Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un oraș din Europa este în pericol să fie măturat de o uriașă revărsare de apă. „Valul ar putea fi de câțiva metri înălțime”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Europa Centrală, coșmarul inundațiilor nu s-a terminat, numeroase localități din Cehia, Polonia ori Austria fiind acoperite de ape.

În Polonia, un oraș cu 44.000 de locuitori este în pericol să fie măturat de o uriașă revărsare de apă dintr-un lac pe care zilele de ploi l-au suprasaturat.

Militari și voluntari fac eforturi supraomenești pentru consolidarea digului de protecție.

Între timp, și în estul Germaniei, crește necontenit nivelul râului Elba.

Primarul unui oraș polonez deja inundat, Nysa, a cerut vigilență sporită întregii populații de 44.000 de oameni. Există riscul ca o breșă într-un dig de la un lac din apropiere să ducă la revărsarea unei uriașe cantități de apă, ca un tsunami!

„Este recomandat să vă refugiați la etajul superior al clădirilor, deoarece valul ar putea fi de câțiva metri înălțime. Asta înseamnă că întregul oraș va fi inundat" - a avertizat primarul în mesajul de alertă.

Citește și
inundatii polonia
Hidrologii, îngroziți de efectele ciclonului Boris. Ploaia a fost atât de intensă încât hărţile meteo au rămas fără culori

După ce viitura a trecut peste o localitate din Polonia, sute de case au fost distruse. Într-un magazin, un scaun înfipt în tavan stă mărturie pentru forța cu care au lovit puhoaiele.

Sinistrat: „Familia mea deține magazinul ăsta de 60 de ani. L-a condus bunica mea, apoi tata, apoi eu, timp de 15 ani. Iar ieri am pierdut totul. Apa a ajuns până aici. Șuvoaiele au fost atât de puternice că au trecut prin ușa încuiată. Sunt șocată, împietrită de cele întâmplate”.

Experții au avertizat asupra pericolului unor noi inundații, din cauza creșterii nivelului râului Oder, în două mari orașe poloneze - Opole, cu 130.000 de locuitori, și Wroclaw, cu 640.000 de locuitori - unde au avut loc viituri dezastruoase și în 1997.

El însuși fost șef al Consiliului European, premierul polonez Donald Tusk vrea să activeze cât mai rapid fondurile mecanismului de protecție civilă al Uniunii.

Donald Tusk, premierul Poloniei: „O să încerc s-o aduc pe șefa Comisiei Europene (Ursula von der Leyen, n.r. ) la Wroclaw în zilele următoare, să vadă cu ochii ei cât de mare e nevoia de ajutor, pentru ca responsabilii la Bruxelles să înțeleagă că e necesară suplimentarea fondurilor pentru asemenea situații de urgență.”

Râul Oder a atins niveluri record și pe teritoriul Cehiei. După ce a plouat în patru zile de cinci ori mai mult decât media unei luni întregi, câteva orașe - precum Ostrava - al treilea cel mai mare din țară - sunt sub ape.

Și în orașul austriac St. Polten, cantitatea de precipitații a bătut un record ce data din toamna lui 1950. 13 diguri au cedat.

Patrick Payer, comandant Melker Pioneers: „Prioritatea noastră este salvarea oamenilor. Bărcile preiau localnicii din casele lor inundate și îi duc la loc sigur.”

În total, aproape o mie de oameni au fost salvați.

Dominik Pfeffer, comandant unitate de pompieri voluntari: „Femeia a reușit să se urce pe un dulap în timp ce apa năvălea în casă și mai rămăseseră doar 40 de centimetri până să ajungă la tavan. Din păcate, soțul ei nu a reușit să se urce și el pe dulap și a murit.”

Localnic: „Am dormit în altă parte fiindcă în casă nu se poate sta. Îți vine să plângi, dar ce să facem?”

Din cauza volumului mare de precipitații, se așteaptă ca Dunărea să crească dramatic în Slovacia, la Bratislava, dar și în Ungaria. În Budapesta, au fost închise drumurile din apropierea Dunării, în așteptarea unor inundații considerate „inevitabile”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult