Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Schimbare pregătită pentru livratori și șoferii de ride-sharing. Ar putea deveni angajați cu normă întreagă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Curierii și șoferii din aplicațiile de ride-sharing ar putea trece de la liber profesionist la angajați cu normă întreagă, conform noilor reguli europene.

Platformele digitale vor fi obligate să le ofere drepturi, precum concediu plătit, asigurare de sănătate, și pensie. În plus, nu vor mai putea fi concediați automat de algoritmi, cum se întâmplă acum.

În prezent, dacă un curier pe bicicletă se accidentează în timp ce livrează o comandă, suportă toate cheltuielile medicale. Deși lucrează cu program fix și primesc sarcini ca angajații, lucrătorii platformelor digitale de livrare, transport sau servicii pentru acasă nu beneficiază de aceleași drepturi, nu au șomaj sau pensie. Potrivit Comisiei Europene, jumătate dintre lucrătorii de pe platforme câștigă sub salariul minim, iar aproape jumătate dintre orele lucrate nu sunt plătite.

Reporter: "Cât de mare crezi că este acest fenomen la nivelul României?".

Nicu Ștefănuță, vicepreședintele Parlamentului European: "Este greu de estimat pentru că nu avem cifre, dar este oricum de ordinul milioane, peste unu-două milioane de lucrători contează mai mult protecția socială a acelor oameni și să aibă și ei un beneficiu de la Casa de Asigurări de Sănătate sau să plătească la pensii și șomaj".

Citește și
livrari 1 martie
„În perioada asta fac undeva la 150-200 km pe zi”. Prima zi de primăvară, o provocare pentru curierii care au livrat flori

În anumite condiții, se va considera automat că există o relație de muncă, fără ca persoana să fie nevoită să demonstreze acest lucru. Statele membre vor introduce reguli prin care, dacă platforma controlează activitatea lucrătorilor, aceștia vor fi considerați angajați.

Astfel, lucrătorii vor avea acces mai ușor la drepturi precum concediu sau asigurare de sănătate. Dacă platformele îi clasifică greșit ca independenți, acestea vor trebui să dovedească că nu există o relație de muncă.

Aida Chivu, specialist în resurse umane: "O companie ar trebui să se uite în istoric și să vadă o perioadă de timp cum a funcționat foarte bine, dacă în ultimul an a avut mulți angajați stabili. Acolo unde sunt perioade instabile, unde în istoricul a 6 luni s-a perindat un număr mare de angajatori, acolo trebuie văzut care e forma potrivită legală prin care ei pot fi integrați în companie, fie vorbim de contract cu normă parțială, fie găsită o formă de liber profesionist, bineînțeles fiind ajutat și angajatul".

Directiva europeană reglementează și utilizarea inteligenței artificiale la locul de muncă.

Noua directivă impune ca utilizarea algoritmilor la locul de muncă să fie transparentă și echitabilă. Astfel, lucrătorii platformelor digitale nu pot fi concediați pe baza unei decizii luate de un algoritm sau de un sistem automat, practic de un robot, așa cum s-a întâmplat frecvent până acum. Hotărârile algoritmilor vor fi verificate de către specialiști, iar lucrătorii vor avea dreptul să conteste deciziile automate dacă le consideră nedrepte. În prezent, aceștia nu au această opțiune.

Statele membre au doi ani la dispoziție pentru a transpune directiva în legislația națională, altfel riscă sancțiuni din partea Uniunii Europene.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult