Românii au lăsat bucătăria de Paște pe mâna profesioniștilor. Cât costă un meniu livrat acasă
Unii nu mai vor să muncească mult în bucătărie. Preferă să comande mâncarea gata pregătită. Curierii se perindă deja pe la ușile clienților și le aduc pachetele pentru Paște.
Față de alți ani, au avut mare succes meniurile fără carne de miel, spun bucătarii. Oamenii au ales în schimb, curcanul, vita sau clasica friptură de porc. Asta, pe lângă sarmale și salată de boeuf.
”Așa se servește la noi. Masa pentru două, trei persoane, de Paște. Eu zic că e suficient. Meniul costă 279 de lei. Este suficient pentru două persoane mâncăcioase”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
O friptură bună se face cu atenție. Linia dintre o carne fragedă, care se dezlipește de pe os, și una uscată sau prea puțin gătită este fină, spun bucătarii. Clienții care nu au vrut să dea greș pentru masa de Paște au comandat friptura gata de pus în farfurii.
Chef Simon Alkalas: ”Aici avem o comandă care se numește gât de miel gătit lent. Este afumat și ardem și niște boia afumată. Uitați, vă rog frumos, uitați! Se pune așa, cu miere de albine. Din păcate nu ajunge mirosul și gustul peste cameră!”.
Pe lângă miel și carnea de vită, porc sau curcan au fost cerute anul acesta.
Sunt zile de foc în bucătăriile restaurantelor. Angajații se apucă de gătit înainte să răsară soarele și termină cu mult după lăsarea întunericului. Doar ca să onoreze toate comenzile pe care s-au angajat să le trimită la ușa clienților.
”Pentru stufat ne-am pregătit cu 300 de kilograme, pentru friptura de miel, tot așa, în jur de 300 de kilograme. Avem undeva la 250 de porții de miel, vreo 200 de vițel”.
Meniurile fără miel ajung la 1.000 de lei
Vin tare din urmă și sarmalele. 13.000 de bucăți au fost comandate într-un restaurant din Capitală. Mai multe decât anul trecut. După ce au stat în cuptor ore bune, sunt gata de pus pe masă.
”- Câte sarmale?
- 15 la porție.
- Până la 13.000 aveți de treabă!
- Avem, avem. Au plecat deja o mare parte”.
De altfel, preparatele fără carne de miel au avut mare succes. Astfel că, pentru unele familii, masa de Paște aduce mai mult cu cea de Crăciun - cu sarmale, salată de boeuf, friptură de porc sau curcan. Diferența o fac ouăle roșii și pasca.
Dragoș Bercea, bucătar: ”În jur de 30 - 40% din comenzi nu conțin miel. Oamenii preferă rulou de curcan sau friptură de porc. Drobul de vițel este căutat. Avem și salată a la russe”.
Marius Tudosiei, reprezentantul unei băcănii: ”Noi am inventat un meniu de Paște fără miel care a avut succes. În jur de 17 % din totalul de comenzi a fost reprezentat de meniul fără miel, asta pentru că din toți anii anteriori am învățat că sunt și oameni care nu pot mânca miel și nu vor să mănânce oaie”.
Meniurile fără miel pentru 4 - 6 persoane depășesc 1.000 de lei și, de regulă, conțin mai multe tipuri de carne.