Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Premierul Armeniei: Vom ceda Azerbaidjanului din teritoriu, pentru a evita un nou război

Armenia trebuie să predea Azerbaidjanului patru sate de frontieră și să revină la frontierele din perioada sovietică, ca parte a unui efort de pace, a declarat premierul țării.

El a avertizat că, dacă nu procedează astfel, alternativa este o nouă rundă de lupte sângeroase între cele două națiuni din Caucazul de Sud.

În cadrul unei vizite la frontieră, marți, premierul Nikol Pashinyan a declarat că guvernul a decis să demarcheze și să delimiteze întreaga frontieră, inclusiv să returneze zonele care se află pe teritoriul recunoscut internațional al Azerbaidjanului, dar care au fost controlate de Armenia de la căderea Uniunii Sovietice.

"Politica noastră este că trebuie să prevenim un război - nu trebuie să permitem începerea unui război", a spus el, potrivit Politico, susținând că Armenia s-ar putea confrunta cu un atac "până la sfârșitul săptămânii" dacă nu cedează satele.

În timp ce Azerbaidjanul a cerut returnarea exclavelor, Erevanul a sperat că acestea ar putea face parte dintr-un schimb, cu trupele azere care se vor retrage din cei aproximativ 215 kilometri pătrați de teritoriu armean pe care i-au luat în timpul unei scurte invazii în 2022.

Citește și
Nikol Pashinyan, nikol pasinian
Statul care s-a săturat să fie aliatul Rusiei și care vrea să facă parte din UE. Decizia care va stârni furie la Kremlin

Potrivit lui Pashinyan, acest acord a fost refuzat și satele trebuie să fie returnate, pentru a se asigura că Azerbaidjanul nu lansează o nouă ofensivă.

Nu s-a menționat dacă Azerbaidjanul ar fi de acord să predea o exclavă armeană în interiorul granițelor sale, cu o suprafață aproximativ egală cu cea a celor patru sate.

Declarația a fost făcută în contextul în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat Armenia, lăudând sprijinul tot mai mare al țării pentru Ucraina și a declarat că alianța îi va susține "suveranitatea și integritatea teritorială".

Armenia a căutat legături mai strânse cu Occidentul de la începutul războiului total al Rusiei în Ucraina, Pashinyan declarând anul trecut la POLITICO că Moscova nu mai este un garant de încredere pentru securitate.

Marți, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a vizitat fosta regiune Nagorno-Karabah, aflată în interiorul granițelor țării sale, dar care a fost până anul trecut sub control armean după un război din anii 1990. O ofensivă azeră din septembrie a cucerit teritoriul, declanșând un exod în masă al celor 100.000 de locuitori armeni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult