Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ajutoare de stat pentru producătorii români de alimente. Ce sume vor primi de la guvern

Your browser doesn't support HTML5 video.

După ce a plafonat adaosul comercial pentru câteva alimente de bază, Guvernul anunță că va acorda ajutoare de stat pentru producătorii de alimente.  

Câte 150 de milioane de euro, anual, vor fi puși la dispoziția fabricilor de profil pentru a-și crește producția, fie că vorbim despre industria cărnii, a lactatelor și brânzeturilor ori a panificației.

Sunt tocmai sectoarele pentru care țara noastră și-a crescut importurile în ultimii ani.

Noua schema de ajutor din industria alimentară va aduce 150 de milioane de euro pe an pentru producătorii români, prevede o ordonanță adoptată de guvern.

Beneficiarii ajutorului de stat sunt firme care activează în fabricarea, prelucrarea și conservarea cărnii, peștelui, cartofilor, sucurilor, fructelor și legumelor, uleiurilor, lactatelor, brânzeturilor, morăritului, panificației, patiseriei și zahărului.

Citește și
Fratii Micula
Curtea de Conturi: Statul trebuie să recupereze o datorie de aproape 400 de milioane de euro de la frații Micula

Banii pot fi folosiți pentru cumpărarea de utilaje, echipamente, instalații și nu pentru altfel de cheltuieli, precum cele cu salariile. Firmele vor trebui să aibă o contribuție de cel puțin 25% din costurile investiției, din resurse proprii, inclusiv din credite bancare, pe care statul le poate garanta astfel încât dobânzile să fie mai reduse.

Pe perioada celor patru ani, cât va dura programul, Guvernul estimează un număr total de 140 de beneficiari, adică 70% din cei care activează în domeniile incluse în acest program.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: ”Domeniile care prin această schemă vor fi putea fi constituite unități de procesare sunt exact cele în care România înregistrează acum deficit”.

Un beneficiar poate primi cel mult 500.000 de euro

La carne și preparate din carne, de exemplu, importăm anual produse de peste 1 miliard de euro, iar exporturile sunt la mai puțin de jumătate. Iar în cazul lactatelor, avem un deficit de peste 100 de milioane de euro pe an.

Vlad Gheorghe, președintele Organizației pentru Produse Alimentare: ”Dacă vrem să mergem direct către preț accesibil consumatorului, subvenționăm producția, așa avem prețuri accesibile și facem și export”.

Un beneficiar al ajutorului va putea primi cel mult 500.000 de euro pentru înființarea de linii de producție, extinderea celei existente sau diversificarea ei.

Daniel Radu, Asociația Forța Fermierilor: ”Pleacă foarte mult grâu la export, foarte multă rapiță, floarea-soarelui, care ar putea fi procesate la noi și exportate ca proces finit”.

Pe de altă parte, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privid plafonarea adaosului comercial pentru 14 alimente de bază, care cuprinde câteva tipuri de pâine, carne, ouă, iaurt, fructe și legume. Noile reglementări vor intra în vigoare peste o lună.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult