării HPV costă acum, la liber, 1300 de lei.

De la 1 decembrie, vaccinul împotriva HPV devine gratuit pentru orice persoană între 11 și 18 ani. România intră astfel în rândul țărilor care își protejează și adolescenții băieți de ravagiile acestei infecții care provoacă de la negi benigni în zona intimă la cancer oral, rectal și penian.

Mai mult, femeile până la 45 de ani îl pot obține compensat cu 50%. Vaccinarea rămâne facultativă, valabil și pentru celelalte vaccinuri.

Pe lista de compensare parțială vor intra alte șase vaccinuri, care previn ori scad complicațiile unor boli invalidante. Pot fi cumpărate așadar la jumătate de preț pentru adulți și copii, dacă nu sunt deja în schema gratuită.

Printre ele, serul antivaricelic, o boală care distruge sistemul imunitar al copiilor și îl aduce la nivelul unui bolnav de SIDA, timp de o jumătate de an. Iar în acest interval unii dezvoltă boli autoimune grave.

Camelia Păun-Grigore, medic de familie: „Am un caz îngrozitor, foarte, foarte urât”.

Reporter: O boală vaccinabilă?

Camelia Păun-Grigore, medic de familie: „Dacă se vaccina și nu făcea varicelă, nu avea problemele astea. Nu avem, nu există tratament la noi în țară. Sunt pacienți care nu acceptă niciun fel de informație medicală și nu vor să se vaccineze. Internetul își spune cuvântul”.

Prețul întreg al imunizării împotriva varicelei este 400 de lei. Cu rețetă va costa 200 de lei. A doua direcție a strategiei pro-vaccinare a guvernului sunt campaniile de informare, pe care ar trebui să le facă tot medicii.

Pe de altă parte, propunerile de a-i sancționa pe medicii care oferă pacienților informații neverificate despre vaccinare au fost respinse.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult