Două țări rivale au deschis din nou focul la graniță. Bilanțul soldaților uciși
Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc, marţi, de tiruri la frontiera dintre cele două ţări rivale din Caucaz, un incident care, potrivit Erevanului, a provocat moartea a doi soldaţi armeni, relatează AFP.
Marţi dimineaţă, "unităţi ale forţelor armate azere au deschis focul (...) asupra poziţiilor armene din apropierea Nerkin Hand", un sat din sudul regiunii Siunik, care se învecinează atât cu Azerbaidjanul, cât şi cu enclava azeră Nahcivan, a precizat Ministerul armean al Apărării într-un comunicat. "Potrivit informaţiilor preliminare, doi armeni au fost ucişi şi alţi câţiva au fost răniţi", a adăugat acesta.
Potrivit unui comunicat al Ministerului azer al Apărării din Azerbaidjan, forţele armene au tras de două ori luni seara asupra poziţiilor sale "în direcţia satului Kohanabi, în regiunea Tovuz", din nord-vestul Azerbaidjanului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La rândul său, serviciul azer al gărzii de frontieră a afirmat că acest atac asupra poziţiilor armene a fost o "operaţiune de răzbunare" ca răspuns la o "provocare" a forţelor armene care a avut loc luni seara şi care, potrivit Baku, s-ar fi soldat cu rănirea unui soldat azer.
La finalul operaţiunii de marţi, "postul militar din care s-au tras focuri de armă (...) a fost complet distrus", a precizat serviciul azer de pază a frontierei, promiţând un "răspuns şi mai sever şi mai hotărât" la "orice provocare" la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan.
Ministerul armean al Apărării a respins aceste acuzaţii, afirmând că ele "nu corespund realităţii".
Acest incident intervine la scurt timp după realegerea preşedintelui azer Ilham Aliev, care se află la putere în această ţară bogată în hidrocarburi de două decenii. Omul forte de la Baku, în vârstă de 62 de ani, profită de victoria sa militară asupra locuitorilor din Nagorno-Karabah. În septembrie 2023, armata azeră, într-o ofensivă fulgerătoare, a preluat controlul total asupra acestei enclave muntoase populate de armeni şi autoproclamate republică, forţând zeci de mii de locuitori să fugă.
În timp ce susţine că urmăreşte un proces de pace cu Armenia, preşedintele azer nu şi-a ascuns niciodată celelalte ambiţii teritoriale ale sale: controlul regiunii armene Siunik pentru a lega enclava Nahcivan de restul Azerbaidjanului.