Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Putin, băgat la mijloc, la summit. Fotografia care arată cine este, de fapt, adevăratul lider

Your browser doesn't support HTML5 video.

„China este dornică să coopereze cu Rusia, pentru a-şi asuma responsabilitatea de mari puteri şi a injecta stabilitate şi energie pozitivă, într-o lume cuprinsă de haos", a declarat președintele chinez Xi Jinping.

Declarațiile au fost făcute în cadrul summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, organizat în Uzbekistan. Și totuși, poziția lui Vladimir Putin este grav afectată de fiasco-ul armatei ruse în Ucraina. Iar președintele Xi trebuie să fi remarcat răspunsul unit al Occidentului la invazia din Ucraina, în caz că are planuri similare pentru Taiwan.

La principala ședință a summitului din Uzbekistan, președintele rus și-a lansat obișnuitele săgeți împotriva Occidentului.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Rusia furnizează asistență pentru rezolvarea unor probleme precum energia și alimentația, care se agravează din cauza unor greșeli sistematice făcute de economii majore ale planetei în sfera finanțelor ori a energiei.

Joi, în schimb, în cursul întâlnirii avute de Putin cu omologul sau chinez, elefantul din cameră, adica invazia Rusiei în Ucraina, n-a putut fi ignorat.

Citește și
xi jinping, vladimir putin
Xi Jinping a evitat să cineze cu Vladimir Putin, după întâlnirea de joi de la summitul regional de securitate din Uzbekistan

Vladimir Putin: Vă înțeleg întrebările și îngrijorările legate de conflictul din Ucraina. O să vă explic în detaliu poziția noastră în această chestiune, chiar dacă am mai vorbit despre asta.

Ivan Watson, corespondent CNN: „Întrebări şi preocupări" sună parcă a schimbare de ton faţă de precedenta întâlnire a celor doi lideri, la începutul lunii februarie, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice din Beijing, când au împărtăşit explicit neîncrederea şi antipatia faţă de guvernul american. Vorbeau atunci de un parteneriat fără limite şi de crearea unei lumi noi, care să nu mai fie dominată de SUA. Câteva săptămâni mai târziu, Putin lansa invazia din Ucraina, care n-a decurs deloc conform planurilor Kremlinului. Armata rusă a suferit multiple umilinţe, iar Puțin e mai izolat ca niciodată. Şi are nevoie de China mai mult ca oricând.

"Trebuie să abandonăm jocurile cu rezultat nul şi politică ce constă în crearea de blocuri", a declarat, la rândul lui, Xi Jinping în fața participanţilor la summit. Preşedintele chinez nu a numit nicio ţară, dar China foloseşte în general acest tip de discurs pentru a denunţa Statele Unite şi pe aliaţii acestora.

Xi Jinping, președintele Chinei: În prezent, prinde viteză evoluţia unor schimbări majore, nemaivăzute de un secol. Lumea a intrat într-o fază de răsturnări şi schimbări. Ar trebui să speculăm momentul şi să ne consolidăm solidaritatea şi cooperarea şi să promovăm construcţia unei comunităţi solide în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai. Ar trebui să ne sprijinim reciproc eforturile de protejare a intereselor de securitate şi dezvoltare, împiedicând forţe externe să instige la revoluţii colorate ori să se amestece în treburile interne ale altor state.

Corespondent CNN: Din partea lui Xi Jinping nu am auzit, totuşi, un sprijin cu toată gura pentru războiul Rusiei în Ucraina, iar Casa Albă s-a grăbit să pună în evidenţă acest lucru, punctând că, atunci când e vorba de parteneriate, acestea se opresc la gropile comune din Ucraina. Dacă administraţia Biden n-a sesizat până acum indicii ale unui ajutor chinezesc pentru maşinăria de război a Rusiei, în schimb, Bejingul cumpăra masiv energie la preţ redus din Rusia.

De altfel, Vladimir Putin s-a declarat convins că schimburile comerciale vor depăşi 200 de miliarde de dolari în acest an, faţă de 140 de miliarde, anul trecut.

Putin, băgat la mijloc

 

Cei atenţi la detalii, au făcut mare caz de scena în care, la o discuţie degajată, Vladimir Putin şi preşedintele Belarusului stăteau înghesuiţi pe o canapea scundă şi-l ascultau pe liderul turc, Recep Taip Erdogan, care îi domina uşor, aşezat pe un scaun mai înalt.

 

Observatorii au găsit un simbol şi în aranjamentul floral aşezat între Putin şi Xi Jinping, ce trimitea cu gândul la un ... coşciug.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult