Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Avertizare șocantă. Teroriștii ISIS ar putea transforma Covid-19 într-o armă

Un raport ONU avertizează că formațiunile teroriste pregătesc deja noi atacuri după regruparea din timpul pandemiei, iar membrii ISIS încearcă să transforme Covid-19 într-o armă.

 

Terorișii ISIS ar putea să răspândească ei înșiși noul coronavirus pentru a provoca ravagii în cel de-al doilea val al pandemiei, scrie Daily Star.

Luna trecută, un raport ONU avertiza că jihadiștii pregătesc un nou val de atacuri în Occident, după ce restricțiile impuse de pandemie le-au permis să se regrupeze.

Raportul susține că ISIS a avut la dispoziție o ”audiență captivă” în timpul blocajului, ceea ce ar fi putut stimula recrutarea.

Acum, alături de atacuri țintite, gruparea teroristă poate folosi Covid-19 ca o armă în sine, cu jihadiști infectați care pot răspândi virusul și accelera astfel contagiunea dintre populații.

Citește și
Peshmerga
Cum se pregătesc femeile kurde de război. Extremiștii ISIS sunt „îngroziți”

Și, cum țările din întreaga lume încearcă să reducă rata infecției, ultimul lucru de care au nevoie e ca teroriștii să accelereze răspândirea coronavirusului.

”Teroriștii jihadiști nu au nicio moralitate. Jocul final pentru teroriști este de a pedepsi infidelii și nu există nimic care să împiedice un simpatizant ISIS sau un luptător ISIS infectat cu Covid-19 să meargă și să infecteze mai multe persoane în numele jihadului”, a spus David Otto, expert de combatere a terorismului și criminalitate organizată la Global Risk International, pentru Daily Star.

„Scopul lor nu va fi să-i ucidă pe oameni împotriva cărora răspândesc virusul, ci să impună o blocare a activității, pentru a slăbi și pedepsi economiile țărilor occidentale care ar trebui să trateze aceste persoane infectate”, a explicat Otto.

„Cheia este vigilența preventivă extremă împotriva războiului biologic în care ISIS a eșuat în lupta directă. Califatul său a căzut, dar ideologia este încă în picioare", mai spune sursa citată.

 

”Teroriștii caută modalități de a transforma această pandemie într-o oportunitate”

 

Deși multe organizații teroriste au devenit inactive în timpul pandemiei, expertul avertizează că ar putea încă să eclozeze comploturi jihadiste.

„Teroriștii caută modalități de a transforma această pandemie într-o oportunitate care să se potrivească obiectivelor lor- cum pot lansa atacuri care ar avea un impact mai semnificativ într-o perioadă în care majoritatea țărilor se concentrează pe combaterea coronavirusului“, precizează Otto.

Analiștii de securitate se tem, de asemenea, că o recesiune globală ar putea ajuta ISIS să recruteze noi membri.

Raportul ONU arată că „impactul pandemiei asupra terorismului a variat între zonele de conflict și zonele non-conflictuale și între amenințările pe termen scurt și lung. Grupurile folosesc focarul pentru a promova propaganda și strângerea de fonduri și, în unele regiuni, încearcă să profite de percepția că atenția forțelor de securitate este redusă în altă parte".

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult